3 recepty z paradajok. Domáci kečup, čatní a sušené paradajky v oleji

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Keď vrcholí sezóna rajčín, máte ich možno viac ako treba. Môžete si ich vymieňať so susedmi za iné plodiny. Alebo v skupinách na facebooku, kde si ľudia radi vymieňajú dopestovanú zeleninu a ovocie za niečo iné. Ale tiež si môžete pripraviť rôzne pochúťky, ktoré vydržia mesiac a v zime akoby ste ich našli 🙂 Máme pre vás tri recepty z paradajok – domáci kečup, sušené paradajky v oleji  paradajkové čatní.

 

3 recepty z paradajok

Existuje množstvo super receptov, v ktorých viete využiť paradajky. My sme vybrali tieto tri a veríme, že vám zachutia. Mimochodom, vedeli ste, že paradajky prišli k nám nie z Talianska, ako by ste možno predpokladali, ale zo Severnej Ameriky cez Španielsko? Paradajky majú veľa liečivých účinkov na naše zdravie – viac si o nich môžete prečítať v tomto našom článku, kde nájdete aj užitočné tipy.

ikona paradajky1. Domáci kečup

3 recepty z paradajok - kečup

Príprava vám zaberie asi pol hodinky a samotné varenie 2 hodiny. Je však určite zdravší a tiež lahodnejší, ako ten kúpený v obchode.

SUROVINY

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 5 cibúľ
  • 2 jablká
  • 2 červené papriky
  • 5 lyžíc cukru (klasický, trstinový…)
  • 1 lyžica soli
  • 150 ml octu
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 1 cesnak
  • 10 klinčekov
  • trošku mletej škorice
  • 3 bobkové listy

POSTUP

recept postupParadajky sparte horúcou vodou, ochlaďte a dajte dolu šupku. Potom ich nakrájajte na kúsky a dajte do hrnca. Pridajte soľ, trošku vody a varte domäkka.

recept postupNásledne ich prepasírujte, pridajte nakrájané jablká, cibuľu, papriku a opäť priveďte k varu. Prisypte mletú papriku, škoricu, nakrájaný cesnak, klinčeky, bobkové listy, polovicu cukru a polovicu octu. Zmes priveďte k varu a varte asi hodinu.

recept postupPo hodine vyberte von klinčeky a bobkové listy. Zmes rozmixujte dohladka. Nakoniec podľa potreby a svojej chuti dolaďte: pridajte cukor, ocot alebo soľ.

recept postupHorúci kečup dajte do vysterilizovaných fľašiek, uzavrite viečkom a dajte hore dnom. Po vychladnutí ich dajte na chladné a suché miesto.

 

ikona paradajky2. Sušené paradajky v oleji

3 recepty z paradajok - sušené paradajky v oleji

Príprava vám zaberie asi pol hodinky, prichystajte si 2 dvojdecové poháre.
Potrebujete pol kila menších rajčín, rozmarín, 4 strúčiky cesnaku, lyžičku sušeného cesnaku, hrubú soľ a olivový olej.

POSTUP

recept postupParadajky nakrájajte. Plech vyložte papierom na pečenie a prekrojené rajčiny naň rovnomerne poukladajte. Posypte sušeným cesnakom, hrubou soľou, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

recept postupV rúre sušte asi hodinu a vždy po dvadsiatich minútach stiahnite teplotu o 20 stupňov, čím sa dostanete na 120 stupňov. Potom paradajky rozdeľte do pohárov, pridajte plátky cesnaku, kúsky rozmarínu a zalejte olivovým olejom až po okraj.
Takto naložené paradajky vám vydržia niekoľko mesiacov.

 

ikona paradajky3. Paradajkové čatní

3 recepty z paradajok - čatní

Polhodina prípravy, hodina varenia a získate skvelé čatní, ktoré sa hodí k mäsu, ale aj na zapečenú ciabattu, či klasický rožok.

SUROVINY

  • 600 g paradajok
  • 150 g červenej cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 červené papriky
  • 100 ml mrkvovej šťavy
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 zelená feferónka
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky soli a korenie
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 2 čili papričky
  • olej

POSTUP

recept postupCibuľu a feferónku nakrájajte na kolieska. Rajčiny na kúsky, čili papričky nasekajte a papriku pokrájajte na prúžky. Cesnak nakrájajte na plátky.

recept postupNa panvicu (do hrnca) dajte olej a krátko opražte cibuľu, potom pridajte všetku zeleninu a vmiešajte korenie vrátane soli a korenia. Vlejte rajčinový pretlak, citrónovú a mrkvovú šťavu. Zmes priveďte k varu a potom ju nechajte prebublávať na miernom ohni asi 40 minút. Podľa potreby prilejte trošku vody.

recept postupNapokon paradajkové čatní rozdeľte do pripravených vysterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrite a otočte hore dnom. Po vychladnutí ich dajte na suché a chladnejšie miesto.
Dobrú chuť.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com, Stocksnap.io


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.