Aj vy máte radi chuťovky zo streetfoodových festivalov, bistier a kulinárskych maringotiek? Sú voňavé, chutné, vyzerajú skvele a neraz vidíte, ako ich pripravujú priamo pred vami. Teraz veľa príležitostí vychutnať si ich nie je, ale nemusíte čakať. Preneste si jedlá z vonku rovno do vašich obývačiek a pripravte si s vašimi priateľmi pohodový večer so skvelým jedlom.
Tú pravú atmosféru vám pomôžu vyčariť streetfoodové, extra chrumkavé McCain hranolčeky Crispers. Výnimočný tvar V-hranolčekov sa skvele hodí ku všetkým jedlám, od omáčok až po štýlové špízy. Máme pre vás niekoľko skvelých receptov!
Šikovná česká blogerka Svatava Coolinářka Vašková (@svatavacoolinarka) pre vás pripravila lahodné a jednoduché recepty s McCain hranolčekmi Crispers, ktoré sú ako vystrihnuté zo streetfoodového jedálneho lístka. Tak neváhajte a pripravte si typické pochúťky, ktoré si môžete dopriať aj bez návštevy reštaurácie.
1. FISH´N´CHIPS
Suroviny
- 1 balenie McCain hranolčekov Crispers
- 500 g morskej ryby (treska, tilapia a iné)
- 1/2 hrnčeka hladkej múky + trochu na obalenie
- 1 lyžička jedlej sódy
- cca 100 ml piva
- 1/2 lyžičky soli
- olej na vyprážanie
- 1 hrnček zeleného hrášku
- 1 lyžička masla
- soľ
- tatárska omáčka
- citrón
POSTUP
Hranolčeky pripravte v rúre podľa návodu na obale.
Zelený hrášok sparte horúcou vodou v sitku a potom ho s lyžičkou masla len ľahko prehrejte. Následne ho roztlačte šťuchadlom na zemiaky a zľahka osoľte.
Mäso z morskej ryby si nakrájajte na stredne veľké kúsky a osoľte ho.
Pripravte si cestíčko z preosiatej hladkej múky, jedlej sódy, soli a svetlého piva. Ihneď zmes dôkladne ručnou metličkou spracujte, aby sa nevytvorili hrudky. Vznikne cestíčko, ktoré je konzistenciou podobné tomu na palacinky.
Vo väčšej panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja, obaľte nasolenú rybu v hladkej múke a potom hneď v cestíčku a dajte ju ihneď smažiť dozlatista z oboch strán.
Hotovú rybu aj hranolčeky podávajte s tatárskou omáčkou, zeleným hráškom a upečenými hranolčekmi McCain Crispers.
2. Hranolčeky s avokádovým guacamole a paradajkovou salsou
McCain hranolčeky Crispers pripravte podľa návodu v rúre a servírujte ich s pripravenými dipmi podľa nasledujúcich receptov.
Guacamole
- 1 veľké zrelé avokádo
- 4 cherry paradajky
- 1 jarná cibuľka
- chilli paprička (podľa chuti)
- 1/2 malého strúčika cesnaku
- hrsť čerstvého koriandru
- šťava z 1/2 limetky
- štipka rímskej rasce
- štipka soli
- korenie
Avokádo zbavte šupky a kôstky, nakrájajte ho na väčšie kusy a vložte do mixéra spoločne s cherry paradajkami, jarnou cibuľkou, cesnakom, čerstvým koriandrom a chilli, v množstve podľa vašej chuti. Pridajte aj rímsku rascu a všetko rozmixujte dohladka. Rozmixovanú zmes ochutnajte a pridajte šťavu z limetky, soľ a korenie.
Paradajková salsa
- 3 stredné paradajky
- 1/2 červenej cibule
- šťava z 1/2 limety
- 1 strúčik cesnaku
- chilli paprička (podľa chuti)
- hrsť čerstvého koriandru
- štipka mletej rímskej rasce
- korenie
- soľ
- olivový olej
Umyté paradajky a červenú cibuľu nakrájajte najemno a zmiešajte s nasekaným koriandrom. Pridajte limetkovú šťavu, olivový olej a podľa chuti prelisovaný cesnak, štipku rímskej rasce, soľ, korenie a nasekanú chilli papričku. Pripravenú salsu dajte najmenej na hodinu do chladničky.
3. V-hranolčeky Crispers s chilli con carne
Suroviny
- 1 balenie McCain hranolčekov Crispers
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- štipka kajenského korenia (alebo podľa chuti)
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- 170 ml hovädzieho vývaru
- 200 g plechovka krájaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 200 g plechovka červenej fazule
- soľ
- korenie
- 25 g horkej čokolády
- krémová kyslá smotana
POSTUP
V-hranolčeky Crispers pripravte v rúre podľa návodu na obale.
Olej vlejte do hrubostenného hrnca a v ňom orestujte najemno nasekanú cibuľu. Asi po dvoch minútach pridajte na plátky nasekaný cesnak a spoločne restujte ešte asi minútu. Do hrnca pridajte mleté hovädzie mäso, osoľte ho a okoreňte a sprudka orestujte. Keď je mäso osmažené, pridajte paradajkový pretlak, papriku, kajenské korenie a rímsku rascu. Následne pridajte krájané paradajky z plechovky a hovädzí vývar. Na hrniec položte pokrievku a chilli duste 30 minút. V priebehu varenia ho občas premiešajte.
Na záver do chilli vmiešajte scedené červené fazule z plechovky a horkú čokoládu. Zmes ochutnajte a dosoľte podľa vašej chuti.
Chilli con carne na zjemnenie môžete doplniť kyslou smotanou a servírujte ho v miske s chrumkavými hranolčekmi Crispers.
4. Hranolčeky s kačacím mäsom na ázijský spôsob
Suroviny
- 1 balenie McCain hranolčekov Crispers
- 2 kačacie prsia s kožou
- dve štipky mletej rímskej rasce
- 2 štipky mletého sušeného zázvoru
- olej na vyprážanie
- jarná cibuľka
- čerstvá chilli paprička
- Hoisin omáčka
POSTUP
Najprv kačacie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Kožu nakrojte do mriežky. Dôkladne ich osoľte a okoreňte mletou rímskou rascou a zázvorom.
Rúru predhrejte na 180 stupňov.
Na rozpálenú panvicu (ideálne liatinovú) dajte orestovať kačku kožou dole, aby pustila tuk. Keď začne chytať zlatú farbu, obráťte ju a nechajte zatiahnuť aj z druhej strany.
Prsia preložte na malý pekáčik s papierom na pečenie a dajte ich (kožou hore) do rúry dopiecť na cca 10 minút, tak aby sa mäso príliš nevysušilo a zostalo ružové.
Následne McCain hranolčeky Crispers pripravte podľa návodu na obale.
Dopečené kačacie prsia pred servírovaním nakrájajte na tenké plátky, posypte nasekanou chilli papričkou a jarnou cibuľkou a prelejte ich omáčkou Hoisin. Podávajte s V-hranolčeky Crispers.
5. Hranolčeky Crispers s krevetami a kôprovým dipom
Krevety:
- 20 tigrích kreviet
- čerstvý zázvor
- 1 strúčik cesnaku
- štipka chilli
- olivový olej
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ
- korenie
Hranolčeky a dip:
- 1 balenie hranolčekov McCain Crispers
- krémová kyslá smotana
- čerstvý kôpor
- soľ
- korenie
- ľadový šalát
POSTUP
Najprv si pripravte marinádu na krevety z olivového oleja, čerstvého zázvoru, cesnaku a čili. Marinádu osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Do zmesi vložte olúpané a črievka zbavené tigrie krevety a nechajte marinovať asi 60 minút.
Hranolčeky McCain Crispers pripravte podľa návodu v rúre.
Namarinované krevety napichnite na grilovaciu ihlu a grilujte z oboch strán.
Nakoniec si pripravte dip z kyslej smotany, nasekaného čerstvého kôpru, soli a korenia. Krevety servírujte s pečenými V-hranolčekmi, kôprovým dipom a čerstvým ľadovým šalátom.
6. Hranolčeky Crispers s trhaným bravčovým mäsom a čedarom
Suroviny
- 1 balenie McCain hranolčekov Crispers
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nakrájaného čerstvého zázvoru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1,5 lyžice hnedého cukru
- 200 ml vody
- olej
- soľ
- korenie
- strúhaný čedar
POSTUP
Najprv si pripravte BBQ omáčku. V hrnci na troške oleja krátko orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a zázvor a spoločne restujte asi minútu. Teraz do hrnca pridajte sladkú papriku, rímsku rascu, paradajkový pretlak a krátko všetko spoločne restujte. Pozor, aby sa zmes nezačala pripaľovať! Potom ju zalejte vodou a pridajte hnedý cukor. Všetko varte do zhustnutia a dochuťte soľou a korením. Potom omáčku rozmixujte tyčovým mixérom.
Bravčovú krkovičku po povrchu nakrojte do mriežky, osoľte ju a do zárezov votrite omáčku (trochu si nechajte na podávanie). Mäso dajte piecť na 3 hodiny pri 120 stupňoch zakryté alobalom. Po tejto dobe mäso odkryte a dopekajte ešte cca 2 hodiny pri 130 stupňoch. Upečené mäso pomocou dvoch vidličiek roztrhajte na vlákna.
Hranolčeky pripravte podľa návodu na obale v rúre. Hotové chrumkavé hranolčeky servírujte s trhaným bravčovým mäsom, posypané strúhaným čedarom (ten môžete opiecť pomocou flambovacej pištole) a zvyšnou BBQ omáčkou.
— PR článok —
Foto: McCain.sk