Varená kukurica. Zdravá pochúťka alebo kalorická bomba?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vy máte radi čerstvo uvarenú kukuricu, ktorú si posolíte a potom obhrýzate žlté šťavnaté zrniečka? Sú lahodné, šťava vám steká po brade, ale nedáte dopustiť na túto jednoduchú pochúťku. Ale je to naozaj zdravá pochúťka? Niektorí zasa vravia, že je tam veľa škrobu, čo nám neprospieva. Varená kukurica – ako je to s ňou? Spýtali sme sa viacerých odborníkov na výživu a zdravie.

Nižšie nájdete aj recept na skvelú varenú kukuricu – pridáte len dve suroviny navyše a bude vám chutiť ešte viac. Veď kukurica je tu s nami už sedem tisíc rokov (niekde sa uvádza až deväť tisíc rokov), najskôr na americkom kontinente, kde bola bežnou potravinou indiánskych kultúr. Starí Mayovia dokonca verili, že prvý človek bol stvorený z kukuričných zŕn rozomletých na kašu.
Kukuricu na naše územie údajne priviezli Rómovia z tureckej a balkánskej oblasti niekedy v 17.storočí. Aj preto ju volali turecká pšenica, či turecké žito.
Možno ste nevedeli, že okrem použitia ako potraviny, sa kukurica využíva pri výrobe etanolu, kozmetiky, atramentu, lepidla aj textílií. Tvorí však dôležitú súčasť zdravej výživy.

 

Varená kukurica pre zdravie

Potešíme všetkých milovníkov varenej kukurice – naozaj skrýva v sebe množstvo prospešných látok, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín C a stopové prvky (železo, selén, mangán a zinok). Samozrejmosťou sú minerálne látky, vláknina, nenasýtené mastné kyseliny a bielkoviny. Nutrične je teda kukurica veľmi bohatá potravina, jeden uvarený klások má asi 2,4 gramu diétnej vlákniny a cca 90 kalórií.

Vďaka týmto látkam varená kukurica podporuje trávenie a čistí črevá. Znižuje podiel zlého cholesterolu v cievach, znižuje riziko infarktu a mozgovej porážky. Celkovo podporuje činnosť mozgu a nervovej sústavy – práve vďaka mangánu, ktorý pôsobí proti stresu a svalovým kŕčom.
Kukurica obsahuje veľa karotenoidov a patrí k tým najlepším potravinám pre vaše oči.
Dámy poteší, že vďaka biotínu čistí kukurica pleť, prospieva zdravým vlasom a podporuje plodnosť 🙂
Varená kukurica je vhodná aj pre deti, pretože v predškolskom a školskom období dodáva energiu a je vynikajúca pre zdravý telesný aj duševný vývoj.
Odporúča sa aj pre tehotné ženy kvôli prevencii maternicových sťahov, a tak aj predčasného pôrodu.

grilovaná kukurica

Tuční z kukurice?

Mnohí ľudia tvrdia, že z kukurice sa tučnie. „Veď sa pozri na prasatá, jedia plno kukurice a aké sú vypasené,“ počúvate „argumenty“.
Práve naopak – kukurica pomáha predchádzať obezite a pridáva nám pocit plnosti, ktorý môže zabrániť prejedaniu sa. Energiu, ktorú z kukurice získavame, telo odbúrava a spracúva postupne. Cukor, ktorý kukurica obsahuje premieňa na škrob, ktorý dodáva telu potrebné sacharidy.

A čo tie prasiatka? „Je pravda, že kukuricou sa kŕmia ošípané a že z nej priberajú, ale ako vždy, aj za tým je ALE,“ tvrdí doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. „Priberajú preto, že ich životný priestor je zmenšený na minimum a sú sústavne prekrmované, čo z nudy v malom chlieviku akceptujú.“

 

Ako dlho variť kukuricu?

Skoro každý ju varí rôzne, niekto 10 minút, iný 20, rozdiel je tiež v kŕmnej a lahôdkovej (čiže cukrovej) kukurici. Zrelú kukuricu spoznáte jednoducho – pri stlačení zrnka z neho vytečie trošku nažltnutej mliečnej šťavy.
Čerstvú kukuricu skladujte len krátko, pretože kukuričný cukor sa potom mení na škrob.
Tu je stručný orientačný prehľad, koľko akým spôsobom varíme kukuricu.

  • Varená kukurica vo vode: 3 až 10 minút
  • Kukurica v mikrovlnke:  4 až 5 minút
  • Kukurica v pare: 15 až 20 minút
  • Grilovaná kukurica:  20 a 30 minút
  • Pečená kukurica:  30 až 40 minút

užitočné rady pre zdraviePrečítajte si tiež
Igor Bukovský a užitočné rady pre zdravie.

Recept na ešte lepšiu varenú kukuricu

Bežne si ošúpeme od listov a vláskov kukuricu, dáme do osolenej vody a povaríme. Urobte to presne takto a len čo začne voda s kukuricou vrieť, prilejte do nej šálku mlieka a 100 gramov masla. Povarte asi 10 minút, pokrievku nechajte spolovice na hrnci, až kým kukurica nezmäkne.  Takto varená kukurica je ešte chutnejšia, lahodnejšia, „plnšia“.

 

Čaj z kukuričných vlasov

Keď si ošúpete kukuricu, ktorú idete variť, nemusíte jemné vlásky hneď vyhadzovať. Zalejte ich asi 250 ml vody, nechajte vylúhovať, potom čaj sceďte a vypite bez dochucovania. Takýto „kukuričný čaj“ je močopudný a dokonca má zoštíhľujúci účinok.

 


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.