Po príchode domov mnohých čaká ďalšia šichta. Varenie síce môže byť oddych, no po celom dni v práci vie byť státie pri sporáku poriadne únavné. Počuli ste už o revolučnom kuchynskom zariadení, ktoré sa volá konvektomat?
Tento pomocník do kuchyne bol dlhé roky výsadou profesionálnych reštaurácií, no čoraz častejšie si nachádza cestu aj do domácností. Ak rozmýšľate nad kúpou domáceho konvektomatu, poradíme vám ako na to.
Ako vlastne funguje konvektomat?
Ešte ste nevideli konvektomat naživo? Vyzerá ako nerezová skriňa s poličkami. Do jednotlivých poličiek sú vkladané gastronádoby, ktorých veľkosť závisí od samotného konvektomatu. V konvektomate môžete variť, piecť, grilovať či dokonca vyprážať. Pripraviť môžete všetko: od koláčov a dukátových buchtičiek až po šťavnatý steak s hranolkami.
Jedlo pripravené v konvektomate nestráca žiadne minerály či vitamíny. Jedlo je navyše šťavnaté a chutné. Pomalým a rovnomerným varením je dosiahnutá rovnaká kvalita jedla. Gastronádoby nemusíte počas varenia vyťahovať alebo otáčať. Modernejšie konvektomaty fungujú aj na nočný režim. Proste si zadáte čas prípravy a v danú hodinu máte jedlo na tanieri.
Ako si vybrať ten správny konvektomat?
1. Veľkosť konvektomatu
Reštauračné konvektomaty majú veľkosť chladničky. Obsahuje množstvo poličiek, v ktorých je možné pripraviť veľké množstvo jedál naraz. Tento typ je využívaný najmä v jedálňach či veľkých prevádzkach. Do konvektomatu je možné vložiť až 40 gastronádob.
Do domácností sa často využíva jeho menší bratranec. Do tohto konvektomatu sa zmestia 3 až 5 gastronádob. Nedeľný obed vďaka nemu pripravíte za niekoľko minút.
2. Počet funkcií
Menšie konvektomaty sa ovládajú naozaj jednoducho. Nastavíte niekoľko funkcií a zapnete gombík. Konvektomaty, ktoré používajú v profesionálnych prevádzkach majú zabudovaný displej podobný smartfónom. Ovládanie je intuitívne a veľmi jednoduché.
3. Tvorba pary
Konvektomaty sa líšia v spôsobe, akým vyrábajú paru. Para je tým tajomstvom, prečo je jedlo šťavnaté a chutné.
Možno ju vyrábať dvoma spôsobmi.
- V bojlerovom konvektomate sa ponorí výhrevné teleso do vody, z čoho následne vznikne para. Keďže ide o vyššiu technologickú náročnosť, produkt je o niečo drahší.
- Druhým typom je nástrekový konvektomat. Para vzniká pri výstrekoch kvapiek vody na dýzu. Aj keď je cena nižšia, pri príprave jedla vzniká vyššia spotreba vody.
Prečítajte si tiež
Praktické tipy, ako si vyčistiť kuchyňu od zbytočností.
4. Plyn či elektrina?
Tento parameter záleží od vlastností vašej kuchyne. Konvektomat je možné zakúpiť v plynovej, ale aj elektrickej verzii. Všetko záleží od typu prípojky v kuchyni.
5. Umiestnenie do kuchyne
Ešte pred tým, ako si samotný konvektomat zakúpite, premyslite si jeho rozloženie v kuchyni. Rozmyslite si, aký typ prípojky budete využívať. V prípade plynu je nutné dobudovanie systému, ktorý bude riešiť filtráciu, odvody spalín či dymovody. Pri kúpe sa taktiež informujte u predávajúceho, či pri jeho využití musia byť splnené špeciálne parametre a požiadavky.
Tak čo, presvedčili sme vás, že konvektomat je v dnešnej vyťaženej domácnosti naozaj nenahraditeľný pomocník? Treba vyskúšať, vie nielen ušetriť čas, ale príprava jedla je aj jednoduchá a výsledok mimoriadne chutný.
— PR článok —