Ako si vyrobiť domácu zmrzlinu bez zmrzlinovača? | 3 RECEPTY

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vy milujete zmrzlinu? Ktorú máte najobľúbenejšiu? Alebo striedate a skúšate rôzne chute? Nemusíte vždy len utekať k zmrzlinárni, na námestie, či k najbližšiemu Talianovi 🙂 Pripravte si domácu zmrzlinu podľa seba, so svojimi príchuťami a bez akýchkoľvek prístrojov. Ide to. Aj bez zmrzlinovača získate nadýchanú krémovú zmrzlinu.

Možno ste to v minulosti skúšali a vznikla vám napokon len akási dreň, zmrznutá hmota, ktorá nevyzerala vábne. Máme však pre vás tipy, ako ušetríte na prístroji a zmrzlina bude naozaj skvelá! A pridáme aj 3 recepty – na klasickú domácu zmrzlinu, ale aj čučoriedkovú zmrzku a tiež malinovo-smotanový nanuk.

 

Ako si vyrobiť domácu zmrzlinu?

Nie je to nič zložité, keď poznáte správny postup. Je pravda, že väčšinou sa vám pri domácej zmrzline tvoria hrubé kryštáli vody, ktoré nie sú na jazyku práve lahôdkou a nepotešia. Niekto to aj preženie s mrazením a krém je tvrdý ako kameň.
Poradíme, ako na základnú domácu zmrzlinu.

Suroviny:

  • 500 gramov mrazeného ovocia (maliny, jahody, broskyne, lesná zmes…čokoľvek)
  • 2 lyžice cukru
  • kelímok kyslej smotany
  • cca deciliter mlieka

 

POSTUP:

recept postupVložte do robota alebo do misky ovocie, cukor a kyslú smotanu. Dobre rozmixujte a premiešajte. Postupne pomaličky prilievajte studené mlieko, po troškách, aby sa vám hneď zapracovalo do zmesi. Nemusíte dať celé deci, ale len toľko, aby bola hmota hladká a nevznikol z toho ovocný kokteil 🙂

recept postupTento krém mixujte a miešajte možno aj minútu, dve. Najlepšie je podávať ju hneď do misiek. Ak by ste ju zamrazili, už by stratila svoju hebkosť a jemnosť.
namiesto kyslej smotany môžete skúsiť aj mascarpone, tvaroh, grécky jogurt alebo tiež termix.
Keď nechcete pridávať cukor, nahraďte ho banánom, ktorý ešte vylepší štruktúru zmrzliny.

čokoládová zmrzlina

 

Tipy na ešte lepšiu domácu zmrzlinu

A tu sú tie tipy, ako vyrobiť domácu zmrzlinu aj bez zmrzlinovača. A vylepšovať ju podľa svojej chuti.

ikona zmrzlinaV prvom rade jej musíte na začiatku venovať svoj čas. Nemôžete zmrzlinu strčiť do mrazničky a ísť si po svojom. Zostaňte nablízku a každých pár minút otvorte mrazák a zmrzlinu premiešavajte. Tak zabránite vytváraniu ľadových kryštálikov v smotane.
Áno, osobne tak nahradíte prácu zmrzlinovača 🙂 Ale niekomu sa to nemusí pozdávať, nemá toľko trpezlivosti a času.

ikona zmrzlinaV tom prípade vyskúšajte do smotany našľahať štvrť konzervy legendárneho Salka. Zmrzlinový krém bude mať jemnejšiu konzistenciu a nezmení sa na ľadovú dreň. Salko je totiž hustejšie a zmrzlina bude celkovo krémovejšia. Takúto zmrzku si môžete ochutiť podľa svojho gusta – čokoládovými kúskami, orieškami, oplátkami, nastrúhanou vanilkou. Kreativite sa medze nekladú.

ikona zmrzlinaAk chcete mať naozaj krémovú zmrzlinu, môžete do nej primiešať pred zmrazením roztlačený banán. Alebo ho jednoducho zmrazte a keď dostanete chuť na zmrzlinu, len ho rozmixujte. Môžete si namraziť aj iné ovocie, ako kúsky marhúľ, čučoriedky, maliny, jahody. Potom všetko vhoďte do mixéru a takto zamrazené rozmixujte na hladkú hmotu. Dajte do misky, posypte čokoládovými hoblinkami a polejte nejakým topingom – jahodovým karamelovým, akýmkoľvek.
Mňam.

ikona zmrzlinaMáte radi tvarohové krémy? Vezmite si jemný tvaroh, k tomu rovnaké množstvo kyslej smotany (povedzme po 200 gramov) a dobre to premiešajte. Do toho pridajte menej smotany na šľahanie, povedzme 150 ml a premiešajte. Podľa chuti môžete zmes osviežiť drobným ovocím, čokoládovými kúskami ap., naplňte do formičiek na nanuky alebo akýmikoľvek malými pohárikmi, nádobkami. A dajte zmraziť.

 

RECEPT na čučoriedkovú zmrzlinu

čučoriedková zmrzlina

ikona čučoriedkaTento krém vylepšíme limetkou – vyšťavte dve limetky do hrnca a pridajte asi 140 gramov krupicového cukru. Zahrievajte, kým sa cukor neroztopí. Potom prisypte 130 gramov čučoriedok a varte pár minút, kým nezačnú praskať.

ikona čučoriedkaTúto zmes vlejte do misky a pridajte asi 200 ml kokosového krému. Môžete ho nahradiť zmesou smotany a dvoch lyžíc strúhaného kokosu. Zatiaľ si vyšľahajte jednu sladkú smotanu a pridajte ju k zmesi. Jemne premiešavajte. Misku následne vložte do mraziaceho boxu asi na hodinu.

ikona čučoriedkaPotom zmes vyberte a jemne premiešajte. Môžete aj mixovať na pomalej rýchlosti, kým nevznikne krémová konzistencia. Zasa vložte do mrazničky a po hodine opäť premiešajte. Napokon posledné mrazenie už dotuha – môžete použiť nádobky, ktoré vám zostali z kupovanej zmrzliny, prikryte vrchnákom a zamrazte.

ikona čučoriedkaTakto vám zmrzlina vydrží asi mesiac. Pred podávaním ju vyberte asi 20 minút vopred, naložte do misiek, môžete ešte ozdobiť čučoriedkami alebo čokoládou. Dobrú chuť!

 

RECEPT na malinovo-smotanový nanuk

malinovo-smotanové maškrty

Suroviny na 4 porcie:

  • 500 g cukru
  • bielka zo 7 vajec
  • 70 g malín
  • 260 g smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru

nanukyĎalšie super RECEPTY na mrazené pochúťky.

POSTUP:

ikona malinaDo hrnca nalejeme 100 ml vody, pridáme 400 g cukru a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Medzitým z bielkov a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Rozpustený cukor (cukrový sirup) postupne prilievame k snehu a ďalej šľaháme, až kým hmota nevychladne.

ikona malinaDo vyšľahanej peny primiešame maliny. Zo smotany odoberieme 60 g, dobre ju vyšľaháme a primiešame k malinovej pene.

ikona malinaZvyšok smotany na šľahanie osladíme práškovým cukrom a iba mierne našľaháme, aby bola nadýchaná a trochu zhustla. Z tejto šľahačky odoberieme za 4 lyžice a dáme bokom. Formičky najprv do tretiny naplníme našľahanou šľahačkou a vložíme ich do mrazničky.

ikona malinaPo 2 hodinách ich vyberieme, pridáme malinovo-šľahačkovú penu a znovu vložíme do mrazničky, tentoraz na 3 hodiny. Na záver pokvapkáme obsah každej formičky asi 1 lyžicou našľahanej šľahačky a ešte na chvíľu dáme do mrazničky stuhnúť.

Ak máte radi podobné mrazené mškrty, tak odporúčame dve skvelé knižky – Mrazené maškrty a Mrazené jogurty.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.