Jednoduchý a rýchly koláč, v ktorom sa snúbi lahodná chuť tvarohu a čerstvých broskýň. Žiadne špeciálne prísady, ktoré by ste museli zháňať v špecializovaných obchodoch. Len to, čo máme takmer všetci doma. Keď vám dozrejú nejaké broskyne na strome, alebo predávajú na trhovisku čerstvé, neváhajte – vyskúšajte tento skvelý broskyňovo-tvarohový koláč. Ako od babičky 🙂
Čerstvé broskyne vedia nielen osviežiť, sú plne chuti, šťavy, ale aj vitamínov a minerálov. Dámy bude zaujímať, že zlepšujú pleť – veď výťažky z broskýň sa často pridávajú do kozmetických výrobkov. Látky v tomto ovocí totiž hydratujú a zvláčňujú pokožku, jemne ju vypínajú a dodávajú mladistvý vzhľad.
Broskyne tiež podporujú chudnutie, sú bez tuku a 85% tvorí voda (zvyšok sú ovocné cukry). Broskyňa pôsobí aj detoxikačne, močopudne a prečisťuje organizmus od usadených látok. Podporuje správne trávenie a vyprázdňovanie.
Vďaka veľkému množstvu vitamínu A zlepšujú zrak, vyživujú a chránia sietnicu pred poškodením voľnými radikálmi.
RECEPT na broskyňovo-tvarohový koláč
SUROVINY:
- 250 g polohrubej múky
- štipka soli
- 60 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 g masla alebo rastlinného tuku
- ¼ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vajce
- čerstvé broskyne (alebo v zime broskyňový kompót, asi 700 ml)
Krém:
- 750 g mäkkého tvarohu
- 160 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 60 g masla
- 3 vajcia
- štipka soli
- trochu postrúhanej citrónovej kôry
- 1 krémový prášok Zlatý klas
Pozrite si aj ďalšie lahodné RECEPTY.
POSTUP:
- Všetky suroviny okrem kompótu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Na 30 minút uložíme do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s priemerom asi 34 cm a pomocou valčeka prenesieme na vymastenú a strúhankou vysypanú okrúhlu tortovú formu s priemerom asi 24 cm. Cesto vytiahneme až na okraje a jemne popritláčame.
- Tvaroh, maslo vymiešané s práškovým a vanilkovým cukrom, žĺtky a citrónovú kôru dôkladne vymiešame. Pridáme krémový prášok, tuhý sneh z bielkov a premiešame.
- Časť krému rozotrieme na pripravené cesto, na ňu uložíme scedené, odkvapkané broskyne a zakryjeme zvyšným krémom. Pečieme 45 – 50 minút v rúre vyhriatej na 160 °C. Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť a potom pokrájame.
V súčasnosti vychádza množstvo vynikajúcich kuchárskych kníh – moderné, raw, vegánske, zelené koláčiky ap. Ak milujete práve takéto zákusky a koláče ako od babičky, odporúčame knihy Zdenky a Vladimíra Horeckých. Napríklad v knihe Múčniky a múčne jedlá nájdete 500 receptov na sladké múčniky, torty, ale aj slané pečivo a malé chuťovky.