Čistá ovocná šťava = stelesnené zdravie. To sa nám snažia nahovoriť mnohé reklamy, články v lifestylových časopisoch, aj rôzni výživoví poradcovia. Pravdou je, že sú určite zdravšie ako sýtené nápoje, pretože obsahujú vitamíny, minerály a antioxidanty. Britská Národná zdravotná služba (NHS) tvrdí, že 1,5 dcl čistého ovocného džúsu sa ráta do piatich porcií ovocia a zeleniny denne. Ale iba jeden, druhý už nie… Vysvetlíme prečo a aká je pravda o ovocných džúsoch.
Mnohí zasa tvrdia, že káva má zdravotné benefity, pokojne si môžeme dopriať aj niekoľko šálok denne, no existuje jeden druh kávy, ktorej by ste sa radšej mali vyhnúť. Ktorá to je a prečo vám môže uškodiť?
Pravda o ovocných džúsoch
Ak ovocný džús, tak len domáci, napríklad vyšťavený pomaranč. Kupovaný – hoci sa chváli 100% ovocnou zložkou – je výrobcami dochucovaný cukrom, či inými povzbudzovačmi chute. Odborníci dokonca upozorňujú, že nadmernou konzumáciou kupovaných džúsov si môžete spôsobiť vážnu poruchu metabolizmu. To môže viesť až k obezite.
Dobrá správa – jeden pohárik ovocného džúsu sa ráta do dennej potreby piatich porcií ovocia a zeleniny. No pozor – naozaj len jeden.
Džúsu totiž chýba veľa dobrôt zo surového ovocia. „Džús z jedného pomaranča obsahuje 0,4 gramu vlákniny, nevyšťavený pomaranč 1,7 gramu,“ vysvetľuje zrozumiteľne a jasne Graham Lawton v Knihe, ktorá vám možno zachráni život. „Navyše džús je rovnako sladký ako sladené malinovky – spomínaný 1,5 dcl pohárik obsahuje takmer 10 gramov cukru.“
A Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa prirodzený cukor v džúsoch bral ako rovnocenný s voľným cukrom pridávaným do jedál a sladených nápojov. Takže sa prihovára za prísne limity na jeho konzumáciu.
Zjednodušene pomarančový džús a Coca-Cola obsahujú približne rovnako veľa cukru, niektoré džúsy ešte viac (džús z červeného grepu má v objeme 1,5 decilitra až 25 gramov cukru).
Ak tých 100% klesá hoci o pár percent a už nie je stopercentný, pridáva sa cukor a rôzne konzervanty. Takže v konečnom dôsledku pijete presladenú vodu. V 3dcl takéhoto džúsu je približne 8 lyžičiek cukru!
Presladené ovocné džúsy
Čo to všetko znamená? Čisté ovocné džúsy sú síce zdravšie ako sýtené a sladké nápoje, no treba ich piť veľmi opatrne, malý pohárik ráno k raňajkám a myslieť na to, že majú v sebe veľa cukru. Podľa G.Lawtona by sa na čisté ovocné džúsy mali písať rovnaké varovania o zdravotných rizikách ako na sladené nápoje.
Faktom je, že treba myslieť aj na životný štýl konzumentov a nemožno porovnávať ovocné džúsy a sladené nápoje štýlom: aj tak majú obidve priveľa cukru, je jedno čo pijem. Vo všeobecnosti ľudia, ktorí pijú sladené nápoje majú menej zdravý spôsob života. Sú to neraz fajčiari, menej sa hýbu, viac sa prejedajú a celkovo kupujú menej zdravé potraviny.
Naproti tomu tí, čo zvyknú piť ovocné džúsy namiesto sladených nápojov sa o svoje zdravie starajú viac. Športujú, neholdujú fajčeniu či alkoholu a viac bazírujú na zdravej strave.
Obsah cukru v pohári džúsu
Vezmime si pohár s objemom 3 dcl a nalejme doň rôzne druhy džúsov a tiež sladené nápoje. Tu sú orientačné hodnoty podielu cukru na dané množstvo nápoja – jedna kocka cukru je cca 2 až 6 gramov, podľa veľkosti. Štandardne sa však uvádzajú 4 gramy, čiže napríklad coca-cola má približne 8 kociek cukru, ľadový čaj cez 5 kociek, paradajkový džús len 3 kocky, ale obľúbený pomarančový džús až 6 a pol kocky….
Takže tu je obsah cukru v jednom pohári nápoja 0,3 litra:
- ananásový džús – 42 g
- jablkový džús – 30 g
- pomarančový džús – 26 g
- mrkvový džús – 12 g
- paradajkový džús – 12 g
- coca-cola – 33 g
- fanta – 27 g
- sprite – 21 g
- ľadový čaj – 21 g
- minerálka s príchuťou – 12 g
- nealko pivo – 8 g
Pravda o káve
Káva nielen nádherne vonia, chutí a vie povzbudiť. Má aj viaceré zdravotné benefity. Obsahuje napríklad zlúčeniny zvané chlórgénové kyseliny. Tie spomaľujú príjem glukózy do tela, čo môže znižovať riziko cukrovky 2. typu. Káva je tiež mierne močopudná, ale nemusíte sa obávať – voda, ktorú v nej prijmete, bohato nahradí to, čo stratíte v moči.
Existuje jeden druh kávy, ktorému sa treba vyhnúť. „Káva obsahuje dve olejové zlúčeniny – cafestol a kahweol,“ popisuje Graham Lawton vo svojej knihe. „Tie podľa všetkého zvyšujú hladinu zlého cholesterolu, ktorý potom upcháva cievy. Lenže väčšina druhov kávy, ktoré pijeme, neobsahuje veľa ani jednej z týchto zlúčenín. Dokonca ani instantná káva.“
Stroje na espresso ich odfiltrujú takmer úplne a aj french press spraví celkom slušnú robotu. Vyhýbať sa treba klasickej zalievanej, teda „turkovi“. Okrem Turecka je obľúbená aj v Nórsku a vo Švédsku. Pri tureckej káve sa našla spojitosť aj s rakovinou. Výskumy konzumácie ostatných druhov káv však spravidla nenájdu žiadnu koreláciu so vznikom rakoviny alebo dokonca odhalia mierne priaznivé účinky – s výnimkou ľudí, ktorí zvyknú piť štyridsať (!) a viac šálok denne.
Prečítajte si tiež
Potvrdené! Káva má naozaj liečivé účinky.
Bez presvedčivých dôkazov…
WHO nedávno zmenila svoje označenie kávy z „pravdepodobný karcinogén“ na „bez presvedčivých dôkazov“. Jediným úskalím je to, čo sa spája so všetkými ostatnými horúcimi nápojmi. Teplota nad 70 °C zvyšuje riziko rakoviny pažeráka.
Takže kávu si pokojne môžete dopriať, ale pokiaľ je to možné – nechajte ju vychladnúť. Nepite ju v zhone horúcu. Alebo si ju nalejete do termohrnčeka a potom cestou popíjate horúcu, aby vás zahriala. Je to módne, trendy, no nie zdravé.
Káva je teda prevažne neškodná, resp. má viaceré zdravotné benefity. Má však aj pár negatív, ktoré sa nemusia prejaviť u každého, prípadne až po vypití väčšieho množstva kávy. Nadmerný príjem kávy vedie k vzniku nepokoja, úzkosti, búšenia srdca. Môže sa narušiť spánok, prípadne sa znižuje jeho kvalita.
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Pexels.com