Domáce šťavy z drobného ovocia, jabĺk, hrušiek, ale aj šípok, ananásu, pomarančov, či z borovicových výhonkov. Existuje množstvo príchutí a tiež veľa receptov. Ktorý je ten najlepší? Pri ktorom sa zachováva čo najviac prospešných živín, chuť a vôňa ovocia? Niekedy netreba špekulovať a treba sa vrátiť do minulosti k naším predkom. Stačí oprášiť a vylepšiť recepty starých mám, aby ste zistili, ako sa robia naozaj dobré sirupy.
Presne touto cestou idú lokálni výrobcovia potravín, ktorým záleží na kvalite a zdraví. Možno poznáte ovocné sirupy ALMO, bez konzervačných látok, chemikálií, aditív a s vysokým podielom ovocia. Majú len pár zamestnancov, no postupne si získavajú významnú časť trhu – najmä tých, ktorým záleží na kvalite. „Ľudia naozaj začínajú sledovať kvalitu potravín a keď sa trochu obzriete v potravinách, nájdete aj človeka čo číta etiketu na výrobku,“ tvrdí Viliam Liedl zo spoločnosti Unimar. Malá spoločnosť z Rovinky pri Bratislave si získava aj množstvo fanúšikov v hlasovaní o najobľúbenejšieho výrobcu potravín za rok 2017, ktoré organizujú Poctivé potraviny.
Druhy ovocných sirupov
V súčasnosti nájdete v obchodoch niekoľko základných druhov sirupov.
- Prvé sú bez ovocia, pridáva sa do nich aromatizovaný cukor a niekedy sú potravinársky prifarbené.
- Druhá skupina sú ovocné sirupy, ale podiel ovocia je nízky, od 10 do 33%.
- Tretia skupina je nápojový koncentrát, v ktorom je síce až 50-percentný podiel ovocia, no obsahuje aj ďalšie zložky, aj umelé látky.
- No a potom je tu Unimar, ktorý robí sirupy prírodne s podielom ovocia 50%, bez prísad a umelín. Práve preto sú nám sympatickí a tak sme sa s Viliamom Liedlom z Unimaru pozhovárali o kvalitných ovocných sirupoch. Nielen o tom, ako sa robia domáce sirupy, ale ako tiež rozoznať kvalitný sirup v obchode a ktoré sirupy nám najviac chutia.
Tradičné receptúry
LepšíDeň.sk: Základnou otázkou teda je – ako variť kvalitné a dobré domáce sirupy? Pred pár rokmi ste zmenili výrobné procesy, vytvárate značkový produkt, chcete byť jedinečný – čo všetko si to vyžaduje?
VILIAM LIEDL: Ak máte vyrobiť naozaj kvalitný sirup, musíte použiť ovocnú šťavu, inak budete piť len aromatizovanú cukrovú zmes. My sa snažíme dodržať tradičné receptúry starých mám a preto naše sirupy pripravujeme z kryštálového cukru a ovocnej šťavy. Sirup pasterizujeme a za tepla plníme do fliaš.
To je jediná cesta ako nepoužiť konzervanty a syntetické arómy. To že sme zmenili výrobný proces bolo vo chvíli, keď sme sa stali majiteľmi zabehnutej výroby, ktorá nemala žiaden finálny produkt. A od vzniku Unimar trade s.r.o. bolo vždy cieľom vytvoriť kvalitný produkt, umiestniť ho na trh ako finálny produkt a zároveň vybudovať značku.
LepšíDeň.sk: Ako sa sirupy vyrábali v minulosti a ako dnes? Je tam rozdiel?
VILIAM LIEDL: Sirup sa vždy vyrábal z ovocnej šťavy a cukru. Dnešné aromatizované cukrové zmesi s tým nemajú nič spoločné. Výraznú prirodzenú chuť ovocia jednoducho nedokážete nahradiť.
Obľúbené domáce sirupy
LepšíDeň.sk: Máte rôzne druhy sirupov pod značkou Almo – ríbezľové, jablkové, malinové, bazové, ananásové, pomarančové ap. O ktoré je najväčší záujem?
VILIAM LIEDL: Pred štyrmi rokmi sme vytvorili rad sirupov rôznych príchutí, avšak stále viac idú do popredia sirupy domáceho ovocia a to malina, ríbezľa, jahoda a popri nich aj veľmi obľúbená baza.
LepšíDeň.sk: Skúšate aj experimentovať, aby ste dosiahli nejaké nové, netradičné chute?
VILIAM LIEDL: Áno, máme vlastné laboratórium a množstvo nových nápadov, ktoré realizujeme. Sme otvorení akýmkoľvek nápadom. Veľká výzva bol napríklad sirup mojito, gin-tonic alebo bavorák, samozrejme nealkoholický.
Unimar vyrába aj sirup, ktorý stačí zaliať horúcou vodou a chutí ako vianočný punč.
LepšíDeň.sk: Sirupy dodávate nielen na slovenský trh, ale aj do zahraničia. Sú v tomto smere nejaké výraznejšie rozdiely v chutiach?
VILIAM LIEDL: Momentálne dodávame len na český trh a tam nie sú veľké rozdiely.
LepšíDeň.sk: Zaujalo nás, že máte napríklad sirupy pre školy a jedálne. Čo to znamená? Sú nejako špeciálne upravované?
VILIAM LIEDL: Sirupy pre školy a jedálne majú rôzne riedenia. Je to prispôsobené buď výdajnému automatu, alebo v prípade škôl legislatíve.
Prečítajte si tiež
3 recepty, ako si vyrobiť domáce sirupy.
Ako spoznať kvalitný sirup?
LepšíDeň.sk: Množstvo sirupov nájdeme aj v obchodoch a supermarketoch, no ich kvalita dosť zaostáva. Niektoré majú sladidlá, iné sú prifarbované, nízka zložka ovocia…ako si vybrať ten správny a kvalitný sirup? Vie to bežný zákazník rozlíšiť?
VILIAM LIEDL: Bežný zákazník veľmi ľahko rozlíši kvalitný sirup a to už v názve sirupu. Legislatíva upravuje označenie názvu sirupu a preto sirup bez ovocného podielu je označený ako “sirup s príchuťou malina” a sirup s ovocným podielom ako ” malinový sirup”.
To je prvý zásadný rozdiel a druhým je použitý cukor.
Treba povedať, že mnohí výrobcovia používajú ako základ každého sirupu jablkovú šťavu (lebo je lacnejšia) a do nej sa potom pridáva iné ovocie. V sirupoch Almo je len ovocie, ktoré je na etikete – čiže ak ide o sirup z čiernych ríbezlí, tak je tam len ríbezľový koncentrát.
LepšíDeň.sk: Vaše kvalitné sirupy nie sú bežne v supermarketoch, skôr v menších prevádzkach. Prečo a kde ich nájdeme?
VILIAM LIEDL: Našim cieľom nebolo “dobyť” slovenský trh ale vytvoriť kvalitný produkt a preto aj jeho cesta začala vo vybraných predajniach ako je Starý otec, YEME a zopár malých obchodíkov.