Aké šťavy je dobré piť na zdravotné problémy?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čerstvo vylisované zeleninové a ovocné šťavy umožňujú doplniť nedostatok vitamínov, enzýmov a bioprvkov v najľahšie vstrebateľnej forme.
Ovocné a zeleninové šťavy sa do krvi dostávajú v priebehu 15 – 20 minút bez toho, aby zaťažovali pečeň a celú tráviacu sústavu, a spolu s krvou sú rozvádzané do všetkých buniek a tkanív. Keď ich vypijeme, nepociťujeme ťažobu ako po bežnom jedle.
Aké šťavy je dobré piť na zdravotné problémy? Čo pomáha pri hemoroidoch, krátkozrakosti, kŕčových žilách, či nespavosti?

Okrem vitamínov nám rastliny dodávajú provitamíny, čiže zlúčeniny, z ktorých v našom organizme vitamíny ešte len vznikajú. Do tejto skupiny patria napr. karotény, ktoré sa vyskytujú v každej oranžovej alebo červenej zelenine a ovocí (mrkva, paradajky, paprika).

Pitie zeleninových štiav obnovuje kyslo-zásaditú rovno váhu. Prebytok živočíšnych bielkovín (mäso, údeniny, vajcia) a sacharidov (chlieb, rožky, kaše, múčniky) organizmus okysľuje, pretože tieto potraviny obsahujú veľa síry, fosforu a chlóru. V priebehu trávenia sa z týchto prvkov v prítomnosti vody stanú kyseliny, ktoré spolu s krvou prenikajú do všetkých tkanív a dávajú im kyslý charakter.

Organizmus má prirodzene vybudované mechanizmy, ktoré pôsobia alkalizačne, ibaže všetko funguje len do určitého času. „Strava dlhodobo chudobná na čerstvú zeleninu a ovocie nakoniec vedie k prekysleniu organizmu a chorobným zmenám,“ upozorňuje Jadwiga Górnicka v knihe Očistné kúry. „V kyslom prostredí slabšie bunky rýchlejšie degenerujú, čo vedie k mnohým ochoreniam vrátane nádorových.“

šťavy

Čerstvé šťavy dopĺňajú nedostatok vitamínov, enzýmov a bioprvkov v najľahšie vstrebateľnej forme.

Aké šťavy na zdravotné problémy?

ANÉMIA: mrkva, tekvica, kapusta, zeler, petržlen, uhorka, púpava, žihľava, žerušnica

ARTRITÍDA a REUMATIZMUS: zeler, petržlen, uhorka, kapusta, mrkva, čakanka, ružičkový kel, lucerna, žerušnica, reďkovka

NESPAVOSŤ: mrkva, zeler, kapusta, petržlenová vňať aj koreň, tekvica, chmeľový list, reďkovka

LEUKÉMIA: mrkva, zeler, petržlen (vňať aj koreň), tekvica, (bielokrvnosť) žerušnica, reďkovka, brokolica, čakanka

CHRÍPKA: kapusta, jablko, mrkva, chren, petržlen, šalát, žerušnica, brokolica

HEMOROIDY: jablko, mrkva, zeler, petržlen (vňať aj koreň), kapusta, uhorka, žerušnica, čakanka, ružičkový kel

ŽLČOVÉ KAMENE: mrkva, repa, uhorka, zeler, petržlen (vňať aj koreň), púpava, citrón, žerušnica, čierna reďkovka, čakanka

SVALOVÉ KŔČE: kapusta, tekvica, žerušnica, petržlenová vňať, lucerna, špenát, cvikla, brokolica, ružičkový kel

KORNATENIE CIEV: petržlen, cibuľa, mrkva, tekvica, kapusta, uhorka, lucerna, cvikla, žerušnica, ružičkový kel, brokolica

NOČNÉ POMOČOVANIE: žihľava, mrkva, tekvica, zeler, kapusta, petržlen (vňať aj koreň), ružičkový kel

OBLIČKOVÝ PIESOK: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň) púpava, citrónová šťava

ISCHIAS: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), púpava, šťava z citróna, paštrnák, lucerna, tekvica, žerušnica

BOLESTI OČÍ a KRÁTKOZRAKOSŤ: mrkva, tekvica, zeler, uhorka, petržlen, (vňať aj koreň), lucerna, jablko, žerušnica, brokolica, čakanka

MENOPAUZA: mrkva, tekvica, zeler, uhorka, petržlen (vňať aj koreň), jablko, lucerna, nechtík lekársky, žerušnica, reďkovka, brokolica

OPUCHNUTÉ NOHY: zeler, petržlen, uhorka, kapusta, mrkva, čakanka, tekvica, žerušnica, brokolica

PEČEŇ a CHOROBY ŽLČNÍKA: mrkva, tekvica, zeler, uhorka, púpava, petržlen (vňať aj koreň), lucerna, jablko, čierna reďkovka

TROMBÓZA: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), púpava, na hustú krv a lymfu zasa uhorka, šťava z citróna, paštrnák, lucerna, tekvica, ružičkový kel, žerušnica

VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), citrónová šťava, paštrnák, lucerna (alebo denne na raňajky ovsené otruby), žerušnica, brokolica, čakanka. Okrem štiav rozhodne odporúčame 5 lyžíc ovsených otrúb denne.

KŔČOVÉ ŽILY NA NOHÁCH: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), púpava, citrónová šťava, paštrnák, lucerna, repa, žerušnica, čakanka, brokolica


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

2 komentáre

  1. ja milujem tekvicovu a grepovu a sem tam tu cviklovu (: teraz mi manzel kupil sikovny vysokootackovy odstavovac orava 111 a s nou to mam pripravene po ddesat minut aj umytim 😉

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.