Ako nechať paradajky dozrieť? Vyskúšajte tieto 4 triky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Záhradkárom takmer vždy zostanú na konci sezóny paradajky, ktoré nestihnú dozrieť. Niekedy pár kúskov, inokedy viacero strapcov obsypaných rajčinami. Bohatá násada neraz už vôbec nedozrie, ale netreba ich vyhadzovať na kompost. Aj keď rastliny už pomaly odumierajú a slnko príliš nesvieti, nevešajte hlavu. Tie s miernym odtieňom červenej oberte a nechajte paradajky dozrieť. Môžete to vyskúšať aj so zelenými, ale tam to nie je vždy úspešné.
Tu sú štyri najčastejšie a najúčinnejšie triky, ako na to.

 

Nechajte paradajky dozrieť

Väčšie či stredne veľké paradajky dozrejú pri teplote 15 až 18 stupňov Celzia. Čiže radšej ich dajte do špajze alebo teplejšej pivnice, nenechávajte ich v kuchyni. V tej je zvyčajne oveľa teplejšie, aj 22 stupňov a to už paradajkám nesvedčí. Rýchlejšie mäknú a nestihnú sa vyfarbiť do červena. Ak ich zasa do prílišného chladu, podľahnú rýchlo hnilobe. Čiže správna teplota je prvý dôležitý krok.

Ak pestujete cherry paradajky, tie nezvyknú po zbere už dozrieť. Poklesne v nich obsah cukru a už ani nechutia ako správne cherry paradajky. Takže nechávajte dozrieť len stredne veľké a veľké rajčiny.
Pri dozrievaní paradajky nedávajte na priame slnečné svetlo, nemá to na ne dobrý vplyv. Môžu sa prehriať. Dobrá je zvýšená vlhkosť.

ako nechať paradajky dozrieť

 

ikona paradajky1. Dajte ich do pohára

Vezmite klasický zaváraninový pohár, na spodok vložte zrelé a nepoškodené jabĺčko. Potom do pohára povkladajte zelené a jemne červenkasté paradajky. Odložte ich napríklad na parapet a priebežne kontrolujte, či nehnijú…a ako pekne červenajú 🙂
Paradajky niektorí ukladajú do kartónov od vajec, ktorý následne položia na vrch skrine alebo na mierne teplé miesto (18 až 20 stupňov). Po niekoľkých dňoch by mali sčervenať.

 

ikona paradajky2. Zaveste ich

Niektorí záhradkári odtrhávajú paradajky v strapcoch, prípadne časť rastliny a zavesia ich koreňom nahor. Zviažu akoby do snopu  a nechajú visieť v miestnosti, kde je teplota do 20 stupňov Celzia. Priebežne kontrolujte, vyhoďte hnednúce rajčiny a po dvoch týždňoch môžete začať „zberať“ zo strapcov, či rastliniek.

3 recepty z paradajokPrečítajte si tiež
3 recepty z paradajok: kečup, čatní a sušené paradajky v oleji.

 

ikona paradajky3. Obaľte ich do novín

Svetlozelené plody paradajok zabaľte po jednom do novinového papiera a poukladajte do debničky.
Prípadne dajte paradajky do škatule, ktorú vysteliete novinami. Dáte ich tak, aby bol medzi nimi menší priestor a prikryjete ďalšou vrstvou novín. Pravidelne kontrolujte, poškodené vyhoďte.

 

ikona paradajky4. Vložte ich k banánu

Ovocie a zelenina vylučuje po zbere etylén. Zelené plody ho však vylučujú máličko, preto im treba pomôcť. Vezmite papierové vrecúško a vložte doň zelené paradajky, pridajte k nim banán alebo jablko. Uzatvorte a odložte. Hormón dozrievania sa znásobí a paradajky začnú rýchlejšie dozrievať a červenieť sa. Ak máte už jemne červené paradajky, k tým nemusíte dávať jablko, ani banán.

ako paradajky dozrieť

Foto: Pixanay.com, Vecteezy.com, Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.