Čerstvo vylisované zeleninové a ovocné šťavy umožňujú doplniť nedostatok vitamínov, enzýmov a bioprvkov v najľahšie vstrebateľnej forme.
Ovocné a zeleninové šťavy sa do krvi dostávajú v priebehu 15 – 20 minút bez toho, aby zaťažovali pečeň a celú tráviacu sústavu, a spolu s krvou sú rozvádzané do všetkých buniek a tkanív. Keď ich vypijeme, nepociťujeme ťažobu ako po bežnom jedle.
Aké šťavy je dobré piť na zdravotné problémy? Čo pomáha pri hemoroidoch, krátkozrakosti, kŕčových žilách, či nespavosti?
Okrem vitamínov nám rastliny dodávajú provitamíny, čiže zlúčeniny, z ktorých v našom organizme vitamíny ešte len vznikajú. Do tejto skupiny patria napr. karotény, ktoré sa vyskytujú v každej oranžovej alebo červenej zelenine a ovocí (mrkva, paradajky, paprika).
Pitie zeleninových štiav obnovuje kyslo-zásaditú rovno váhu. Prebytok živočíšnych bielkovín (mäso, údeniny, vajcia) a sacharidov (chlieb, rožky, kaše, múčniky) organizmus okysľuje, pretože tieto potraviny obsahujú veľa síry, fosforu a chlóru. V priebehu trávenia sa z týchto prvkov v prítomnosti vody stanú kyseliny, ktoré spolu s krvou prenikajú do všetkých tkanív a dávajú im kyslý charakter.
Organizmus má prirodzene vybudované mechanizmy, ktoré pôsobia alkalizačne, ibaže všetko funguje len do určitého času. „Strava dlhodobo chudobná na čerstvú zeleninu a ovocie nakoniec vedie k prekysleniu organizmu a chorobným zmenám,“ upozorňuje Jadwiga Górnicka v knihe Očistné kúry. „V kyslom prostredí slabšie bunky rýchlejšie degenerujú, čo vedie k mnohým ochoreniam vrátane nádorových.“

Čerstvé šťavy dopĺňajú nedostatok vitamínov, enzýmov a bioprvkov v najľahšie vstrebateľnej forme.
Aké šťavy na zdravotné problémy?
ANÉMIA: mrkva, tekvica, kapusta, zeler, petržlen, uhorka, púpava, žihľava, žerušnica
ARTRITÍDA a REUMATIZMUS: zeler, petržlen, uhorka, kapusta, mrkva, čakanka, ružičkový kel, lucerna, žerušnica, reďkovka
NESPAVOSŤ: mrkva, zeler, kapusta, petržlenová vňať aj koreň, tekvica, chmeľový list, reďkovka
LEUKÉMIA: mrkva, zeler, petržlen (vňať aj koreň), tekvica, (bielokrvnosť) žerušnica, reďkovka, brokolica, čakanka
CHRÍPKA: kapusta, jablko, mrkva, chren, petržlen, šalát, žerušnica, brokolica
HEMOROIDY: jablko, mrkva, zeler, petržlen (vňať aj koreň), kapusta, uhorka, žerušnica, čakanka, ružičkový kel
ŽLČOVÉ KAMENE: mrkva, repa, uhorka, zeler, petržlen (vňať aj koreň), púpava, citrón, žerušnica, čierna reďkovka, čakanka
SVALOVÉ KŔČE: kapusta, tekvica, žerušnica, petržlenová vňať, lucerna, špenát, cvikla, brokolica, ružičkový kel
KORNATENIE CIEV: petržlen, cibuľa, mrkva, tekvica, kapusta, uhorka, lucerna, cvikla, žerušnica, ružičkový kel, brokolica
NOČNÉ POMOČOVANIE: žihľava, mrkva, tekvica, zeler, kapusta, petržlen (vňať aj koreň), ružičkový kel
OBLIČKOVÝ PIESOK: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň) púpava, citrónová šťava
ISCHIAS: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), púpava, šťava z citróna, paštrnák, lucerna, tekvica, žerušnica
BOLESTI OČÍ a KRÁTKOZRAKOSŤ: mrkva, tekvica, zeler, uhorka, petržlen, (vňať aj koreň), lucerna, jablko, žerušnica, brokolica, čakanka
MENOPAUZA: mrkva, tekvica, zeler, uhorka, petržlen (vňať aj koreň), jablko, lucerna, nechtík lekársky, žerušnica, reďkovka, brokolica
OPUCHNUTÉ NOHY: zeler, petržlen, uhorka, kapusta, mrkva, čakanka, tekvica, žerušnica, brokolica
PEČEŇ a CHOROBY ŽLČNÍKA: mrkva, tekvica, zeler, uhorka, púpava, petržlen (vňať aj koreň), lucerna, jablko, čierna reďkovka
TROMBÓZA: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), púpava, na hustú krv a lymfu zasa uhorka, šťava z citróna, paštrnák, lucerna, tekvica, ružičkový kel, žerušnica
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), citrónová šťava, paštrnák, lucerna (alebo denne na raňajky ovsené otruby), žerušnica, brokolica, čakanka. Okrem štiav rozhodne odporúčame 5 lyžíc ovsených otrúb denne.
KŔČOVÉ ŽILY NA NOHÁCH: zeler, mrkva, petržlen (vňať aj koreň), púpava, citrónová šťava, paštrnák, lucerna, repa, žerušnica, čakanka, brokolica