Určite máte aj vy svoje obľúbené koláče z detstva, ktoré robievala vaša mama alebo babička. Možno si ich niekedy urobíte a možno už nie, lebo by ste nevedeli docieliť tú vôňu a lahodnosť, ktoré sa vám s tým spájajú.
Ak máte chuť na tradičný kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou, vyskúšajte náš recept ako od babičky. Je presne taký, na akom sme si pochutnávali cez letné prázdniny alebo v nedeľu na návšteve u starkých…
Recept na kysnutý marhuľový koláč
Podobných receptov je veľa, no ktorý je ten naj? Každá gazdinka má svoj obľúbený, na ktorý nedá dopustiť. A napokon aj naše chute sú rôzne. Ak ale hľadáte overený recept našich babičiek, určite skúste tento recept. Podľa neho piekla v našej rodine koláč nielen naša babička, ale aj prababička. V sezóne používala čerstvé ovocie, ktoré práve dozrievalo v ovocných sadoch, no a v zime zas na prípravu koláča zužitkovala domáce kompóty.
Keď sme ešte všetci spali, zamiesila na cesto. Zakrátko sa celým domom vznášala vôňa lahodného koláča, ktorá nás všetkých prebudila a zlákala do kuchyne… Navyše ak potrebujete minúť zásoby kompótov z vašej komory, tak toto je veľmi chutný spôsob, ako ich využiť 🙂
Nasledujúce suroviny sú na 1 plech s rozmermi 40 x 30 cm.
SUROVINY na cesto
- 500 g polohrubá múka
- ½ kocky droždie
- 1 PL kryštálový cukor
- 125 g roztopené maslo (tuk)
- 2 PL práškový cukor
- 2 ks žĺtok
- 300 ml mlieko
- troška soli
SUROVINY na ovocnú plnku
2ks kompót marhuľový (objem 720ml)
SUROVINY na mrveničku
- 80 g maslo (tuk)
- 5 PL kryštálový cukor
- 5 PL hrubá múka
+ tuk na vymastenie plechu a múka na jeho vysypanie
Pozrite si
ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Mlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie a pridáme 1PL kryštálového cukru. Necháme kysnúť približne 15 minút.
Do misky si preosejeme polohrubú múku a 2PL práškového cukru. K múke pridáme vaječné žĺtky, soľ a rozpustené maslo (alebo iný tuk). Prilejeme vykysnutý kvások a cesto miesime aspoň 5 minút. Ak si chceme prácu uľahčiť, použijeme na miesenie cesta robot, ručný šľahač alebo domácu pekáreň na chlieb 🙂 Vypracované cesto dáme kysnúť na teplé miesto. Na jeho vykysnutie by malo stačiť 45 až 60 minút. Necháme kvasnice usilovne pracovať.
Medzitým si pripravíme plech na pečenie. Plech vymastíme tukom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180°C. Marhuľový kompót vylejeme na sitko a necháme odkvapkať. Ak nemáme radi marhuľový kompót, použijeme iný – podľa svojej chuti (slivkový, čerešňový, broskyňový).
V miske si zmiešame 5PL hrubej múky s 5PL kryštálového cukru. Pridáme maslo, ktoré buď nakrájame na menšie časti, alebo použijeme strúhadlo. Cesto mrvíme medzi prstami a pokračujeme, kým nám nevznikne svetlá sypká hmota – mrvenička.
Keď je cesto vykysnuté, rukou ho vyklopíme z misky na pomúčenú pracovnú dosku. Valčekom cesto vyvaľkáme na obdĺžnik o veľkosti plechu na pečenie, s hrúbkou asi 1 centimeter. Opatrne cesto prenesieme na pripravený plech.
Na cesto navrstvíme marhule. Polovičky marhúľ ukladáme vedľa seba, rezom nadol. Ovocie posypeme mrveničkou a dáme piecť do rúry. V sezóne si koláčik môžeme upiecť s čerstvým ovocím z vlastnej záhradky alebo z tržnice.
Pečieme na 180°C asi 25 minút. Koláč je upečený vtedy, keď je posýpka na koláči zlatistá a chrumkavá. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Hotový koláčik podávame našim nedočkavým stravníkom 🙂
Foto: LepšíDeň.sk/autorka, Freepik.com