Bryndza. Biele zlato, ktoré lieči a chutí

Mäkký, miesený a solený ovčí syr. Všetci ju poznáme a občas aj zaradíme do jedálnička, no stále príliš málo. Bryndza má neuveriteľné liečivé účinky a podľa niektorých je to najlepší patent prírody. Vyrába sa aj v Poľsku, Rumunsku, Bulharsku, či na Ukrajine. No najlepšia je tá naša, slovenská, však? Vedeli ste, že po domácky sa začala vyrábať už od 15.storočia po príchode Valachov? V 18.sotorčí vznikali viaceré bryndziarske manufaktúry a dnes je asi najznámejšia bryndziareň vo Zvolenskej Slatine.

V čom nám môže bryndza pomôcť a aký má vplyv na náš organizmus? Neviete dostať bryndzu do detí? Poradíme ako na to. Tiež máme pre vás pár receptov.
Bryndza je jednoducho biele zlato, ktoré si uchováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Hoci najznámejšia je „májová bryndza“, neváhajte ju konzumovať počas celého roka. Bryndza spolu s parenicou patria medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a majú štatút chráneného výrobku.

 

Liečivá bryndza

Počuli ste, že pravidelná konzumácia bryndze znižuje hladinu zlého cholesterolu a znižuje aj hladinu cukru v krvi? V bryndzi sa nachádzajú priateľské baktérie mliečneho kvasenia, ktoré na nás blahodarne pôsobia v mnohých smeroch. Pomáha nám tak aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva a upravuje tráviaci mechanizmus.

Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu, ako aj konjugovanej kyseliny linolovej.

„Bryndzi neraz vyčítajú, že obsahuje veľa tuku a cholesterolu,“ tvrdí MUDr. Alžbeta Béderová z Poradne zdravia. „Musíme však povedať, že ovčí tuk má v sebe hlavne mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom. A tie nie sú rizikové z hľadiska zvyšovania hladiny cholesterolu v krvi a možných srdcovo-cievnych problémov.“ Takéto mastné kyseliny navyše  slúžia ako rýchly zdroj energie pre rôzne telesné orgány.

Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine je najväčšou a najstaršou bryndziarňou na svete.
Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine je najväčšou a najstaršou bryndziarňou na svete.

Bryndza a deti

Bryndza je extrémne zdravá potravina a má pozitívny vplyv, najmä ak ide o pravú ovčiu a nepasterizovanú bryndzu. Takú zoženiete bez problémov v rôznych syrových stánkoch, ktoré nájdete v obchodných centrách.
Obsahuje veľmi cenný laktoferín, ktorý má antimikrobiálne, protirakovinové účinky. Má nízky obsah laktózy (mliečny cukor, na ktorý majú niektorí ľudia intoleranciu), čistí krv a je vynikajúca na kosti. Bryndza môže uľaviť deťom aj od náhlych bolestí, ktoré sú spôsobené rýchlym rastom.
Brynzda má potizápalový účinok, čo je dnes obzvlášť cenné a to predovšetkým u detí. Máloktoré dieťa však zje bryndzu, však?
Vlado a Tina Zlatošovci navrhujú hľadať spôsoby, ako tento dar prírody naučiť jesť aj svoje deti. Pretože  sa to naozaj oplatí a vráti sa vám to, keď budú deti väčšie. Skúste vytvoriť nejakú nátierku, ktorú podáte s chrumkavým špaldovým chlebíkom.

 

Ako spoznať správnu bryndzu?

  • Tradičná salašnícka bryndza je vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka a je to skutočná probiotická bomba, potvrdzuje doktor Igor Bukovský. V jednom grame obsahuje viac ako miliardu vyše dvadsiatich druhov mliečnych baktérií. Nájdete ju v obchodoch ako slovenskú, či liptovskú bryndzu s prívlastkom pravá, tradičná, domáca, ovčia alebo salašnícka.
  • Bryndza z pasterizovaného mlieka obsahuje len niekoľko druhov mliečnych baktérií, ktoré sa pridávajú až do tepelne ošetreného mlieka.
  • Ak nájdete na pulte obchodov termizovanú bryndzu, je to doslova mŕtva bryndza bez nejakých probiotických vlastností. Neobsahuje žiadne mliečne baktérie, ktoré nám tak prospievajú, ani mikroorganizmy.

Podľa potravinárskeho kódexu by mala bryndza obsahovať minimálne 50% ovčieho syra. Pravá, tradičná bryndza nie je hladká ako maslo, ani taká jemná. Obsahuje drobné zrniečka ovčieho syra a práve to je typická vlastnosť a zvláštnosť pravej bryndze.

 

Recepty

Existujú tisícky bryndzových receptov, najčastejšie na bryndzové halušky, demikát, salašnícka bryndzová polievka ap. My sme vybrali tri jednoduché recepty, ktoré nám chutia.

bryndzová nátierka

Bryndzová nátierka

Jednoduchá, rýchla a mimoriadne chutná.
Zmiešajte 125 gramov masla, 250 gramov bryndze, nakrájajte nadrobno cibuľu, cesnak, pridajte 100 gramov taveného syru a lyžicu tatarskej omáčky.
Všetko dobre premiešajte a natierajte na čerstvý chlieb alebo pečivo.

 

Pirohy plnené bryndzou

Na cesto si pripravte 400 g hrubej múky, mlieko, soľ, 120 g masla a 80 g cibule.
Na náplň potrebujete bryndzu a soľ.
Postup: z múky, soli a mlieka vypracujte redšie cesto, rozvaľkajte a pohárom vykrojte kolieska. Bryndzu ukladajte na kolieska, mierne posoľte, okraje preložte a pritlačte.
Pirohy varte v slanej vode.
Uvarené pirohy pred podávaním polejejte horúcim maslom, v ktorom nakrátko opražíte cibuľku.

 

Tyčinky z bryndze

Suroviny:

  • 1 šálka pšeničnej múky
  • 1 lyžička horčicového prášku
  • maslo
  • 1 šálka bryndze
  • 1 vajce
  • mlieko
  • štipka soli

Postup: Rozmiešajte 6 polievkových lyžíc masla a pridajte k nemu šálku bryndze, celé rozšľahané vajce, trochu mlieka, múku, horčicový prášok a štipku soli.
Zmes vymiešajte na hladké cesto.
Na doske urobte z cesta tyčinky. Tie rovnomerne rozložte na pekáči a pečte asi 10 minút pri teplote 190°C.
Podávajte teplé, chrumkavé s dressingom – napríklad cesnakovým, smotanovým, syrovým ap.

Dobrú chuť!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: