Rady do domácnosti. Ako zatočiť s infláciou v kuchyni a pri varení?

LinkedIn

S rastúcimi cenami potravín a zvyšujúcou sa infláciou sa pre mnohých stáva nakupovanie výzvou. Zrazu musíte uvažovať, čo vložíte do nákupného vozíka, či potrebujete toto a či radšej nevymeniť za tamto. Takmer všetko je drahšie a my musíme jednoducho myslieť na to, kde ušetriť…alebo ešte lepšie, ako využiť to, čo sme už kúpili, ale neskonzumovali. Alebo keď nám zostanú nejaké prebytky, nevyhadzovať, ale opäť zužitkovať.
Ako teda zatočiť s infláciou v kuchyni a neplytvať potravinami? Pripravili sme pre vás rady do domácnosti, ktoré môžete vyskúšať a ešte viac ušetriť. Napríklad čo so zvyškami zemiakov, cestovín, či ryže. A pridáme aj konkrétne recepty na jednoduché pokrmy.

ikona zdvihnutý palecZeleninový alebo mäsový vývar

Základom mnohých receptov je dobrý vývar. Ak Vám ostal v hrnci vývar, určite ho nevylievajte.

  • vývar preceďte cez sitko, v uzatvorenej nádobe ho môžete skladovať v chladničke alebo si ho môžete zamraziť
  • mäso z polievky oberte od kosti, pripravte z neho rizoto, zapekané cestoviny,  alebo nátierku
  • zeleninový vývar spolu so zeleninou môžeme použiť ako základ na zeleninovú omáčku alebo sviečkovú
Mäsová nátierka
Na nátierku vymiešajte mäso z polievky s 1/3 masla, ½ topeného syra v črievku, 1 KL horčice, zopár kúskami sterilizovanej kápie (nemusí byť), 1 KL soľ, trocha mletého čierneho korenia a petržlenovú vňať.

ikona zdvihnutý palecStarší chlieb, rožky a pečivo

Čerstvé pečivo má rád každý a je ideálne, ak sa zje všetko. Voňavé, chutné pečivo je skvelé už len s maslom a zeleninkou 🙂 No aj staršie pečivo vieme chutne spracovať.

  • staršie rožky môžeme použiť na prípravu knedličiek do polievky alebo usušiť a postrúhať na domácu strúhanku
  • z bieleho koláča alebo vianočky pripravte deťom žemľovku či obaľte vo vajíčku a vypražte
  • zo staršieho chleba upečte hrianky alebo zapekanky
Zapekanky zo staršieho chleba
Chlieb natrite vrstvou masla, na každý kúsok chleba dajte 2 PL riedkej praženice a posypte nastrúhaným syrom. Upečte vo vyhriatej rúre do chrumkava. Podávajte s kečupom alebo tatárskou omáčkou.

staré pečivo - 10 tipov ako ho zužitkovaťPrečítajte si tiež
Staré pečivo. 10 tipov, ako ho využiť a čo z neho pripraviť.

ikona zdvihnutý palecCestoviny

Najuniverzálnejší recept vyčarujete práve z cestovín. Ostali vám uvarené špagety, kolienka alebo vrtuľky? Nevadí, urobíte z nich rýchle recepty.

  • vrtuľky môžete spracovať do cestovinového šalátu, pridajte k nim nakrájanú šunku, paradajky, syr či olivy
  • kolienka premiešajte s mrazenou alebo čerstvou zeleninou, pridajte soľ a korenie, prelejte šľahačkovou smotanou zmiešanou s vajíčkami a zapečte v ohňovzdornej mise
  • na kúsku masti opečte slaninku nakrájanú na kocky, pridajte špagety a črievko topeného syra, môžete zaliať rozšľahaným vajíčkom

rady do domácnosti - cestoviny

ikona zdvihnutý palecUvarené zemiaky

Niekedy možno uvaríte viac zemiakov ako prílohu. Možno vám zostanú a už viete, že ich nikto nebude jesť. Nevyhadzujte ich. Uvarené zemiaky sú základom viacerých receptov, napríklad cesta na domácu lokšu, pirohy, gombovce či šúľance.

Domáca lokša
Uvarené zemiaky zmiešame s ½ KL soli a postupne pridávame polohrubú múku. Vypracujeme mäkké elastické cesto. Z cesta vytvarujeme valček. Z valčeka odrežeme asi 3 cm kúsok a rozvaľkáme na pomúčenej doske do veľkosti lokše.
Lokše opekáme na suchej panvici z oboch strán. Ihneď potierame rozpusteným maslom.

ikona zdvihnutý palecUvarená ryža

Ďalšia obľúbená príloha, z ktorej neraz zostane hoci aj troška a už to nemá kto zjesť. Poradíme – zo zvyškov uvarenej ryže si pripravíte sladkú ryžovú kašu alebo ňou nahradíte cestovinu do polievky

Ryžová kaša
Základom je uvarená ryža (samozrejme nie na cibuľke, alebo masti). Ryžu dáme do hrnca, zalejeme ¾ hrnčeka mlieka, pridáme trocha kryštálového alebo vanilkového cukru. Povaríme približne 3 minúty.
V ¼ hrnčeka mlieka rozmiešame ½ balenia pudingu v prášku a prilejeme k ryžovej kaši. Premiešame a hneď ako zovrie, odstavíme. Na kašu dáme kúsok masla, posypeme kakaom, škoricou alebo pridáme nakrájané ovocie.

triky do kuchyne sushiPrečítajte si tiež
Triky do kuchyne. Cestoviny, mäso, ryža aj kysnuté cesto.

ikona zdvihnutý palecZelenina a ovocie

Ak ste nakúpili priveľa ovocia alebo zeleniny, nestíhate ho zjesť, alebo sa bojíte, že sa vám začne skôr kaziť – môžete si ich zamraziť na neskôr. Ušetríte tým čas pri varení.

  • zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na rôzne tvary (kolieska, kocky, tyčinky)
  • ovocie zapracujte do koláčov, muffinov, bublaniny ap.

ovocie a zelenina

Foto: Pexels.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.