Ako kúpiť skutočnú čokoládu a nie len náhrady? Toto si všímajte!

LinkedIn

Je čím ďalej tým evidentnejšie, že žijeme vo svete falošných hodnôt. Nielen ľudia, ale aj potraviny sa iba na niečo hrajú. Na to, aby ste dokázali odlíšiť zdravú, kvalitnú a skutočnú čokoládu od pofidérnej náhrady, budete potrebovať menší rozhľad. S radosťou vám ho poskytneme.

 

Informácie na obale

Nikdy by ste tie trpasličie písmenká na obale nemali ignorovať. Zaslúžia si vašu pozornosť. Práve v nich je totiž ukrytý základný kľúč k tomu, ako odlíšiť kvalitnú čokoládu od tej nekvalitnej.

Primárnou zložkou čokolády sú kakaové bôby, preto sa o ne zaujímame aj my. Nie sú totiž bôby ako bôby. Dôležitou metrikou pri vyhodnocovaní kvality kakaových bôbov je krajina ich pôvodu. Najprestížnejšie ocenenia držia čokolády z kakaových bôbov z plantáží v Ekvádore, Indonézii, Venezuele a na Madagaskare. Medzi najpopulárnejšie a najkvalitnejšie odrody kakaovníkov patria Forastero, Trinitario, Nacional či Criollo.

V prípade, že kakaové bôby patria k jednej zo spomenutých odrôd, prípadne plantáží, hovoríme o takzvanej plantážnej čokoláde. Má sýtu, veľmi aromatickú chuť a lahodnú kakaovú vôňu. Nie je najlacnejšia, no ten zážitok stojí za to.

TIP
Zameriavať sa pri kúpe čokolády na krajinu, z ktorej pochádza, je zbytočné. Krajina pôvodu danej čokolády vám nič nepovie o jej kvalite. Rovnako ako maďarská čokoláda môže byť aj dobrá, tak belgická môže byť nepožívateľná.

 

Zloženie

Najlepšie oceňované čokolády síce majú obsah kakaovej sušiny okolo 70 %, no samotné množstvo kakaovej sušiny pri rozhodovaní o kvalite nie je rozhodujúce.
Čo taká kvalitná horká čokoláda obsahuje? Okrem kakaovej sušiny sa skladá z kakaového masla, trstinového cukru a vanilky. Mliečna čokoláda obsahuje navyše sušené mlieko.
Jedinou prípustnou umelou prísadou je sójový lecitín. Pomáha čokoláde držať si tvar.

čokoláda v kuchyniPrečítajte si tiež
Čokoláda v kuchyni. Tipy a všetko, čo potrebujete vedieť.

 

Kakaové maslo

Kakaové maslo je pri výrobe kvalitnej a zdravej čokolády natoľko zásadné, že sme sa rozhodli venovať mu samotnú kapitolu. Urobili sme tak aj preto, že práve ono je častokrát predmetom podvodu.
Kakaové maslo vzniká oddelením tuku od kakaovej sušiny, ku ktorému dochádza počas spracovania bôbov. Pri procese výroby čokolády je kakaové maslo znovu integrované do hmoty.

Keďže ide o veľmi drahú surovinu, nejeden výrobca čokolády ho nahrádza inými tukmi. Najčastejšie sa môžete stretnúť s mliečnym tukom, kokosovým tukom, palmovým tukom alebo stuženým tukom.
Takéto tuky nielenže negatívne vplývajú na konzistenciu čokolády, ktorá sa rýchlo topí a je akoby mazľavá, ale navyše obsahujú chemické látky s negatívnym dopadom na cievny systém, srdce a hladinu cholesterolu.

Aby sme ale všetku vinu nehádzali na tuky, vyvarujte sa aj čokolád s obsahom vanilínu, éčok, dochucovadiel a aróm.

ako rozpoznať skutočnú čokoládu? dôležité je kakaové maslo

 

Chuť

Tu už necháme rozhodovanie na vás. Je to čisto subjektívne. Rady a usmernenia tu nemajú čo hľadať. Testujte, skúšajte rôzne čokolády od rôznych výrobcov. Nebuďte prekvapení, keď sa vám po zjedení prvej tabličky kvalitnej horkej čokolády nezvýši obsah cukru v krvi. Chuť čokolád z prvotriednych kakaových bôbov a lacných čokolád z niektorých supermarketov sa nedá porovnať.

Na začiatok vyskúšajte lahodnú čokoládu z kakaových bôbov pochádzajúcich z udržateľných plantáží značky FinCarré. Ide o prémiovú značku, ktorú nájdete v Lidl letáku. Viac ako 95 % kakaa má certifikát UTZ alebo Fairtrade. Máte istotu, že bolo vyrobené trvalo udržateľným spôsobom a pestovatelia za svoju prácu dostali riadne zaplatené.

Je to dobrá štartovacia čiara pre niekoho, kto nikdy neochutnal pravú čokoládu. Zjesť na posedenie luxusnú horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa by mohol byť pre vás šok.

— PR článok —
Foto: Shutterstock


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Redakcia