Škorica, klinčeky, koriander, fenikel, aníz, badián… To všetko sú prísady, ktoré nájdeme v perníkovom korení, bez ktorého sa nezaobíde azda žiadne vianočné pečenie. V tomto čase už však máte dopečené a je veľmi pravdepodobné, že v kuchyni vám leží nedomíňané perníkové korenie a vy neviete, čo s ním, pričom ho nechcete ho vyhodiť. Preto sa inšpirujte našimi radami, do akých jedál a nápojov možno pridať štipku perníkového korenia.
7 tipov, ako využiť perníkové korenie
Ku káve pasuje škorica, to vieme všetci. Teraz ju však odložte bokom a svoju šálku kávy si ochuťte vyváženou zmesou perníkového korenia. Nebudete ľutovať! Štipkou perníkového korenia si takisto viete dochutiť čierny čaj či kakao.
Aj milovníkom horúceho mlieka odporúčame pridať počas prípravy štipku zmesi perníkového korenia. A ak pridáte aj lyžičku medu, budete mať pred sebou nápoj, ktorý možno nazvať uspávacím elixírom.
Ďalším tipom je ochutiť si tradičné maslo. Postup je jednoduchý – obdĺžnik masla nechajte zmäknúť, potom pridajte trocha perníkového korenia a medu a ručným šľahačom vymiešajte do hladka. Jeho lahodnú chuť si zamilujete.
Ovsená kaša na raňajky
Perníkové korenie skvele dochutí aj rannú ovsenú kašu. Môžete ho do nej primiešať buď pred servírovaním, alebo ešte pred samotným varením. Vtedy odporúčame kombináciu s jablkami.
Vezmite misku, nasypte do nej ovsené vločky, perníkové korenie a nastrúhané jabĺčko. Potom si v hrnčeku ohrejte mlieko (odstavte ho z plemena tesne pred zovretím) a vlejte ho do misky s vločkami, korením a jabĺčkom.
Zmes premiešajte a nechajte cca 10-15 minút odpočívať. Potom môžete raňajkovať.
Prečítajte si tiež
Staré pečivo. 10 tipov, ako ho zužitkovať.
Jedinečnú chuť i arómu dodá perníkové korenie aj neochutenému jogurtu i syru cottage cheese. Stačí, ak si do nich primiešate trocha tejto koreninovej zmesi s orieškami či medom a uvidíte, že vás hneď prejde chuť na sladké.
Kombinácia perníkového korenia a hermelínu znie dosť netypicky, ale túto chuť si veľmi rýchlo obľúbite. Uvidíte, že posypanie hermelínu pripravenému na panvici sladkastou a voňavou zmesou dodá syru naozaj výnimočnú, korenisto-sladkú chuť.
Perníkové korenie sa hodí primiešať aj do cestovín pripravených na sladko. Rovnako ho môžete pridať aj do cesta na bábovku, muffiny či sušienky.
Skvele sa hodí aj do plnky škoricových do osích hniezd či jablkovej štrúdle. Skrátka, hodí do takmer všetkých maškŕt!
Foto: Pixabay.com, Unsplash.com