Čaga. Huba nesmrteľnosti, aj proti rakovine

Niektoré huby sú naozaj liečivé. Posilňujú imunity, nervy, omladzujú pokožku, majú výborné výživové vlastnosti. Neobsahujú lepok ani cholesterol, minimum tuku, cukru, soli či kalórií. Napriek tomu ich takmer nejedávame, nanajvýš ako maličká príloha na pizzu. A to je škoda.
Neraz ich nazývame ako potraviny budúcnosti. Je to napríklad hliva ustricová, huba reishi, ostropestrec, shitake, hnojník obyčajný, korálovec ježovitý, alebo tiež v poslednom období čoraz obľúbenejšia drevokazná huba čaga. Keďže parazituje na breze, nasáva z nej prospešné látky a odovzdáva nám napríklad jeden z najsilnejších antioxidantov – enzým  superoxidodismutáza. Objavili ho v roku 1969 a je dodnes predmetom mnohých protirakovinových výskumov.

Zdravé huby
O spomínaných liečivých hudbách sa stále vedú mnohé diskusie a opakujú rôzne testy a experimenty. Tie neustále dokazujú ich prospešnosť – obsahujú vitamín B, vlákninu, tzv. beta glukány – cukry povzbudzujúce imunity.
Nájdeme v nich aj rôzne bioaktívne zlúčeniny a štyri mikroživiny dôležité pre zdravé starnutie. „Dokonca sa skúma, či by niektoré huby mohli byť dôležité pri prevencii Parkinsonovej choroby alebo Alzheimera,“ tvrdí profesor Robert Beelman z Pensylvánskej štátnej univerzity.

 

Liečivá huba čaga

Drevokazná huba čaga vyrastá zo stromu a pre mnohých je to len nepekný parazit. Neprikladáme im nejakú pozornosť, pritom ide o silno liečivú hubu. Čage sa hovorí aj ryšavec šikmý, ide však o nedokončené štádium bez výtrusov. Vyrastá z brezy a vyzerá ako poľgulovitý čierny výrastok na strome.

Vonkajšia čierna koža čagy obsahuje až 30% betulínu, ktorý je vhodný na liečivý čaj. Dokonca sa využíva pri rakovine kože, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Podporuje imunitu, regeneruje pokožku a je silným antioxidantom.
Vedci tiež dokázali, že významne pomáha pri regenerácii pečene a obličiek, čistí krv a znižuje zlý cholesterol.

Možno viete, že samotná breza obsahuje vo svojej šťave mnoho liečivých látok. Tie prevzala v koncentrovanej podobe čaga a pritom ich obohacuje o ďalšie liečivé zložky. V čage je aj mnoho vitamínov – vitamíny B ako tiamín, riboflavín, pyridoxín a kysleina pantenonová.
Obsahuje aj veľké množstvo prírodného melatonínu, ktorý má molekulárnu štruktúru ako melanín ľudských buniek a tak prirodzene preniká až do bunkovej úrovne.

huba čaga na strome

 

Ako sa využíva huba čaga?

„Úžasná huba čaga rastie najmä v Rusku, na Sibíri v tamojších brezových hájoch, ktoré sa rozprestierajú na veľkých plochách. Možno ju nájsť aj v iných krajinách, ale už vzácnejšie,“ povedal Michal Mikšík v hobby relácii Českej televízie Polopatě.
Ak chcete vlastnú čagu, treba ju hľadať v zachovalých lesoch, v ktorých sa nachádza veľa brezových porastov. Ide najmä o horské oblasti. K stromu je veľmi pevne prichytená, takže určite majte pri sebe nejakú sekerku alebo podobný nástroj.

Čaga sa na rozdiel od iných liečivých húb nedá pestovať, preto je aj taká vzácna.
Ak získate alebo nájdete kus čagy, je naozaj veľmi tvrdá a pevná. Nedá sa krájať ako ďalšie huby, ktoré bežne zbierame v lese. Preto ju treba namlieť na prášok, ktorý sa ďalej používa.

Jej výťažky nájdete v prípravkoch, ktoré voľne dostať v lekárni. Nájdete ju napríklad v tobolkách, ale najnovšie výskumy ukázali, že takáto forma užívania nie je dostatočne efektívna. Radšej hľadajte čagu vo forme, z ktorej sa dá pripraviť čaj (pri nízkych teplotách). Vtedy prináša svoje benefity už po niekoľkých týždňoch užívania. Ideálny spôsob prípravy trvá dokonca až 48 hodín, počas ktorých sa čaga lúhuje.

ako sa neotráviť hubamiPrečítajte si tiež
Ako sa neotráviť hubami.

 

Recepty z čagy

Skúste napríklad prosovú kašu s čagou.
Potrebujete 4 lyžice prosa, 3 lyžice sezamových semienok, 1 dlaň ideálne deň namočených orechov podľa chuti, 2 hrušky, jablko a banán, karob, med a lyžičku mletej čagy.

Proso, orechy a sezamové semienka namočte deň vopred. Potom ich rozmixujte s ovocím, pridajte čagu a dochuťte podľa seba medom alebo karobom.

Spomínaný čaj z čagy pripravíte nasledovne:
1 lyžičku sušenej/drvenej čagy dajte do hrnca so studenou vodou (asi 3 dcl). Pomaličky priveďte do varu, potom stiahnite oheň na minimum a jemno povarte asi 10 minút.
Odstavte z ohňa a nechajte asi 15 minút lúhovať. Ak máte dostatok trpezlivosti, lúhujte aj deň-dva.
Potom nápoj preceďte a hotový čaj pite po dúškoch 2x denne približne dva mesiace. Potom sú vidno účinky a pozitívne zmeny.

Foto: Česká televize

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: