14 dresingov, zálievok a olejov do šalátov

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chutné, pestré, osviežujúc a najmä zdravé. Šaláty sa dajú pripraviť na stovky rôznych spôsobov, no veľmi dôležité sú dressingy, zálievky alebo ochutené oleje, ktoré do šalátov pridáte. Bežný šalát vedia pozdvihnúť na vyššiu úroveň, ale tie nevydarené zálievky zasa vedia zničiť aj najčerstvejší šalát, na ktorý je už len radosť pozrieť.

Základom šalátu môže byť čokoľvek, k tomu pridajte bylinky – napríklad pažítku, mätu, bazalku, či oregano – a zalejte vhodným dressingom alebo olejom. Mnohí ľudia majú jeden osvedčený a tým v podstate zalievajú všetky typy šalátov. Nebojte sa experimentovať – ponúkame vám … tipov na ochutené oleje, zálievky, a dresingy. Skúšajte, meňte, môžete si pripraviť aj svoju verziu. Nezostávajte však len pri jednom, je to škoda. Dobrý dressing na čerstvom šaláte vám urobí nebíčko v papuľke, ako vraví istý známy šéfkuchár 🙂

 

Ochutené oleje

Základom by mal byť kvalitný olivový olej lisovaný za studena alebo slnečnicový olej, najlepšie tiež lisovaný za studena, určený pre studenú kuchyňu. Olej do šalátu pridávame preto, lebo niektoré vitamíny, ako napríklad vitamín A, D alebo E, sú rozpustné len v oleji alebo v tukoch.

  • Cesnakový olej: 100 ml olivového oleja, 2 strúčiky zdravého cesnaku, petržlenová vňať.
    Cesnak ošúpeme, dáme do umytej, vysušenej fľašky, zalejeme olejom, uzavrieme a necháme niekoľko dní postáť. V deň podávania vložíme do oleja umytú, osušenú vetvičku petržlenovej vňate.
  • Olej s korením: 100 ml   slnečnicového oleja lisovaného za studena, 5 zrniek celého čierneho korenia, 5 zrniek celého zeleného korenia, 5 zrniek celého bieleho korenia.
    Do fľaštičky s olejom dáme farebné korenie, uzavrieme a necháme na tmavom mieste niekoľko dní postáť.
  • Škoricový olej: 100 ml slnečnicového oleja, asi 2 cm kúsok celej škorice, 2 klinčeky.
    Celú škoricu a klinčeky dáme do fľaštičky s uzáverom, zalejeme olejom a necháme aspoň 5 dní vylúhovať. Pred podávaním olej scedíme. Olej je vhodný na prípravu exotických šalátov.
  • Bazalkový olej: 100 ml olivového oleja, 2 vetvičky bazalky alebo ½ lyžičky sušenej bazalky.
    Olivový olej prelejeme do fľaštičky s  uzáverom, pridáme umyté, osušené vetvičky bazalky alebo sušenú bazalku, uzavrieme a necháme 2 dni na tmavom mieste postáť. Pred podávaním olej scedíme.
  • Bylinkový olej: 100 ml olivového alebo slnečnicového oleja, 2 vetvičky rozmarínu, (ligurčeka, majoránu alebo oregana ), alebo ½ lyžičky sušeného rozmarínu (ligurčeka, majoránu, oregana).
    Do fľašky s olejom vložíme umyté, osušené vetvičky rozmarínu (ligurčeka, majoránu alebo oregana), fľašku uzavrieme a necháme niekoľko dní na tmavom mieste postáť a olej občas premiešame. Pred podávaním olej scedíme.

zálievky do šalátov

Octy

Na dochucovanie šalátov používajte kvalitné octy alebo šťavu z citróna, či limetky. V obchodoch nájdeme pomerne veľké množstvo rozličných octov. Najčastejšie sú to jablčný ocot, vínny ocot alebo balzamikový ocot.

  • Vínny ocot sa vyrába z červených alebo z bielych bobúľ hrozna. Pre svoju výraznú chuť je málo používaný v našej kuchyni a pri kyslení šalátov by sme mali byť trochu opatrní, aby sme šalát neprekyslili.
  • Jablčný ocot je vynikajúcim ochucovadlom šalátov a zároveň napomáha pri chudnutí. „Je bohatý na vitamíny, minerály a iné špeciálne látky, ktoré napomáhajú správne naštartovať metabolizmus a uľahčenie trávenia,“ radia Zdenka a Vladimír Horeckí v knihe Chutné šaláty. „Jablčný ocot sa vyrába kvasením čerstvej jablčnej šťavy alebo celých jabĺk.“
  • Balzamikový ocot sa používa výhradne na prípravu studenej kuchyne, lebo varením prichádza o svoju typickú chuť. Vyrába sa zložitým spôsobom z čerstvej hroznovej šťavy a pre svoju výraznú chuť sa používa v malých množstvách.

 

Zálievky do šalátov

Zálievka s bazalkou

200 ml olivového oleja, 2 – 3 lyžice vínneho octu, štipka soli, 50 ml prevarenej vychladenej vody, štipka sušenej bazalky alebo 1 lyžička pokrájanej čerstvej bazalky, cukor.
Olej, ocot, soľ a prevarenú vodu vyšľaháme metličkou takmer do peny. Vmiešame bazalku a ochutíme cukrom.
Rada: Bazalku   môžeme nahradiť mätou alebo medovkou. Taktiež pridaním opražených, posekaných orechov do zeleninových šalátov, dosiahneme príjemné chuťové spestrenie.

Kôprová zálievka

1 lyžička pokrájaného čerstvého kôpru, 2 lyžice octu, 1 lyžička cukru, soľ, olej vhodný na prípravu šalátu.
Ocot, cukor a soľ (podľa chuti ) rozmiešame v 50 ml vody. Pridáme niekoľko kvapiek oleja a nakoniec vmiešame kôpor.

Cesnaková zálievka

2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička soli, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžička vínneho octu, 1 lyžica olivového oleja, petržlenová vňať.
Očistený cesnak pretlačíme cez lis na cesnak, pridáme soľ, citrónovú šťavu, ocot a vymiešame. Vmiešame olej, pokrájanú vňať a podľa chuti zriedime vychladenou prevarenou vodou.

Octová zálievka s horčicou

2 lyžice octu, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica francúzskej horčice, 50 ml olivového oleja.
Ocot, štipku soli a mletého čierneho korenia miešame, kým sa soľ nerozpustí. Pridáme horčicu, olej a dôkladne vymiešame.

zálievky do šalátov

Zeleninový čalát s majonézou.

Dresingy

Jogurtový dressing

200 ml bieleho jogurtu, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 1 mladá cibuľka, 1 lyžička horčice, práškový cukor, olej.
Biely jogurt preložíme do misky, pridáme očistený, pretlačený cesnak, podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Pridáme očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľku, horčicu, podľa chuti osladíme a  dôkladne premiešame s niekoľkými kvapkami oleja.

Dressing s bylinkami

200 ml bieleho jogurtu, 1 lyžica kyslej pochúťkovej smotany, 1 lyžička kečupu, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička pokrájanej pažítky, 1 lyžička pokrájanej petržlenovej vňate, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžička olivového oleja
Biely jogurt, kyslú smotanu a kečup vymiešame takmer do peny. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme pažítku, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a premiešame. Pred podávaním pridáme olej a jemne premiešame.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.