Počas horúcich letných dní nie je nič lepšie ako osviežujúci dezert v pohári, čo poviete? Vychutnať si ho môžete s priateľmi na terase, či v altánku. Prípadne si ho zabaľte so sebou na piknik.
Alebo očakávate návštevu? Žiadny problém, vyskúšajte naše štyri recepty na lahodné potešenie v pohári. Naozaj skvelé a zdravé maškrty bez pridaného cukru, takže ani nepriberiete. Napokon, začala sa nám aj plavková sezóna, takže s týmito receptami sa nemusíte obávať. Kilá hore nepôjdu.
4 recepty na zdravé maškrty
Ovocné poháre môžete pripraviť rýchlo. Nepotrebujete k tomu zbytočne veľa surovín a vždy môžete niektorú ingredienciu nahradiť inou. Vyhrať sa môžete tiež s aranžovaním, pričom je dovolené experimentovať. Nezabúdajte na to, že často jeme práve očami.
My sme v receptoch kombinovali čerstvé ovocie s mrazeným a výsledok stál za to.
1. Ovocné prekvapenie
Tento recept sme nazvali „Ovocné prekvapenie“. Prečo? Vo vnútri sa skrývajú tri druhy ovocia. Uhádnete ktoré?
Suroviny na 2 porcie
- 1 zrelý banán
- 2 hrste mrazených malín
- ¼ papáje
- šťava z limetky
- na polevu horká čokoláda a kokosový olej
- na ozdobenie ovocie podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
POSTUP
Tento recept je hotový doslova za pár minutú. Rozmixujte banán, mrazené maliny, papáju a limetku na hustú kašu. Vďaka mrazeným malinám bude mať dezert perfektnú konzistenciu. Limetky sa nemusíte báť, dodá tomu úžasnú chuť.
Pripravenú zmes vrstvite do sklenených pohárov a striedajte s ovocím. Môžete kombinovať opäť čerstvé/mrazené ovocie – vynikajúco sa sem hodia mrazené čučoriedky, opäť kúsky papáje a maliny.
Pripravte si čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli. Môžete použiť malý zaváraninový pohár, ktorý dáte do hrnčeka s horúcou vodou. V ňom si roztopíte čokoládu spolu s kokosovým olejom. To, čo vám prípadne zostane, si môžete odložiť po vychladnutí do chladničky. Takto budete mať vždy po ruke čokoládu na poliatie akéhokoľvek dezertu či palaciniek.
Takto pripravený dezert nemusíte dochucovať cukrom. Papája je výrazné ovocie a spolu s limetkou sa perfektne dopĺňajú. Samozrejme, ak milujete presladené dezerty, môžete si podľa seba pridať napríklad vanilkový cukor.
2. Malinový sorbet
Môžeme ho nazvať minútkový sorbet. Máte ho pripravený neskutočne rýchlo a pravdepodobne rovnako rýchlo zmizne z pohára. Je to maškrta pre všetkých, ktorí milujú mrazené dezerty. Môžete opäť využiť zvyšné ovocie z predchádzajúceho dezertu, ktoré vám zostalo v chladničke.
Suroviny na 2 porcie
- 4 hrste mrazených malín
- vegánska kyslá smotana s kokosovou príchuťou (kúpite ju napríklad v Lidli)
- šťava z veľkého citróna
- 2 lyžice kokosového oleja
- horká čokoláda a kokosový olej na polevu
- drobné ovocie – napríklad čučoriedky, ríbezle, kúsok papáje, strúhaný kokos na ozdobenie
POSTUP
Pripravte si dve misky, pričom do jednej vložte polovicu malín, kokosový olej (môže byť aj stuhnutý, ak ho máte v lete chladničke) a šťavu z citróna. Do druhej misky dajte polovičku balenia kyslej smotany a zvyšok malín.
Rozmixujte obe hmoty a vrstvite do pohárov s tým, že medzi vrstvy poukladajte ovocie a roztopenú čokoládu vo vodnom kúpeli. Nakoniec dozdobte kokosom a drobným ovocím.
3. Chia puding s čučoriedkovým sorbetom
Príprava tohto dezertu vám zaberie o niečo viac času, ale nakoniec neoľutujete. Kombinácia chia semiačok s ovocím vám vyrazí dych. Tento puding je ideálny nielen ako dezert na nedeľné popoludnie, ale môžete si ho pripraviť i na raňajky.
Suroviny na 2 väčšie porcie
- 4 lyžice chia semiačok
- 4 dcl mandľové mlieko
- 1 vegánska kyslá smotana s príchuťou kokosu
- 2 hrste mrazených čučoriedok
- citrónová šťava/prípadne šťava z limetky
- 1 banán
- na ozdobenie kiwi, čučoriedky, strúhaný kokos
POSTUP
Aspoň dve hodiny dopredu si rozdeľte chia semiačka do dvoch misiek (cca 2 dcl mlieka na 2 lyžice semiačok) a zalejte ich mandľovým mliekom. Môžete použiť aj klasické, prípadne zameniť mlieko čistou vodou. Občas zmes premiešajte. Čím dlhšie semiačka necháte pôsobiť, tým bude puding hustejší. Ak by ste si ho chceli pripraviť na raňajky, môžete si takto pripravené semiačka odložiť do chladničky už večer.
Keď už máte chia semiačka napučané a z hmoty sa vám urobil puding, pokrájajte do tejto hmoty ešte banán a premiešajte.
Do mixéra vložte smotanu s mrazenými čučoriedkami a šťavou z citróna. Rozmixujte a vylejte na vrch pudingu. Dozdobte ovocím a kokosom.
4. Netradičná jahodová dreň
Kto by nepoznal jahodovú dreň. Stará dobrá klasika, ktorú sme vylepšili. Rýchla príprava a skvelá chuť zaručí, že sa k tejto pochúťke budete vracať. Ideálna pre malých maškrtníkov.
Suroviny
- miska jahôd
- ¼ papáje
- 2 lyžice vegánskej kyslej smotany s kokosovou príchuťou
- 1 vanilkový cukor (nemusí byť)
POSTUP
Nenáročný dezert máte hotový lusknutím prsta. Všetky suroviny spolu rozmixujte a vložte do nádoby, ktorú dáte zamraziť. Ak počas mrazenia zmes viackrát premiešate, vyvarujete sa kryštálikom ľadu. Táto jahodová dreň je zo všetkých receptov najrýchlejšia na prípravu. Chvíľu si budete musieť počkať len na to, kým zamrzne.
Dobrú chuť a zdravé maškrtenie 🙂