Máte radi melón? Či už červený alebo žltý, zelený… Určite nás príjemne osvieži počas horúcich letných dní. Melón nám doplní nielen tekutiny, ale aj nás zasýti a potlačí chuť na sladké. Melón je až z 90% tvorený vodou, preto má močopudné účinky, ktoré čistia obličky. Vláknina, ktorú dužina obsahuje je zas užitočná pri trávení a jej konzumácia je vhodná pri redukčných diétach.
A ako asi väčšina – aj vy vyhadzujete melónové šupky, však? Do koša alebo do kompostu. No odteraz to už nerobte a radšej si pozrite našich 5 tipov, ako ich ešte zužitkovať. A ako mať z nich zdravotné benefity.
Vedeli ste, že jedlá je aj biela až zelenkastá časť dužiny? Áno, tá pod zelenou kôrkou. Nie je síce taká sladká, ako tá červená, no aj napriek tomu je zdravá! Červený melón sa dá konzumovať celý! Dokonca aj jadierka, ktoré mnohí vyberajú a vraj im nechutia.
Ako ho teda využiť či spracovať, aby neskončil v odpade? Pripravte si zo šupiek džem, kompót či čatní. Nižšie nájdete recepty na melónové čatní, džem, či kompót. Tiež môžete skúsiť kandinzované melónové šupky alebo čaj z jadierok.
- Obsahujú citrulín – aminokyselinu, ktorá uvoľňuje cievy, zlepšuje cirkuláciu krvi a okysličovanie.
- Zlepšíte si tým fyzickú kondíciu a predídete „svalovke“.
- Vysoký obsah zinku zas zlepšuje stav pokožky, zubov, nechtov a vlasov. Urýchlite tým hojenie rán.
- Vitamínmi skupiny A, B6 a C si zlepšíte imunitu v boji proti infekciám
Prečítajte si tiež
Melóny. Druhy, ich benefity pre zdravie a ako chutia.
1. Recept na džem z melónových šupiek
SUROVINY
- 1,5 až 2 kg melónových šupiek
- 1kg kryštálového cukru (môžeme nahradiť trstinovým)
- 1 vanilkový struk (alebo 1ks vanilkový cukor)
- 1 ks citrón (alebo limetka/pomaranč)
POSTUP
Melónové šupky zbavíme zelenej kôrky a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich do hrnca a zasypeme cukrom. Vanilkový lusk rozrežeme a vyškrabeme vnútro. Ak lusk nemáme, nahradíme ho vanilkovým cukrom. Citrónovú kôru nastrúhame na strúhadle a následne citrón odšťavíme.
Pridáme k melónovým šupkám a dáme variť. Zmes priebežne miešame, až kým nemá konzistenciu džemu. Do čistým pohárov nalejeme džem. Poháre uzavrieme a obrátime. Po minútach poháre obrátime opäť viečkom nahor.
2. Čatní z melónových šupiek
SUROVINY
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 šálka jablčného octu
- 1 čili paprička (alebo ½ ČL mletej čili)
- 1 cm strúhaného zázvoru
- 1 KL kurkuma
- melónové šupky cca 0,5 kg až 0,75 kg
- 2 PL olej
POSTUP
Cesnak a cibuľu nakrájame na drobné kúsky a opečieme na oleji. Pridáme nakrájané melónové šupky (bez zelenej kôrky). Restujeme ďalej a miešame.
Postupne pridáme ostatné koreniny, cukor a ocot. Varíme, až kým zmes nezhustne. Do menších pohárikov nalejeme čatní. Poriadne uzavrieme o obrátime hore dnom. Po 5 minútach obrátime späť.
Takéto čatní sa hodí ku grilovaným pokrmom, indickým jedlám, ale aj ako príloha k mäsu či šalátom.
3. Zavárané melónové šupky
SUROVINY
- 1 kg melónové šupky
- 1 šálka ocot
- 1 šálka cukor
- 2 KL soľ
- 1 ČL mletá horčica
- 1 cm strúhaný zázvor
- + škorica alebo klinčeky
POSTUP
Melónové šupky zbavíme zelenej kôry. Bielu dužinu nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Pridáme koreniny, cukor a ocot. Varíme, kým šupky nezmäknú. Nalejeme do zaváracích pohárov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 5 minút.
Podávame k mäsu, sendvičom či tortille.
4. Kompót z melónových šupiek
SUROVINY
- 2 kg melónových šupiek
- 1 vanilkový cukor
- 1 citrón (alebo pomaranč)
- 2 PL rum
- 0,65 kg kryštálový cukor
- 1 L Voda
- Klinčeky
POSTUP
Do hrnca dajte variť vodu, pridajte kryštálový cukor a vanilkový cukor. Necháme uvariť sirup a na záver pridáme rum. Melónové šupky očistíme od zelenej kôrky a nakrájame na kocky. Na dno pripravených sterilizovaných pohárov dáme koliesko citróna alebo pomaranča a pár klinčekov. Poháre naplníme kúskami melónových šupiek a zalejeme sirupom. Sterilizujeme 10 minút od bodu varu.
5. Kandizované šupky z melóna
SUROVINY
- melónové šupky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 šálka vody
POSTUP
Z melónových šupiek odstránime zelenú kôrku a nakrájame ich na tenké kúsky. Vo vode rozvaríme cukor. V cukrovom sirupe varte šupky, až pokým nie sú priehľadné. Potom ich vyberte a sušte na mriežke. Po vychladnutí skladujte v dobre uzavretej nádobe.
Môžete ich použiť na zdobenie dezertov alebo večerné maškrtenie 🙂
Prečítajte si tiež
Netradičné zaváranie.
7 receptov s hroznom, tekvicou, melónom, cuketou, či karfiolom.
Ako ešte využiť šupky v domácnosti?
- Pomocou šupiek môžete jemne odstrániť prach z listov izbových rastlín
- Použite ich ako špongiu pri odstraňovaní mastnoty z riadu
- Krmivo pre domáce zvieratá
- Hnojivo pre vašu záhradu, zapracujte kúsky melónu rovno do pôdy
- Pridajte ich do kompostu
Čaj z melónových jadierok
Čaj z melónových jadierok je jednoduchý.
Melónové jadierka umyjeme na sitku a vysušíme. Po úplnom vyschnutí ich rozomelieme na prášok a zalejeme vriacou vodou. Necháme pár minút vylúhovať a popíjame. Obsahujú horčík, ktorý vám pomôže pri kŕčoch či únave, znižuje krvný tlak, u mužov má dokonca priaznivý účinok na prostatu.
Foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com, Vecteezy.com