Ako si dokonale očistiť ovocie a zeleninu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zdá sa vám to zbytočná otázka? Veď predsa každý vie, ako si očistiť ovocie a zeleninu – umyjeme pod vodou, prípadne ošúpeme a hotovo.
Áno, aj tak to ide, ale ľudia bežne podceňujú umytie ovocia či zeleniny pred spracovaním a následnou konzumáciou. Pritom je na nich usadených veľa pesticídov a škodlivých baktérií.
Krátke opláchnutie nestačí. Niektoré kmene baktérií kontaminujú najmä listovú zeleninu a vedú k ochoreniam u ľudí s oslabeným imunitným systémom.
Známe E.coli sa bežne vyskytuje ako pozostatok hnojiva na plodoch a môže viesť ku zažívacím ťažkostiam – k hnačke či k zvracaniu.
Takže nechajte si poradiť, ako dokonale očistiť ovocie a zeleninu.

Ako si účinne očistiť ovocie a zeleninu

Na bežne dostupnom ovocí a zelenine sa naozaj často nachádzajú zvyšky jedovatých postrekov. Okrem toho sú často aj biopotraviny vystavené výfukovým plynom a baktériám. Preto by sme ich mali pred konzumáciou dostatočne umyť.

Namiesto toho, aby ste ovocie a zeleninu máčali vo vode a prišli tým o ich hodnotné vodou rozpustné vitamíny, môžete ich očistiť domácky vyrobeným prostriedkom, najlepšie krátko pred konzumáciou. Takýto čistiaci prostriedok na ovocie a zeleninu si jednoducho vyrobíte z:

1 PL jablčného octu
1 PL citrónovej šťavy
200 ml vody

Prísady dôkladne premiešajte a naplňte do fľaše s rozprašovačom. Pred konzumáciou ním ovocie a zeleninu kompletne postriekajte. Nechajte pár minút pôsobiť a dôkladne umyte vodou.
Vedci tvrdia, že dôkladne prepláchnutá zelenina v zriedenom octe zabije asi 98% baktérií, zatiaľ čo použitie vody z vodovodu a čistenie s kefou odstráni 85%.

ako si očistiť ovocie a zeleninu

Naučte sa, ako si jednoducho očistiť ovocie a zeleninu.

Pesticídy na ovocí a zelenine

Americká environmentálna skupina EWG zverejňuje každý rok zoznam ovocia a zeleniny, ktoré je najviac zamorené pesticídmi.
Ide najmä o jablká, jahody, hrozno, broskyne, zo zeleniny, špenát, zeler, šalátové uhorky, cherry paradajky a zemiaky.
Naopak, najmenej zasiahnuté pesticídmi býva avokádo, kukurica, kapusta, cibuľa, špargľa, z ovocia ananás, mango, papája, kiwi.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.