S rastúcimi cenami potravín a zvyšujúcou sa infláciou sa pre mnohých stáva nakupovanie výzvou. Zrazu musíte uvažovať, čo vložíte do nákupného vozíka, či potrebujete toto a či radšej nevymeniť za tamto. Takmer všetko je drahšie a my musíme jednoducho myslieť na to, kde ušetriť…alebo ešte lepšie, ako využiť to, čo sme už kúpili, ale neskonzumovali. Alebo keď nám zostanú nejaké prebytky, nevyhadzovať, ale opäť zužitkovať.
Ako teda zatočiť s infláciou v kuchyni a neplytvať potravinami? Pripravili sme pre vás rady do domácnosti, ktoré môžete vyskúšať a ešte viac ušetriť. Napríklad čo so zvyškami zemiakov, cestovín, či ryže. A pridáme aj konkrétne recepty na jednoduché pokrmy.
Zeleninový alebo mäsový vývar
Základom mnohých receptov je dobrý vývar. Ak Vám ostal v hrnci vývar, určite ho nevylievajte.
- vývar preceďte cez sitko, v uzatvorenej nádobe ho môžete skladovať v chladničke alebo si ho môžete zamraziť
- mäso z polievky oberte od kosti, pripravte z neho rizoto, zapekané cestoviny, alebo nátierku
- zeleninový vývar spolu so zeleninou môžeme použiť ako základ na zeleninovú omáčku alebo sviečkovú
Starší chlieb, rožky a pečivo
Čerstvé pečivo má rád každý a je ideálne, ak sa zje všetko. Voňavé, chutné pečivo je skvelé už len s maslom a zeleninkou 🙂 No aj staršie pečivo vieme chutne spracovať.
- staršie rožky môžeme použiť na prípravu knedličiek do polievky alebo usušiť a postrúhať na domácu strúhanku
- z bieleho koláča alebo vianočky pripravte deťom žemľovku či obaľte vo vajíčku a vypražte
- zo staršieho chleba upečte hrianky alebo zapekanky
Prečítajte si tiež
Staré pečivo. 10 tipov, ako ho využiť a čo z neho pripraviť.
Cestoviny
Najuniverzálnejší recept vyčarujete práve z cestovín. Ostali vám uvarené špagety, kolienka alebo vrtuľky? Nevadí, urobíte z nich rýchle recepty.
- vrtuľky môžete spracovať do cestovinového šalátu, pridajte k nim nakrájanú šunku, paradajky, syr či olivy
- kolienka premiešajte s mrazenou alebo čerstvou zeleninou, pridajte soľ a korenie, prelejte šľahačkovou smotanou zmiešanou s vajíčkami a zapečte v ohňovzdornej mise
- na kúsku masti opečte slaninku nakrájanú na kocky, pridajte špagety a črievko topeného syra, môžete zaliať rozšľahaným vajíčkom
Uvarené zemiaky
Niekedy možno uvaríte viac zemiakov ako prílohu. Možno vám zostanú a už viete, že ich nikto nebude jesť. Nevyhadzujte ich. Uvarené zemiaky sú základom viacerých receptov, napríklad cesta na domácu lokšu, pirohy, gombovce či šúľance.
Lokše opekáme na suchej panvici z oboch strán. Ihneď potierame rozpusteným maslom.
Uvarená ryža
Ďalšia obľúbená príloha, z ktorej neraz zostane hoci aj troška a už to nemá kto zjesť. Poradíme – zo zvyškov uvarenej ryže si pripravíte sladkú ryžovú kašu alebo ňou nahradíte cestovinu do polievky
V ¼ hrnčeka mlieka rozmiešame ½ balenia pudingu v prášku a prilejeme k ryžovej kaši. Premiešame a hneď ako zovrie, odstavíme. Na kašu dáme kúsok masla, posypeme kakaom, škoricou alebo pridáme nakrájané ovocie.
Prečítajte si tiež
Triky do kuchyne. Cestoviny, mäso, ryža aj kysnuté cesto.
Zelenina a ovocie
Ak ste nakúpili priveľa ovocia alebo zeleniny, nestíhate ho zjesť, alebo sa bojíte, že sa vám začne skôr kaziť – môžete si ich zamraziť na neskôr. Ušetríte tým čas pri varení.
- zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na rôzne tvary (kolieska, kocky, tyčinky)
- ovocie zapracujte do koláčov, muffinov, bublaniny ap.
Foto: Pexels.com