Thajský dezert mango sticky rice. RECEPT, ktorý si obľúbite

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mango sticky rice je jeden z najznámejších ázijských receptov. Osviežujúci exotický dezert, ktorého hlavnou zložkou je lepkavá ryža, kokosové mlieko a sladučké mango. Je preto vhodný aj pri bezlaktózovej či bezlepkovej diéte. Určite ním potešíte svoje chuťové bunky, deti a tiež návštevu. Tento dezert si môžete urobiť aj doma, nie je to nič zložité a ako zmena po rôznych klasických zákuskoch, koláčoch a cheesecakoch je to ideálne 🙂

 

Lahodný thajský dezert

thajský dezert mango sticky riceTáto sladká pochúťka pochádza z Thajska, kde sa bežne podáva na každom kroku. Tvorí ju len pár surovín, ktoré sa dajú bez problémov kúpiť v ázijských obchodoch alebo viete zohnať ich obdoby v klasických obchodných reťazcoch. Ak však chcete domov dostať skutočný závan Thajska, odporúčame sa zastaviť v ázijských potravinách alebo objednať suroviny z internetu.

V Thajsku sa používa špeciálna lokálna lepkavá ryža, a na jej aromatizovanie sa pridávajú k procesu naparovania pandanové listy. Prípadne sa dávajú vyvariť do kokosovej omáčky. Ide o tmavozelené listy zo stromu Pandanus, ktoré majú sladkú chuť a aromatickú vôňu. V juhoázijských krajinách sa využívajú aj pri iných dezertoch.
K dosladeniu lepkavej ryže budete potrebovať palmový cukor. Ak použijete hnedý cukor (nerafinovaný trstinový alebo palmový) v konečnom výsledku bude ryža sfarbená jemne karamelovo. Ak chcete mať ryžu bielu, použite klasický biely cukor.

 

Thajský dezert à la Slovensko

Ak nemáte možnosť zohnať originálne potraviny, nezúfajte, z bežne dostupných skvelo poslúži buď ryža arborio (používa sa na talianske rizoto) alebo sushi ryža.
Kokosové mlieko dnes kúpite už v každom väčšom obchode, najčastejšie v plechovkách. Dokonca sa dá kúpiť aj nízkotučná verzia, ktorá je taktiež vhodná.

V obchode nezabudnite na zrelé mangá a cukor (biely, trstinový, palmový či kokosový). Ak v obchode nájdete len nezrelé, treba im dopriať ešte také 3-4 dni na dozretie pri izbovej teplote.
Na dozdobenie budete potrebovať sezamové semiačka, siahnite po tých čiernych, pre pekný kontrast pri servírovaní. Tie si nezabudnite nasucho opiecť na miernom ohni, aby boli chuťovo výraznejšie a aromatickejšie. Zaujímavosťou je, že v Thajsku sa málokedy toto jedlo dochucuje sezamom, radšej volia pražené mungo klíčky.

thajský dezert mango sticky rice recept

 

Recept na mango sticky rice

Na prípravu tohto dezertu je najlepšie začať myslieť deň vopred, a to tým, že ryžu necháme namočenú v studenej vode cez noc. Najmenej však 3-4 hodinky. Čím dlhšie ju necháte namočenú, tým kratšie zaberie jej naparovanie do mäkka.
Zároveň je dôležité z ryže dostať preč čo najviac škrobu. Preto ju po lúhovaní niekoľkokrát premyjeme a zlejeme (detailnejšie v postupe nižšie). Chceme mať ryžu lepkavú a keby sme z nej škrob nepovymývali, vznikla by nám kašovitá hmota – ako na rizoto, to nie je žiadúce. Po naparení musia byť zrnká mäkké a silne lepkavé, nemali by byť slizké od škrobu. Keď budete pri premývaní poctiví, dosiahnete želaný výsledok, ktorý určite stojí za to, veď vyskúšajte sami.

SUROVINY:

  • 200 g ryža na sushi
  • 400 ml kokosového mlieka (1 plechovka)
  • 60 g cukor alebo iné sladidlo
  • ½ ČL soľ
  • 2 zrelé mangá
  • sezamové semienka na ozdobenie

POSTUP:

recept postupRyžu si opláchneme cez sitko, dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme namočenú aspoň 4 hodiny, najlepšie cez noc.
Keď je ryža vylúhovaná, tak ju premiestnime do sitka, do hlbokej misky napustíme čistú vodu a ryžu cez sitko v nej premyjeme. Tento postup opakujeme aspoň 3-4 x, aby sme sa zbavili čo najviac škrobu, ktorý sa uvoľňuje do vody.

recept postupTakto premytú ryžu necháme v sitku. Do veľkého hrnca si dáme variť vodu. Sitko s ryžou položíme na okraj hrnca, nad vriacu vodu a prikryjeme pokrievkou. Ak máte pandanové listy, pridajte dva kusy k ryži. Takýmto spôsobom necháme ryžu naparovať. Dajte pozor, aby sa sitko s ryžou neponorilo do vody, ale ostalo nad hladinou vriacej vody. Ryžu naparujeme do mäkka, kontrolujeme či sa voda nevyparila a v prípade potreby dolievame. Čas naparenia závisí od zvoleného typu ryže, preto ju pravidelne kontrolujeme, môže to trvať od 10 – 50 minút. Dĺžka parenia samozrejme závisí aj od doby lúhovania ryže.

mango sticky rice postup

Len čo ryža zmäkne, premiestnime ju do čistej misky. Zatiaľ si v hrnci zohrejeme kokosové mlieko so soľou a cukrom. Mlieko nie je nutné variť. Stačí,  aby sa cukor rozpustil.

recept postupHorúcim sladkým kokosovým mliekom zalejeme ryžu v miske alebo presypte ryžu zo sitka k omáčke, ak máte dostatočne veľký hrniec. Zaliatu ryžu prikryjeme pokrievkou a necháme vsiaknuť všetko mlieko. Trvá to približne 30 minút.

recept postupZatiaľ si nakrájame mango. Obrežeme ho pozdĺžne, popri kôstke. Z jedného manga takto získame dve polovice, tie ošúpeme a nakrájame buď na kocky alebo na tenké pásy.
Z ryže na tanieri alebo v miske napokon vytvoríme kopčeky. Dookola poukladáme nakrájané mango, posypeme praženým sezamom a servírujeme.
Dobrú chuť!

recept na dezert mango sticky rice

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Andrea Buncekova

Volám sa Andrea a mojou veľkou vášňou je varenie a príprava jedál. Ako certifikovaný výživový poradca dbám na to, aby moje pokrmy boli nielen chutné, ale aj nutrične vyvážené. Zaujímam sa o zdravý životný štýl, vo voľnom čase sa venujem svojmu psovi a aktívne oddychujem v prírode.

Komentáre sú uzavreté.