Celosvetovo sa predpokladá, že približne 12 až 13 percent všetkých prípadov rakoviny je spôsobených obezitou. Pre niekoho možno prekvapivý fakt a niekomu by nenapadlo, že kilá navyše môžu zvyšovať riziko obezity. No je to potvrdený fakt a pomerne dobre zdokumentovaný vedcami a odborníkmi.
Pozrime sa na to bližšie – prečo k tomu dochádza, ktoré druhy rakoviny sú to najčastejšie a čo môžete robiť.
Obezita a riziko rakoviny
Samotná obezita je úzko prepojená s 13 rôznymi druhmi rakoviny vrátane rakoviny pankreasu, pažeráka, obličiek, vaječníkov a prsníka, ako aj s mnohopočetným myelómom. Diabetes 2. typu tiež zvyšuje riziko niektorých druhov rakoviny, v niektorých prípadoch až dvojnásobne (napríklad rakoviny pankreasu a endometria).
Výborne to popisuje doktor Peter Attia v knihe Dlhovekosť, v ktorej rozoberá rôzne aspekty umenia dlhého a zdravého života.
Attia na základe výskumov a mnohých štúdií tvrdí, že extrémna obezita (čiže BMI ≥ 40) zvyšuje riziko úmrtia na všetky druhy rakoviny o 52 percent u mužov a o 62 percent u žien. „Predpokladám, že súvislosť medzi obezitou, diabetom a rakovinou je primárne spôsobená zápalom a rastovými faktormi, ako je inzulín. Obezita, najmä ak je sprevádzaná hromadením viscerálneho tuku (a iného tuku mimo podkožných zásob), prispieva k šíreniu zápalu, pretože tukové bunky vylučujú do obehu viacero zápalových cytokínov,“ vysvetľuje v knihe.
Tento chronický zápal vytvára prostredie, ktoré môže podnietiť vznik rakovinových buniek. Prispieva tiež k rozvoju inzulínovej rezistencie, čo spôsobuje, že hladina inzulínu sa zvyšuje – a samotný inzulín je zlým aktérom v rakovinovom metabolizme.
Dôkazy a vedecké štúdie
Tieto poznatky potvrdzujú mnohé výskumy, či už je to Americký inštitút pre výskum rakoviny alebo Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny. Attia vychádza aj z odborných prác Lewa Cantleyho, amerického bunkového biológa a biochemika, ktorý výrazne pokročil v chápaní metabolizmu rakoviny.
Prečo je obezita rizikovým faktorom pre rakovinu?
Existuje niekoľko faktorov, zhrňme si zjednodušene aspoň pár:
Zápal: Obezita je spojená s chronickým zápalom v tele, ktorý môže poškodiť bunky a podporiť rast nádorov.
Hormonálne zmeny: Nadbytočný tuk ovplyvňuje hormonálny systém, čo môže viesť k zvýšenej produkcii hormónov, ktoré podporujú rast niektorých druhov rakoviny.
Inzulínová rezistencia: Obezita často súvisí s inzulínovou rezistenciou, čo môže viesť k zvýšenému riziku rakoviny.
Bunkový rast: Tukové tkanivo produkuje látky, ktoré môžu podporovať rast a delenie buniek, vrátane rakovinových.
Aké typy rakoviny sú spojené s obezitou?
Obezita zvyšuje riziko mnohých druhov rakoviny, Attia spomína 13 druhov, tu sú tie najčastejšie:
- Rakovina hrubého čreva a konečníka
- Rakovina prsníka (po menopauze)
- Rakovina endometria – zhubný nádor vnútornej výstelky dutiny maternice
- Rakovina obličiek
- Rakovina pažeráka
- Rakovina pečene
- Rakovina žlčníka – obezita zvyšuje riziko vzniku žlčových kameňov, ktoré môžu viesť k rakovine žlčníka.
Prečítajte si tiež
Rakovina a stres. Môže byť výrazný psychický stres spúšťačom?
Čo teda robiť?
Súvislosť medzi obezitou a rakovinou je jednoznačná a predstavuje významný zdravotný problém. Udržiavanie zdravej hmotnosti je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré môžete podniknúť pre prevenciu rakoviny.
Ako však dodáva Dr.Attia vo svojej knihe Dlhovekosť, „netvrdím, že sa dá rakovina „vyhladovať“ alebo že akákoľvek konkrétna diéta zázračne vyhubí toto ochorenie. Zdá sa, že rakovinové bunky sú vždy schopné získať potrebný prísun energie. Tvrdím však, že ak sa nachádzame v spektre inzulínovej rezistencie a diabetu 2. typu, jednoznačne nám hrozí väčšie riziko vzniku rakoviny.“
Podľa neho je vyhýbanie sa týmto stavom jednoduchý a dostupný spôsob prevencie rakoviny, hneď po skoncovaní s fajčením. Vyváženie metabolického zdravia je v našej protirakovinovej stratégii nevyhnutné.
Zdroj a foto: kniha Dlhovekosť, Svetová zdravotnícka organizácia,
International Agency for Research on Cancer (IARC), The Lancet,
Journal of the National Cancer, Freepik.com