Aj vy máte pocit, že ste to počas sviatkov akosi prehnali s jedením? Že ste si dali viac zákuskov, ako ste plánovali? A že ste sa hýbali menej, ako ste chceli? Hodil by sa nejaký detox, však?
Áno, vianočné sviatky sú časom hojnosti a treba si ich vychutnať. Vo väčšine domácností sa stoly prehýbali pod ťarchou rôznych šalátov, údenín, krémových zákuskov a alkoholu. Po pár dňoch ste však možno zistili, že kilečká pribudli rýchlejšie ako ste čakali, a že sa vám oblečenie akosi „spralo“, zmenšilo 🙂
Pomoc je ľahká – dajte si na pár dní detox, slabší pôst a všetko sa vráti do starých koľají. Dozviete sa, aké sú príznaky prejedania, či pomôže krátka hladovka a ako vlastne správne robiť detox – ako dlho má trvať? čo treba jesť? treba užívať v čase pôstu výživové doplnky? A kto by sa mal detoxu vyhýbať?
Prejedanie sa
Už Hippokrates kedysi dávno popisoval vzťah medzi výživou a dĺžkou života. Nadmernou hmotnosťou a predčasnou smrťou. Cirkev na jeho podnet dokonca zaradila prejedanie medzi 7 ťažkých hriechov.
Čoraz častejšie platí, že mnohí sa púšťame do jedla nie vtedy, keď pocítime skutočný hlad, ale vtedy keď zbadáme potraviny. Nevieme odolať pokušeniu a gurmánske pudy zvíťazia. Svedčí o tom aj neprimerané nakupovanie v hypermarketoch.
„Rovnakým problémom je mať správnu mieru a včas skončiť s jedením,“ pripomína MUDr. Alžbeta Béderová, CSc z Poradne zdravia. „Pocit sýtosti sa totiž dostaví až po určitom čase , najskôr o 20 minút. Počas jedenia sa roztiahne žalúdok, vnútorné nervové receptory vnímajú objem jedla aj tlak na steny žalúdka. Tieto receptory posielajú signály do mozgu cez blúdivý nerv, a navodia pocit plnosti, sýtosti. Preto musíme jesť pomaly, nie hltavo a v najlepšom prestať.“
Áno, to sa ľahko povie, ťažie realizuje, však? No treba sa to naučiť, inak hrozí podľa odborníčky, že skonzumujeme viac ako náš organizmus reálne potrebuje a po čase sa objaví pocit nevoľnosti, diskomfort a kilá navyše v podobe tukových vankúšov.
Mohlo by vás zaujímať aj
Potraviny vhodné na detoxikáciu organizmu.
Príznaky prejedenia
U každého to môže byť iné. Mladý človek zvládne príležitostné prejedanie ľahšie ako človek starší.
Najčastejšie sa dostavuje pocit plnosti resp. tlaku v nadbruší – epigastriu, kŕče, pocit pálenia, grganie, reflux žaludočnej šťavy. „Môže sa dostaviť tiež regurgitácia potravy, nauzea čiže pocit na vracanie až vracanie. Tieto príznaky sú sprevádzané celkovou nevoľnosťou a bolením hlavy,“ dodáva A.Béderová.
Nadmerné zaťaženie tráviaceho systému vedie často k ďalším komplikáciám – prudký žalúdočný katar, žlčníkový záchvat, komplikácie pri žalúdočnom či dvanástorníkovom vrede ap.
Môžu sa však dostaviť aj závažnejšie zhoršenia zdravotného stavu, najmä u pacientov s rôznymi chronickými ochoreniami vrátane komplikácií základného ochorenia.
Detox
Už starí Rimania počas neprimeraných niekoľkodňových hodovaniach, podobne ako šľachta v stredoveku, to riešili tak, že sa vyvracali. A hodovali ďalej.
„Takýto postup však neodporúčame. Je nielen nezdravý, ale aj nemorálny,“ upozorňuje doktorka Alžbeta Béderová. „Pri mimoriadnych ťažkostiach sa vracanie dostaví samo a potom musí pacient podstúpiť liečbu a realimentáciu.“
Liečba…
V úvodnej fáze pri liečbe žalúdočno-črevných ťažkostí sa podávajú lieky obsahujúce aktívne, absorbčné uhlie, ktoré je vyrábané z uhlia, dreva, kokosových orechov. Alebo predtým používané živočíšne uhlie, ktoré sa vyrába spaľovaním zvieracích kostí.
Aktívne uhlie má pórovitú štruktúru, mimoriadne aktívny povrch, ktorý je schopný absorbovať široké spektrum mikro- a makromolekúl, škodliviny, toxické látky a tým znížiť ich vstrebávanie v tráviacom trakte.
…krátka hladovka
Po krátkej hladovke je potrebné držať niekoľko dní diétu.
Podávať len ľahkú tekutú stravu, čaj, piškóty, sucháre a postupne pridávame ryžu, zemiaky, ľahké zeleninovo-mäsové vývary.
Pozitívny vplyv na regeneráciu žalúdočnej sliznice má aj čaj zo zázvoru a skorocelu .
Takto sa správne robí detox
Detox alebo detoxikácia je len iné pomenovanie rôznych typov pôstu, ktorý v minulosti dodržiavali naši predkovia.
Treba vylúčiť rizikové potraviny ako mäso, vnútornosti, tuky, vyprážané jedlá, alergizujúce potraviny, mlieko, vajíčka.
Znížime energetický príjem. Preferujeme ovocie a zeleninu najlepšie v surovej forme, strukoviny, celozrnné obilninové výrobky. Sú nízkokalorické, obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny, flavonoidov, enzýmov. Sú to živiny ktoré zlepšujú trávenie a črevnú pasáž, redukujú nadváhu, ale hlavne sa uplatňujú v prevencii civilizačných – srdcovocievnych a nádorových ochorení.
Mohlo by vás zaujímať aj
Ako sa robí 10-dňová detoxikácia zeleným smoothie.
Ako dlho treba detoxikovať?
Frekvencia a dĺžka detoxikačných dní závisí od viacerých okolností. „Pri zlej životospráve, životnom štýle, vrátane zlej výživy a znečisteného životného prostredia sa často naruší rovnováha v organizme,“ vysvetľuje doktorka Béderová z Poradne zdravia. „Odbúravanie a vylučovanie odpadových metabolitov je narušené. Môžu sa prejaviť príznaky intoxikácie organizmu – únava, bolesti hlavy, sklon k infektom a prechladnutiu, alergie, kožné prejavy.“
Vtedy musí byť prechod na pôst, rovnako ako opätovný návrat na normálne stravovanie, postupný.
Prísnejšie formy pôstu, keď sa prijíma len voda, bylinkové čaje, ovocné šťavy, by nemali trvať viac ako 1-3 dni.
Dlhodobé postenie však nie je správne, dodáva odborníčka. Pri fyzickej aj psychickej práci sú totiž dôležité všetky živiny, vrátane tukov, ktoré sú hlavným energetickým zdrojom a nosičom liposolubilných vitamínov A,D,E,K a tiež bielkovín, ktoré sú nevyhnutným stavebným materiálom.
Drastické postenie môže zapríčiniť únavu, poruchy sústredenia, psychické napätie, ale aj vážnejšie zdravotné poruchy, chudokrvnosť a mnohé iné.
Podľa doktorka Alžbety Béderovej je z pohľadu správnej výživy jeden mierny pôstny deň v týždni vítaný. Môže sa opakovať každý týždeň, povedzme v tej istý deň.
Treba užívať výživové doplnky?
Mnohí si myslia, že v čase pôstu musia dodať telu vitamíny zvonka, prostredníctvom vitamínových doplnkov. Prípadne piť bylinkové čaje.
Ak je však postenie rozumné, mierne, nie je potrebné okrem bylinkových čajov užívať žiadne výživové doplnky. Synergické pôsobenie nutrientov prítomných v ovocí, zelenine, obilninách, či strukovinách konzumovaných počas pôstu, zabezpečí na pôstne obdobie dostatok potrebných ochranných živín a energie.
Črevnú mikroflóru upravia probiotické, živé baktérie z kyslomliečnych výrobkov, bryndze, alebo z kyslej kapusty.
Kto sa má vyhýbať detoxu?
Povedzme si to hneď na začiatku – pôst a detoxikácia sú určené len pre zdravých, dospelých ľudí. „Nie sú vhodné pre deti, pretože fyzický rast a vývoj všetkých vnútorných systémov vyžadujú plnohodnotnú výživu bez extrémnych výkyvov,“ vystríha MUDr. Alžbeta Béderová z Poradne zdravia.
Rovnako nie sú podľa nej vhodné pre starších ľudí. Zväčša prítomné rôzne ochorenia by sa pôstom mohli skomplikovať.
Tiež osoby s oslabenou imunitou a chronickými ochoreniami obličiek, srdcovocievneho systému či diabetici nie sú vhodní adepti na detoxikáciu.
Pôst či detoxikácia nie je vhodná ani v čase choroby a rekonvalescencie, kedy je organizmus oslabený a zraniteľný.