4 recepty z cukety: cuketové cestoviny, salsa, placky aj cukinový chlieb

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Úžasná zelenina, ktorá patrí k letu – chutí, dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, nie je drahá a jednoducho si ju vypestujete aj sami. Cuketa je v posledných rokoch čoraz obľúbenejšia aj u nás, hoci pôvodne prišla zo Stredomoria, zo severnej Afriky, Cypru a Turecka.
Cuketa je mimoriadne zdravá zelenina, ktorá zbavuje telo zápalov, napomáha lepšiemu tráveniu, prospieva očiam aj krvnému tlaku, pomáha redukovať hmotnosť a zvyšuje energiu v tele. Ktorá cuketa je najlepšia, aké má ešte zdravotné benefity a aké sú jej základné formy prípravy – prečítajte si v našom článku Cuketa. Jedna z najzdravších zelenín.
Teraz vám ponúkame 4 netradičné a originálne recepty, ktoré môžete vyskúšať…ak máte radi cuketu, alebo sa vám jej urodilo na záhradke viac ako ste čakali 🙂

 

4 recepty z cukety

Ak si dopestujete vlastnú cuketu, o to lepšie. Zbierajte ju (aj kupujte, ak nepestujete) menšie cukiny, pevné a hrubé. Priveľké plody majú zbytočne veľa vody. Pri izbovej teplote vám cuketa vydrží tri až päť dní. Ideálne je uskladniť ju v pivnici, kde zostane svieža aj pár týždňov. Prípadne ju môžete skladovať aj v chladničke.

ikona cuketa1. CUKINOVÉ CESTOVINY

Skvelé pre tých, ktorí majú intoleranciu na tradičné cestoviny alebo cestoviny bez gluténu. Cukina je výborná náhrada, zdravá a svieža, navyše je to bohatý zdroj draslíka, ktorý reguluje činnosť srdca a obličiek.

Cuketové cestoviny alebo tiež rezance sa nazývajú zoodles (noodles from zucchini) a môžete si ich vyrobiť z klasickej škrabky alebo pomocou špiralizéra.
Špirálový krájač zeleniny od spoločnosti Paderno stojí do štyridsať eur, ale je veľmi praktický. Pokojne si môžete kúpiť aj ten od Tescomy, ktorý má tri čepele a vyjde vás na 35 eur. Môžu ho používať aj malé deti, pre ktoré to bude zábava a neublížia si.

cuketové cestoviny recepty z cukety

cuketové cestoviny recepty z cukety

Keď už máte cuketové rezance/cestoviny, uvarte ich. „Pozor, cuketa má až 95% vody, takže ich nevarte dlho, inak vám vznikne kašovitá hmota. Stačí ich len zohriať, nie variť,“ radí food blogerka Lisa Bryan, ktorej stránku s receptami navštívi mesačne do 6 miliónov ľudí.
Prípadne ich jedzte surové a len ich premiešajte s obľúbenou omáčkou, ktorú uvaríte klasicky: paradajkovú, smotanovú, so syrom, s tuniakom…jednoducho, ako to máte radi.

Cuketové rezance môžete urobiť aj v mikrovlnke – dáte ich do misky a „povaríte“ na minútku. Závisí od množstva. Ak ich máte veľa, pridajte vždy po 30 sekúnd a skontrolujte. Potom ich naložte na taniere a pridajte obľúbenú omáčku.
Cuketové cestoviny môžete aj podusiť. Stačí pridať lyžicu olivového oleja a na panvici restovať minútku až dve.
A napokon ich môžete aj piecť – rozohrejte rúru na 90 stupňov. Plech vysteľte papierovou utierkou a rozložte rovnomerne rezance. Posypte ich morskou soľou, ktorá pomôže odviesť prebytočnú vlhkosť. Takisto papier nasaje vlhkosť a pri nízkej teplote nezhorí, nebojte sa.

 

2. SALSA Z CUKINY

Ak máte problém s paradajkami, je cukina výbornou alternatívou na prípravu salsy, ktorá štandardne obsahuje veľa draslíka.
Potrebujete: 1 veľká cukina, rozkrájaná na 1 cm kocky (zhruba 2 šálky); 1 stredne veľká červená cibuľa, nadrobno nakrájaná; šťava z 2 limetiek; 2 strúčiky pretlačeného cesnaku; 1 nakrájaná paprička jalapeño, bez semienok a stopky; morská soľ a čerstvo pomleté čierne korenie.
Postup je jednoduchý – v menšej miske zmiešajte všetky ingrediencie a hneď servírujte alebo uskladnite v chladničke. Do troch dní skonzumujte.

salsa 4 recepty z cukety

 

3. CUKINOVÉ PLACKY

cuketové plackyy recepty z cuketyPripravte si tieto suroviny:

  • 4 šálky nastrúhanej cukiny (zhruba dve väčšie cukiny)
  • 5 celých veľkých vajíčok
  • 1 menšia nakrájaná cibuľa
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku, pretlačeného alebo najemno nakrájaného
  • ¼ šálky kokosovej múčky
  • ¼ šálky nakrájaného čerstvého kôpru
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky nadrobeného kozieho syra typu gouda (voliteľné, nemusí byť)

Postup: Z nastrúhanej cukiny vysajte vodu, napríklad pomocou utierky. Vo veľkej mise zmiešajte cukinu, vajíčka, cibuľu, cesnak, kokosovú múčku, kôpor, lyžicu olivového oleja a dobre premiešajte.
Panvicu rozohrejte na strednú teplotu a polejte zvyšnou lyžicou olivového oleja. Z polovice cesta vytvarujte 8 placiek, ktoré pečte, až kým nezhnednú. Potom ich otočte a pečte ďalšie 2 až 3 minúty. V prípade potreby pridajte na panvicu olej.
Podávajte teplé, môžete placky posypať syrom, ktorý sa jemne roztopí.

recept na čokoládový cuketový koláčVyskúšajte aj recept na
Úžasný čokoládový cuketový koláč.

 

4. CUKETOVÝ CHLIEB

Suroviny:
  • ¼ šálky medu
  • 1 celé veľké vajíčko
  • ¼ šálky nesladenej jablčnej šťavy
  • ¼ šálky roztopeného masla
  • 2 šálky nastrúhanej cukiny (jedna veľká cukina)
  • 2 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 a ½ šálky polohrubej múky
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipka soli

Postup:

recept postupRúru predhrejte na 165 °C. Vymastite bochníkovú formu s rozmermi 20 x 10 cm.
V miske spolu vyšľahajte med, vajíčka, nesladenú jablčnú šťavu a maslo. Prebytočnú vodu z nastrúhanej cukiny vytlačte alebo odstráňte pomocou utierky. Do medovej zmesi postupne vmiešajte cukinu, citrónovú kôru a šťavu.

recept postupV druhej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a mletú škoricu. Následne pridávajte múkovú zmes do cukinovej zmesi a miešajte, až kým sa dobre nespoja.

recept postupPripravené cesto vylejte do formy. Pečte 45 minút, až kým do stredu vpichnutý nôž nevytiahnete bez kúskov prilepeného cesta. Nechajte chladnúť 10 minút, potom formu vyklopte a následne nechajte vychladnúť celkom.

 

Zdroj a foto: downshiftology.com, kniha Plán zdravia a štíhlosti
Pexels.com, Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.