Recept na pizzu. Úžasné cesto a náplň podľa vášho gusta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Keď si zadáte do googlu recept na pizzu, dostanete státisíce, možno milióny výsledkov. Existuje veľa variantov, no nie vždy je výsledok ideálny. Niekedy je pizzové cesto príliš mäkké, hrubé, ani nechutí tak správne pizzovo… Niekto robí z droždia, iný len z prášku do pečiva, niekde sa pečie toľko, inde dlhšie… Vyskúšajte túto našu pizzu. Dostali sme sa k nej náhodou, keď ju urobila naša známa a boli sme príjemne prekvapení. Tenké, skutočne pizzové cesto, ktoré vám určite bude chutiť. A k tomu náplň, ako si ju naskladáte vy sami.

Recept na pizzu

Na cesto stačí niekoľko surovín a hlavne správne nakysnutie cesta, čiže droždie musí byť. Rovnako pretlak s vodou na potretie cesta musí byť – nižšie je presne všetko popísané. Časť cesta môžete dať aj zamraziť, aby ste mali nabudúce – my sme to tak urobili už niekoľkokrát a vždy to dopadlo skvele. Ušetrilo to časť a kvalita, chuť cesta neutrpela.

SUROVINY

Na cesto

  • 1 kg hladká múka
  • 2 lyžičky soli
  • 1 droždie
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 500 ml vlažnej vody

Náplň

  • pretlak
  • pizza korenie
  • cesnak
  • oregano
  • voda
  • a ďalšie ingrediencie podľa chuti ako šunka, klobása, kukurica, ap.

recept na pizza rožkyVyskúšajte aj náš recept na
Domáce pizza rožky, ktoré si obľúbi celá rodina.

POSTUP

recept postupVo vlažnej vode rozpustite cukor, pridajte soľ, droždie a nechajte 10 minút na teplom mieste, napríklad na stoličke vedľa radiátora. Prikryte utierkou.

recept postupPotom zmes pridajte k múke a olivovému oleju. Dobre premiešajte – môžete ručne, ale pokojne aj metličkovým mixérom. Takéto cesto dajte opäť k radiátoru na 1 až 1,5 hodiny, aby dobre vykyslo.

recept postupKeď cesto pekne vykysne a znásobí svoju veľkosť, rozdeľte ho na 4 až 5 častí. Využijete toľko, koľko treba, ostatné môžete pokojne zamraziť.
Cesto vyvaľkajte na doske poprášenej múkou na čo najtenšie, ako sa bude dať. To je dôležité.

recept-na-pizzu-postup-cesto

recept postupPotom zmiešajte pretlak s vodou tak, aby bola zmes riedka (nie však úplne vodová). Pridajte trochu pizza korenia.
Plech natrite olejom a na to preneste vyvaľkané cesto. Pretlakovú zmes natrite na cesto a pridajte prísady podľa chuti, napríklad šunka, potom nastrúhaný syr, kukurica atď. Jemne posoľte celý povrch.

recept postuppizza-na-plechu-pred-pecenimTakto pripravenú pizzu vložte do rúry vyhriatej na 300 stupňov Celzia a pečieme cca 6 až 8 minút. Záleží vždy od rúry, ako intenzívne vám pečie, sledujte si to podľa okrajov, aby boli zlatisté.
Ak máte staršiu rúru a nepečie na 300 stupňov, dajte maximum koľko máte a pridajte minútku dve – pozerajte si spodok cesta a okraje, aby boli zlatisté.

recept postupPo upečení vyberte pizzu a sú tu posledné kroky. Posypte pizzu jemne oreganom a kraje potrite zmesou, ktorú si urobíte z trošky teplej vody, olivového oleja, cesnaku a soli. Ak máte radi cesnak, pokojne trošku pokvapkajte touto zmesou aj pizzu.
Hotovo 😊 Dobrú chuť!

pizza-upecena-na-plechu

Foto: LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.