Už naši starí rodičia s obľubou využívali púpavu na prípravu rôznych pochutín, či ako liek. Skvelý med, káva, likér, do šalátov… My ju dnes považujeme zvyčajne za burinu v trávniku a bojujeme proti nej selektívnymi herbicídmi. No pre ľudstvo je to odjakživa cenná liečivá bylina, ktorá pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene. Zbavuje naše telo škodlivých látok a je vhodná pre ľudí s diabetom, keďže znižuje hladinu cukru v krvi.
Púpava tiež posilňuje kĺby, chrupavku, je osožná pri reume, dne a pôsobí močopudne aj žlčopudne. Mnohí liečitelia ju odporúčajú aj pri problémoch s močovými cestami.
Veľmi cenné sú najmä listy púpavy, ktoré obsahujú veľmi dôležité vitamíny a minerály, ako je vitamín B6, riboflavín, vitamín C, vápnik, či železo (púpava má dokonca 2x vyšší obsah železa ako špenát). Už malé množstvo listov pokryje našu odporúčanú dennú dávku vitamínu K alebo A.
Púpava by sa mala trhať v čo najčistejšom prostredí, či mimo ciest a vyhýbajte sa aj parkom, kam sa chodia venčiť psíky.
7 receptov z púpavy
1. Sirup z kvetov púpavy
Natrhajte asi 4 hrste púpavových kvetov, len hlávky bez stopiek. Krátko ich povarte v asi litri vody a potom nechajte deň odstáť. Sceďte, aby ste získali odvar, ktorý následne zvážte na kuchynskej váhe. Pridajte rovnaké množstvo cukru (lepšie trstinového, hnedého ap., budete ho potrebovať asi kilo), na kolieska nakrájané 2 bio citróny a varte, kým nezískate sirupovú konzistenciu. Ešte za horúca plňte do fliaš.
2. Púpava a pesto z listov
Už sme na LepšíDeň.sk písali o peste z medvedieho cesnaku, no vynikajúce je aj z púpavových listov. Vezmite si zväzok listov a dajte do mixéra. Pridajte 2 strúčiky cesnaku, 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 5 lyžíc citrónovej šťavy, 100 g nastrúhaného parmezánu a oriešky. Ideálne píniové alebo tiež mandle – tých nech je asi 60 gramov.
Všetko to rozmixujte vo vysokej nádobe, pridajte podľa chuti soľ a korenie.
Takéto púpavové pesto sa výborne hodí ako nátierka na chrumkavé pečivo, na cestoviny ap.
3. Likér z púpavy
Pripravte si koreň z púpavy, poriadne ho umyte, vyčistite kefkou (pokojne aj zubnou, ktorú už nebudete používať). Vložte ho do fľaše či už celý alebo nakrájaný na menšie kúsky. Zalejte alkoholom, bielym s vysokým percentom alkoholu, uzavrite fľašu a mesiac nechajte lúhovať. Každý deň môžete fľašou trochu potriasť, aby sa tekutina premiešala a uvoľňovali sa látky z koreňa.
Potom vám stačí dať si polievkovú lyžicu púpavového koreňa, zlepšuje to trávenie a zmierňuje bolesti žalúdka.
4. Šalát z mladých listov
Už ste to určite počuli – listy púpavy sú mimoriadne chutné v jarnom, či letnom šaláte, do ktorého môžete pridať vínny ocot a orechový olej. Ideálna kombinácia. Niekomu však môže trošku prekážať horkastá chuť, preto do dressingu pridajte lyžicu sladkej alebo kyslej smotany, prípadne domáci med. Pridať môžete aj na jemné kúsky posekaný/polámaný plesňový syr.
5. Púpavové smoothie
Natrhajte čerstvé púpavové listy, pridajte do mixéra špenátové listy (ideálne baby špenát), k tomu polovicu banánu a na kúsky nakrájané jablko. Doplňte vodou a zmixujte, kým nevznikne želaná konzistencia.
6. Kávovina z koreňa
Nerobí vám káva dobre? Ťaží vás z nej žalúdok? Skúste kávovú náhradu z púpavových koreňov. Tie však musíte zbierať na jeseň – vykopte ich, dobre očistite kefkou, umyte a osušte. Porozkladajte ich na plech s papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 180º. Približne 30 minút necháte korene sušiť, potom ich vyberte a oškriabte ich kuchynskou škrabkou. Vložte do mlynčeka a zomeľte na požadovanú zrnitosť.
Z takejto zmesi si pripravíte kávu ako zvyčajne – zalejete v šálke, alebo dáte do kávového filtra. Má bylinkovo-horkastú chuť, takže si ju pokojne doslaďte.
7. Kapary z pukov púpavy
Áno, aj zo zelených pukov púpavy sa dá urobiť pochúťka. Natrhajte si teda ešte nerozkvitnuté puky, vložte do pohára spolu s octom a nakrájaným petržlenom. Pridajte cesnak, cibuľu a nechajte asi 2-3 mesiace naložené v takomto náleve. Takéto zakonzervované puky môžete potom jesť ako kapary.