Šalátové dresingy. Ako ich dokonale namiešať a čo k nim potrebujete?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šaláty sú úžasnou prílohou k mnohým jedlám, ale aj na piknik, či na dobrú grilovačku. Len ich treba vedieť správne pripraviť a ochutiť. Šalátové dresingy vieme asi robiť všetci, ale skôr len ten klasický octový…a to je vlastne všetko, však? Pritom existuje toľko dobrých tipov a surovín, ktoré vedia urobiť zo šalátu skutočne lahodnú prílohu.
Ako tvrdí svetoznáma foodblogerka Ella Woodwardová, dresing zladí chute ostatných prísad, aby bolo lahodné každé sústo. Na jednoduchých dresingoch z olivového oleja nie je nič zlé, za minútku však môžete vyčariť niečo oveľa lepšie. Ozvláštnite si jedlo napríklad krémovým dresingom z cesnaku a tahini, sezamovým olejom a medom, štipľavým čili s tamari, prípade sladkým mandľovým dresingom s javorovým sirupom…”

 

Základné suroviny na šalátové dresingy

Vyskúšajte a uvidíte, že si ich obľúbite nielen vy, ale aj vaše návštevy a kamaráti na párty 🙂 K rôznym receptom sa hodia aj rozdielne dresingy, všetky sa však skladajú z ingrediencií, ktoré si môžete nakúpiť do zásoby a mať ich hocikedy poruke. Tu je 13 surovín, ktoré by ste určite mali používať.

Olivový olej

Je základom každého dresingu. V obchodoch nájdete veľmi veľa druhov olivového oleja s obrovskými rozdielmi v cene aj chuti. Kupujte zásadne organický extra panenský olej a zaplaťte radšej viac za naozaj kvalitnú fľašu, keďže v tomto prípade sa kvalita odrazí aj na chuti dresingu.
Dá sa ušetriť tak, že si kúpite dve fľaše: lacnejší olej na varenie, kde jeho chuť až tak nepocítite, a drahší s bohatšou chuťou na dresingy a dochutenie hotových jedál.
Prečítajte si tiež, či je skutočne najzdravší a najlepší.

Jablčný ocot

Skvelá alternatíva balzamikového octu, pretože je zásaditý a pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Do šalátových dresingov ho používajte často, pretože sa vyznačuje lahodnou, ostrou chuťou, ktorá perfektne oživí každé jedlo. Na dosiahnutie kyslej chuti používajte buď jablčný ocot, alebo limetkovú, prípadne citrónovú šťavu. Obe prísady naraz sú však priveľa.

šalát dresingy

Med alebo javorový sirup

Slúžia na osladenie dresingov. Stačí minimálne množstvo, povedzme jedna lyžička, keďže dresingy by nemali byť prisladké. Ak sa snažíte obmedziť sladké, pokojne ich vynechajte a dresing bude stále dobrý.
Vegáni môžu med zameniť za javorový sirup. Pri jeho kúpe si skontrolujte, či kupujete čistý javorový sirup, pretože v supermarketoch dostanete aj fľašu skladajúcu sa z desiatich percent sirupu a zvyšku prídavných látok a dochucovadiel.

Cesnak

Je naozaj výborný, zdravý a každému dresingu dodá veľmi výraznú chuť. Používajte ho surový, má silnú, priam štipľavú chuť, ale dá sa použiť aj opražený. Vtedy chutí o niečo jemnejšie.

Bylinky a koreniny

Sú neodmysliteľnou prísadou dresingov aj ostatných jedál. V dresingoch je úžasné hlavne drvené čili.

Citrónová alebo limetková šťava

Ľahko a rýchlo oživí každý šalát. Citrusová chuť dopĺňa akúkoľvek inú chuť (okrem octu), takže dobre funguje v každej kombinácii.
Limetka je sladšia než citrón a obyčajne chutí menej výrazne, takže ju používajte, keď potrebujete, aby citrusová príchuť zapadla medzi ostatné. Citrón zasa zvoľte vtedy, keď má vyniknúť práve táto chuť.

dresingy na šalátySezamový olej

„Je mojím najnovším objavom v oblasti dochucovania jedál. Do dresingu sa hodí fantasticky. Má nenápadnú, ťažko definovateľnú chuť, ktorá funguje zázračne v takmer každom jedle,“ radí spomínaná foodblogerka Ella v knihe Lahodne s Ellou každý deň.

Tamari

Do šalátových dresingov sa hodí najmä preto, že dodá mimoriadne bohatú chuť každému sústu. Keďže je samo osebe dosť slané, stačí do dresingu pridať menej soli. Ak doma nemáte tamari, môžete ho nahradiť sójovou omáčkou. Sú si veľmi podobné, tamari je však bezlepkové (pre istotu si prečítajte informácie na obale) a zvyčajne neobsahuje žiadne prídavné látky alebo cukor.

Tahini a mandľové maslo

Robia v dresingoch zázraky vďaka svojej hustej, krémovej konzistencii.
Mandľové maslo chutí ako oriešky, tahini je zasa o niečo horkejšie, ani jedna chuť však nie je príliš výrazná. V dresingoch sa používajú najmä na dosiahnutie hustejšej konzistencie a dajú sa navzájom zamieňať. Ak máte alergiu na orechy, nahraďte v receptoch mandľové maslo tahini.

dresingy a zálievky do šalátovVyskúšajte tiež
14 dresingov, zálievok a olejov do šalátov.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.