Naozaj viete, čo jete? Alebo sa spoliehate na to, že čo predávajú v obchodoch, nemôže vám predsa zvlášť škodiť. Veď to všetko podlieha kontrole, poviete si. Skutočne si to myslíte? Keď vojdete do supermarketu a máte aspoň základné vedomosti o potravinách, musíte si všimnúť, že minimálne 70% potravín je zdraviu škodlivých. A sú to najmä s príťažlivým obalom. Spôsobujú také nebezpečné ochorenia, ako je podagra, diabetes, ateroskleróza, srdcový a mozgový infarkt, rakovinu žalúdka, rakovinu hrubého čreva, choroby pečene, obličiek a srdca a mnohé iné.
Samozrejme, nie okamžite a vždy. No pri častej a väčšej konzumácií týchto potravín máte vyššiu pravdepodobnosť, že sa u vás urýchli alebo odštartuje niektoré zo spomínaných ochorení. Ktoré potraviny nám toľko škodia? Čomu by sme sa mali vyhýbať? „Nešťastím je, keď ľudia vedome či nevedome rôznymi technológiami ničia v potrave užitočné vitamíny, minerály, proteíny, tuky, sacharidy a iné živiny. Týmto spôsobom menia liečivú potravu na škodlivú, ba niekedy až toxickú,“ píšu Christo a Jonko Mermerski v knihe Ako sa dožiť 100 rokov.
Potraviny, ktorým sa vyhýbajte
- Klobásy
Sú síce chutné, ale skôr ako ich kúpime a zjeme, mali by sme vedieť, že na to, aby mali dlhú trvanlivosť a vyzerali čerstvo, obsahujú nitráty a iné konzervačné látky. Nitráty sa po určitom čase menia na nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne a vyvolávajú rakovinu tráviaceho traktu (žalúdka, hrubého čreva).
- Zemiakové lupienky
Snáď niet horšej otravy pre organizmus a hlavne pre deti, a to z niekoľkých dôvodov. Vyprážaním sa zvyšuje kalorická hodnota zemiakov až na 440 kalórií na 80 až 100 g lupienkov.
Lupienky sa mnohokrát vyprážajú v tom istom oleji a takýto prepražený olej obsahuje karcinogénne látky spôsobujúce rakovinu.
Aby zemiakové lupienky boli trvácne, obsahujú konzervačné a umelé aromatické látky, ktoré sú tiež karcinogénne.
Osobitne nebezpečné je jedenie slaných zemiakových lupienkov alebo slaných orechov na lačný žalúdok, pretože okrem gastritídy spôsobuje aj silné bolesti hlavy.
- Sladené nealkoholické nápoje
Okrem toho, že obsahujú konzervačné látky, farbivá a sladidlá, sú aj sýtené, a to všetko vytvára „sladkú“ otravu pre deti i dospelých.
- Zákusky, bonbóny, keksíky a iné sladkosti
Spôsobujú nenapraviteľné škody na pankrease – rakovinu alebo cukrovku.
- Slané tyčinky
Hlavnou príčinou najnebezpečnejších ochorení ako infarkt myokardu, mozgová porážka, ateroskleróza či choroby obličiek je príjem veľkého množstva soli, ktorú zjeme konzumovaním slaných tyčiniek.
V 100 g sušených slaných rýb a slaných tyčiniek sa nachádza dvakrát viac soli ako je odporúčaný denný príjem pre dospelého človeka, ktorý je 5 – 7 g. Denne zjeme až päťkrát viac soli. Je známe, že soľ zadržiava vodu, čím preťažuje srdce a s ním celý organizmus. Rovnako nebezpečné sú rôzne druhy syra. Niektoré sú až horké od soli. Tí, ktorí majú radi syr (čo je užitočné), by ho pred konzumovaním mali najskôr namočiť do vody, aby sa soľ aspoň sčasti vyplavila.
Prečítajte si tiež
16 potravín pre dobrú náladu.
- Hotové jedlá
Len jedna malá obložená bageta obsahuje viac soli ako je odporúčaný denný príjem.
- Americké (rýchle) občerstvenie
Jeho predajcovia ponúkajú deťom aj malé hračky, aby ich prilákali kúpiť si ich výrobky. Rodičia si však neuvedomujú, aký zločin touto stravou páchajú na zdraví svojich detí. Zemiaky sa smažia v oleji, ktorý je mnohonásobne prepražený a obsahuje nebezpečné karcinogény. Okrem toho sú tieto zemiaky veľmi slané a pridáva sa k nim majonéza a kečup, ktoré sú tiež zdravotne nevhodné.
V menu je aj sladká a silne sýtená Coca-Cola, Fanta a iné nápoje. Celá táto masa jedla, ktorú obsahuje jedna porcia, neprináša nič iné, ako ťažobu žalúdka a jeho poškodenie a pri pravidelnom konzumovaní takejto stravy aj vážne ochorenia.
Konzervačné a aromatické látky
Vždy si zisťujte najmä tieto dve hodnoty.
Konzervačné látky. Nebezpečné je napríklad konzervovanie mäsa pridaním dusičnanu a dusitanu sodného. Tieto látky sa používajú pri výrobe párkov, salám, klobás, slaniny, šunky a pri niektorých technológiách konzervovania rýb, aby sa spomaľoval vznik a rast nebezpečných baktérií Clostridium botulinum, ktoré môžu spôsobiť botulizmus – otravu jedom botulotoxínom ohrozujúcu život.
Dusičnan a dusitan sodný sa používajú aj na natieranie mäsa, aby si dlhší čas zachovalo prirodzenú sviežu farbu a arómu. Ak sa však tieto látky dostanú do žalúdka, menia sa na nitrozamíny, ktoré v laboratórnych pokusoch na zvieratách spôsobili rakovinu.
Aromatické látky, farbivá, stabilizátory a emulgátory. Úlohou syntetických prísad je zlepšenie farby, chuti, uchovanie dlhšej trvanlivosti a zlepšenie vzhľadu potravín. Doteraz poznáme asi 200 chemických látok, ktoré sa pridávajú do potravín na zlepšenie arómy.
Zistilo sa, že niektoré z nich spôsobujú nepokoj u detí, ale v koncentrovaných množstvách môžu spôsobiť kŕče a dokonca aj smrť. Na zahusťovanie detskej stravy sa často používa modifikovaná vláknina, ktorá je však pre jej chemické zloženie škodlivá.