Banány sú vynikajúci zdroj živín, najmä draslíka, vlákniny a vitamínov. O ich chuti a benefitoch pre naše telo by sme vedeli rozprávať dlho, ale vedeli ste, že ich nadmerná konzumácia môže spôsobiť rôzne vedľajšie účinky? Od migrény, cez tráviace ťažkosti až po…no veď si prečítajte, čo vám môže spôsobiť príliš veľa banánov. Alebo si môžete vypočuť podcast A toto ste vedeli?
Všetky epizódy nájdete v rubrike A toto ste vedeli? alebo vo zvukovej podobe v Podcaste.
Vypočujte si túto epizódu na Spotify:
Príliš veľa banánov…
Konzumácia príliš veľkého množstva banánov môže viesť k nadbytku niektorých živín a zároveň k nedostatku iných. Banány sú bohaté na sacharidy, najmä na prírodné cukry, ale chýbajú im bielkoviny a tuky. Takže ak jete priveľa banánov na úkor iných potravín alebo ovocia, môže to narušiť rovnováhu makro- a mikroživín. To vedie k nedostatku vitamínu B12, železa alebo esenciálnych mastných kyselín.
Možno viete, že banány obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie, no v nadmernom množstve môžu spôsobovať nadúvanie, plynatosť a dokonca zápchu. Paradoxne, ak nie sú dostatočne zrelé, sú ešte tvrdé a mierne zelené, ich vysoký obsah rezistentného škrobu môže spomaľovať procesy v črevách. Naopak, veľmi zrelé banány môžu mať laxatívny účinok.
Jedným z hlavných rizík nadmernej konzumácie banánov je vysoký príjem draslíka, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca. Nadmerná konzumácia môže viesť k hyperkaliémii, teda zvýšenej hladine draslíka v krvi. To môže spôsobovať príznaky ako búšenie srdca, svalovú slabosť a v extrémnych prípadoch aj nebezpečné srdcové arytmie. Je to obzvlášť nebezpečné pre ľudí s ochorením obličiek, keďže tie zodpovedajú za vylučovanie draslíka. Ich znížená schopnosť filtrovať ho môže spôsobiť zdravotné riziká pri nadmernej konzumácii banánov.
Priberanie aj migréna
Hoci sú banány prírodnou potravinou, obsahujú veľké množstvo sacharidov – v priemere okolo 14 gramov cukru na jeden stredne veľký plod. Ich nadmerná konzumácia môže prispieť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a dlhodobo podporiť priberanie na váhe, najmä ak nie sú vyvážené inými živinami.
Ďalší následok nadmerného jedenia banánov – migréna. Banány obsahujú tyramín, prirodzene sa vyskytujúcu zlúčeninu, ktorá môže u citlivých ľudí spôsobiť bolesti hlavy a migrény. Ak mávate častejšie migrénu, obmedzte príjem banánov, najmä ak sú veľmi zrelé, pretože obsah tyramínu sa počas zrenia zvyšuje.
Banány obsahujú aj tryptofán, aminokyselinu podporujúcu tvorbu serotonínu a melatonínu, ktoré sú spojené s relaxáciou a spánkom. Tiež majú vysoký obsah horčíka, ktorý pôsobí upokojujúco na svaly a nervový systém. Takže zhrnuté – môže byť super dopriať si banán pred spaním, pomôže to. Ale ak zjete veľa banánov počas dňa, môžete sa cítiť ospalo cestou domov v aute alebo menej sústredene už na poludňajšej porade.
Jedna pikoška – verili by ste, že kontakt s banánovou šupkou môže podráždiť pokožku? Áno, niektorí ľudia sú citliví na chemické látky obsiahnuté v šupke banánu, čo môže spôsobiť alergickú reakciu alebo podráždenie. Tento efekt sa objavuje častejšie u osôb s alergiou na latex, pretože proteíny v banánoch sa podobajú tým, ktoré sa nachádzajú v prírodnom latexe.
Prečítajte si tiež
Banánová šupka. 11 tipov,
ako ju môžete využiť v domácnosti, či pre zdravie.
Pri ktorých chorobách si dávať pozor?
Mimochodom, banány, ktoré sa dovážajú do Európy, sa často postrekujú chemikáliami, aby vydržali dlhý transport a skladovanie. Pesticídy sa môžu v malom množstve dostať aj do dužiny ovocia. Okrem toho, občas sa banány skladujú v nevhodných podmienkach, môžu sa na nich tvoriť plesne, ktoré produkujú toxické mykotoxíny a tie môžu byť potenciálne škodlivé pre zdravie.
A na záver ešte zdravotné problémy, pri ktorých nie je vhodné konzumovať príliš veľa banánov. Je to napríklad cukrovka, keďže banány majú stredný až vysoký glykemický index.
Potom syndróm dráždivého čreva, pri nadmernom jedení banánov môže vaše trávenie citlivo reagovať na vlákninu a sacharidy.
A napokon obličkové problémy. Spomínaný vysoký príjem draslíka nie je ideálny pre ľudí s ochorením obličiek, pretože obličky nemusia byť schopné správne regulovať hladinu tohto minerálu v krvi.
Koľko ich teda jesť?
Takže summa summarum, banány sú síce výživné a chutné, no ako pri všetkom platí – konzumujte ich s mierou. Pýtate sa koľko to je? Jeden až dva banány sú úplne ok, 3 až 4 sú v norme, ak sa stravujete vyvážene a nemáte zdravotné obmedzenia. Ale už 5 banánov a viac denne môže začať spôsobovať vedľajšie zdravotné účinky.
Vypočujte si epizódu na Apple podcasty:
Zdroj a foto: Freepik.com, Lepsiden.sk