Čítate si zloženie potravinárskych výrobkov? Nájdete si pri nákupe čas na to, aby ste si prečítali, čo všetko obsahuje margarín, ktorý práve dávate do košíka? Čo je v keksíkoch a čokoláde, na ktoré si už teraz robíte chute? A či nie sú nejaké škodlivé látky v ovocnom jogurte, ktorý je práve zlacnený? Aj keď číselno-písomné označenie a drobná tlač nás môžu od podrobného prieskumu odradiť, stojí za to oboznámiť sa so zložením výrobku.
Je to ako pri zmluvách – drobným písmom sú obvykle napísané informácie, ktoré sú pre nás dôležité, a keď si ich neprečítame, môžeme sa dostať do problémov. V prípade potravín býva dôsledkom takejto neznalosti zdravotný problém.
Z viacerých prieskumov vyplýva, že takmer polovica ľudí sa o prítomnosť toxínov v organizme nezaujíma a ani si neuvedomuje, aké ohrozenie sa ukrýva jednak v znečistenom prostredí (vrátane nášho najbližšieho okolia) a jednak vo vysoko spracovaných „prefabrikovaných“ potravinách.
Škodlivé zlúčeniny sú vo vode, v pôde i v potrave. Zvyčajne sa vyskytujú v malých dávkach a v nízkej koncentrácii, ale ich dlhoročné pôsobenie môže viesť k značnému oslabeniu organizmu, zníženiu imunity, chronickej únave či k rozvoju početných chorôb.
Jedinou cestou ku zdraviu je:
Očistná kúra
Existuje niekoľko základných zdrojov toxínov, na ktoré by ste vždy mali myslieť.
- Znečistené prostredie (výfukové splodiny, prostriedky proti hmyzu, priemyselné odpady atď.).
2. Nadbytok liekov, predovšetkým liekov proti bolesti a antibiotík.
3. Potravinové prísady – farbivá a konzervačné látky.
4. Chemické prísady v kozmetike, pracích práškoch a čistiacich prostriedkoch.
5. Drobné prehrešky a návykové látky – alkohol, cigarety, narkotiká a iné.
Každý deň si umývame telo, vlasy, čistíme si zuby, dbáme na hygienu, vhodný odev a doplnky. Staráme sa o auto, vymieňame mu olej. Doma robíme veľké upratovanie.
Na vnútornú očistu však nemyslíme. Avšak zamyslite sa – nie je náš štýl života a stravovania sám osebe dostatočným dôvodom na to, aby sme tomu venovali pozornosť?
Hlavný hriech – naše zlozvyky
Priznajme si – príliš často siahame po vysoko spracovaných potravinách, ktoré síce zaženú hlad, ale nedodajú telu enzýmy, vitamíny a minerály. Nedostatok času, zhon a pohodlnosť sú príčinou toho, že jedlo nepripravujeme z pôvodných surovín. Nevaríme polievky z čerstvej zeleniny, ale horúcou vodou zalievame obsah vrecka, ktorý miesto potrebných živín obsahuje všetky možné chemické zlúčeniny.
Na to, koľko energie potrebujeme, jeme príliš veľa.
Navyše sa dávame zlákať sladkosťami a fastfoodmi, čoho dôsledkom je zaťažovanie našej tráviacej sústavy.
Pijeme málo zdravej vody, čo narúša činnosť našej vylučovacej sústavy. Pokiaľ má človek dostať do organizmu nevyhnutné množstvo vody, musí denne vypiť osem pohárov rôznych tekutín, predovšetkým minerálnej vody bohatej na horčík a vápnik, bylinkových čajov alebo čerstvých štiav (zelenina a ovocie dodávajú veľa výborne vstrebávateľnej vody, pretože sa skladajú hlavne z nej).
V tomto smere odporúčame novú knihu Očistné kúry. Nájdete v nej prírodné očistné kúry, overené doktorkou Jadwigou Górnickou počas mnohoročnej lekárskej praxe. Prispejú k tomu, aby sme sa mohli tešiť dobrému zdraviu po dlhé roky.
okrem iného tam nájdete zoznam zdraviu škodlivých prísad do potravín, tip na ryžovú diétu, pôsty a hladovky, očistnú pečeňovú a obličkovú kúru a terapiu šťavami.
Dr. Jadwiga Górnicka je doktorka medicíny, významná poľská špecialistka na vnútorné choroby a prírodnú medicínu. Počas svojej vyše šesťdesiatročnej lekárskej praxe vyliečila pomocou prírodných metód tisíce pacientov vrátane mnohých takých, ktorých ťažkosti boli považované za nevyliečiteľné. Popularizátorka vedy o prírodnej medicíne a potrebe života v súlade s prírodou.