Čakáte cez víkend návštevu a nechce sa vám príliš vypekať? Možno nemáte chuť, ale často nezostane ani čas na hodinu dve vypekania. Máme pre vás tip na plnené rakvičky, ktoré sú jednoduché, ide do nich pár surovín, ktoré máte určite aj doma a ich príprava netrvá dlho. Základom je kondenzované mlieko, ktoré síce varíte dve hodiny, ale nemusíte pri tom stáť a môžete si robiť svoje veci.
A pridajte aj trošku rumu, táto kombinácia sa vám bude určite páčiť 🙂
Mimochodom, kondenzované mlieko gazdinky rady pridávajú do rôznych zákuskov a tort. Pre mnohých je „salko“ jedným zo symbolov detstva. Niektorí si ho dodnes dávajú do kávy alebo ako malú sladkosť. Nemusíte ho ani kupovať a dokážete si urobiť domáce kondenzované mlieko.
Vtedy sme dosiahli správnu farbu aj konzistenciu. tesne predtým, ako mlieko odstavíte z ohňa, pridajte doň štipku sódy bikarbóny. Tá spôsobí, že kondenzované mlieko bude nadýchanejšie, krémovejšie a jemnejšie. Ako bude mlieko chladnúť bude čoraz hustejšie a napokon budete mať domáce kondenzované mlieko. A viete presne, čo ste doň dali 🙂
Tu si môžete pozrieť aj video.
Recept na plnené rakvičky
Suroviny
- 400 g hladkej múky
- štipka soli
- 250 g masla alebo rastlinného tuku
- 70 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžica kakaa
- čokoláda na polievanie
Krém
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- 250 g masla
- rum
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup
Všetky suroviny okrem čokolády zmiešame, vypracujeme hladké cesto a necháme v chlade 30 minút postáť. Cestom naplníme do dvoch tretín vymastené formičky (tzv. rakvičky) a v rúre vyhriatej na 180 °C upečieme. Teplé vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.
Na rakvičky potom ozdobne nastriekame krém, polejeme roztopenou čokoládou a necháme stuhnúť.
Krém si pripravíte jednoducho. Sladené mlieko varíme vo vodnom kúpeli 2 hodiny a necháme v konzerve vychladnúť. Maslo vymiešame do peny, po lyžiciach pridávame uvarené mlieko a dôkladne vymiešame. Prípadne si kondenzované mlieko vyrobíte podomácky podľa vyššie spomínaného receptu. odporúčame, nemá chybu 🙂