Šalát Mravenisko očarí každú návštevu. Chrumkavý, lahodný a jednoduchý

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šaláty patria medzi najobľúbenejšie pochúťky studenej kuchyne a určite nesmú chýbať na žiadnej oslave či pri slávnostnej príležitosti. Ovocný, zeleninový, syrový, cestovinový, strukovinový, tuniakový, so šunkou, kuracím mäsom… Druhov a spôsobov prípravy, či už varením, pečením alebo na studeno je skutočne nepreberné množstvo.
Máme pre vás recept na originálny šalát Mravenisko, ktorým potešíte chuťové poháriky svojej rodiny, či hostí. Ale určite ich očarí aj zloženie, či celkový netradičný vzhľad 🙂

 

Ktorý šalát milujete vy?

Kráľom všetkých šalátov je jednoznačne zemiakový. Čo rodina, to vlastný obľúbený recept, vyšperkovaný originálnym doplnkom, ktorý má zaručiť ten najlepší a jedinečný chuťový zážitok. Niekto doň pridá nakrájané jabĺčko, iný nahradí časť majonézy kyslou smotanou. Sú takí, čo radi pridajú aj nakrájanú cibuľu, iní ju v šaláte nemôžu ani len cítiť.

Môžete skúsiť aj panzanellu, jednoduchý šalát zo starého pečiva alebo bežný osviežujúci šalát na desiatu, či olovrant. Ak tomu si vyberte niektorý z týchto šalátových dresingov.

Počas sviatkov chceme našich blízkych pohostiť niečím chutným a zároveň výnimočným. A možno aj neobvyklým – jednoducho prekvapiť novinkou, o akej ešte nechyrovali. Náš šalát Mravenisko bude svojím netradičným prevedením neprehliadnuteľnou ozdobou vášho slávnostného stola. Ohúrte svojich hostí touto lahôdkou a zaručene si od vás vypýtajú recept. Šalát je veľmi chutný, šťavnatý, a pritom nenáročný na prípravu. Skladá sa zo samých jednoduchých a dostupných ingrediencií.

recept na šalát mravenisko

 

Recept na šalát Mravenisko

Výhodou takéhoto šalátu je aj to, že jednotlivé súčasti môžeme pokojne a bez ujmy vymeniť za iné, ktoré viac lahodia našej chuti, stravovacím alebo diétnym návykom.
Namiesto vareného kuracieho mäsa môžeme použiť šunku, alebo v prípade vegetariánskej verzie strúhaný syr tofu, sójové mäso či seitan.
Kto nemá rád uhorky a paradajky, hravo ich nahradí iným druhom obľúbenej zeleniny. Rovnako namiesto majonézy môžeme použiť kyslú smotanu i biely jogurt.
Cesnak tiež nie je povinná jazda a koreniny si môže zvoliť každý podľa svojich vlastných preferencií.

SUROVINY

  • Varené kuracie prsia – 300g
  • Šalátová uhorka  – 200g
  • Paradajky – 250g
  • Strúhaný syr – 100g
  • Majonéza – 120g
  • Strúčik cesnaku
  • Surové zemiaky – 400g
  • Mleté čierne korenie a soľ – podľa chuti
  • Ľanové semienka na ozdobu

 

POSTUP

recept postupNajprv vcelku uvaríme kuracie prsia, ktoré vložíme do vriacej osolenej vody. Pridáme 3 strúčiky olúpaného cesnaku, polovicu cibule, guličku nového korenia a 5 guličiek čierneho korenia. Varíme približne 18-20 minút. Mäso necháme vychladnúť priamo vo vode, v ktorej sa varilo, vďaka čomu ostane chutné a šťavnaté.

recept postupNa špeciálnom strúhadle nastrúhame alebo ručne nakrájame 400 g očistených zemiakov na tenké prúžky, tzv. julienne. Zemiaky dobre popremývame v studenej vode, až pokým voda nebude číra. Takým spôsobom vymyjeme zo zemiakov škrob a po upečení budú chrumkavejšie. Zemiaky po premytí osušíme za pomoci papierových kuchynských utierok.

recept postupRozohrejeme panvicu, nalejeme približne 1 cm rastlinného oleja, vkladáme malé porcie zemiakov a postupne pečieme dozlatista. Opečené zemiaky vyberieme pomocou sita a uložíme na papierové kuchynské utierky, aby sa odsal prebytočný tuk. Hotové zemiaky osolíme.
Takto pripravené zemiaky sa volajú aj zemiaková slama, pretože svojím výzorom pripomínajú steblá slamy.

recept postupMajonézu zľahka osolíme a pretrieme do nej jeden strúčik cesnaku. Premiešame a naplníme do cukrárskeho vrecka alebo do zdobiacej pištole. Dobre nám poslúži aj obyčajné malé mikroténové vrecúško, na ktorom odstrihneme rožtek.

recept postupUhorku umyjeme, kraje zrežeme a pozdĺžne ju nakrájame na tenké pásiky. Následne ich nakrájame aj priečne na krátke prúžky.
Paradajky umyjeme, prekrojíme a vyberieme dužinu so semiačkami, aby šalát nebol príliš vodnatý. Tiež nakrájame na jemné prúžky.
Obľúbený druh tvrdého syra nastrúhame na slzičkovom strúhadle.

recept na šalát mravenisko

recept postupUvarené vychladnuté kuracie filé ručne natrháme na malé kúsky, alebo mäso môžeme aj nakrájať na prúžky, podobne ako uhorku a paradajky.

recept postupPripravíme si servírovací tanier. Postupne budeme vrstviť pripravené ingrediencie a na každú vrstvu nastriekame primerané množstvo majonézy.
Do stredu servírovacieho taniera uložíme polovičné množstvo mäsa, okoreníme ho a rovnomerne nastriekame malé množstvo majonézy.
POZOR: Jednotlivé vrstvy nesolíme, a to z dôvodu, aby šalát nepustil zbytočne veľa šťavy.

recept postupĎalšiu vrstvu tvorí polovica nakrájaných paradajok, opäť nastriekame majonézu a zasypeme polovicou strúhaného syra. Na syr tiež nastriekame časť majonézy. Uložíme polovicu nakrájaných uhoriek, nezabudneme na majonézu.

recept postupCelý postup zopakujeme ešte raz: kuracie filé, ktoré zľahka okoreníme, majonéza, paradajky, majonéza, syr, majonéza a na záver uhorky.
Aj zvrchu šalát pokryjeme tenkou vrstvou majonézy a dáme do chladničky vychladiť.

recept postupZemiakovú slamu ukladáme na šalát tesne pred podávaním. Na záver môžeme zhora posypať ľanovými semiačkami, aby sme na našom mravenisku vytvorili dokonalú ilúziu čiernych mravcov, ktoré lozia po svojom príbytku.

recept na šalát mravenisko

Tento šalát je dostatočne sýty, na povrchu chrumkavý vďaka prepečeným zemiačkom a vo vnútri vďaka sviežej zelenine. Všetky chute sú krásne prepojené. Až vám bude ľúto sa doňho pustiť, aby ste nenarušili tú krásnu mravčiu stavbu 🙂
Všetkými desiatimi vám ho odporúčame vyskúšať.
Dobrú chuť!

Náš TIP
Náš TIP Zemiakovú slamu dajte na vychladený šalát až tesne pred podávaním. Je to preto, aby zemiaky nenavlhli a nestratili svoju krehkosť a chrumkavosť.

recept na šalát mravenisko

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.