Churros sú obľúbená maškrta, ktorá pochádza zo Španielska a Portugalska, no rozšírila sa do celého sveta. Už aj na Slovensku ju môžete ochutnať na niektorých trhoch, povedzme vianočných. Ide v podstate o vyprážané cesto, ktoré sa tvaruje do podlhovastých tyčiniek s chrumkavou kôrkou a mäkkým vnútrom. Churros sa zvyčajne obaľujú v cukre a škorici a podávajú sa s rôznymi omáčkami, najčastejšie s roztopenou čokoládou.
Máme pre vás jednoduchý recept na churros s čokoládovou omáčkou, ktorý zvládnete do hodiny.
Obľúbené churros
Mimochodom, pôvod churros je dodnes predmetom diskusií. Niektorí historici tvrdia, že ich recept priniesli do Európy portugalskí moreplavci z Číny, kde existuje podobné jedlo nazývané „youtiao“.
Iní sa prikláňajú k teórii, že churros pochádzajú od španielskych pastierov, ktorí potrebovali jednoduché, ale sýte jedlo na cestách. Názov „churros“ údajne pochádza od druhu španielskych oviec Churra, ktorých skrútené rohy pripomínajú tvar tejto pochúťky.
Dnes sa churros konzumujú nielen v Španielsku a Latinskej Amerike, ale aj v USA a mnohých ďalších krajinách. V Mexiku sa často podávajú so sladkým karamelovým dipom „dulce de leche“, zatiaľ čo v Argentíne sú obľúbené plnené rôznymi náplňami, ako je vanilkový krém či čokoláda.
Recept na churros s čokoládovou omáčkou
Nasledujúci recept vám zaberie asi 30 minút prípravy a následne 20 minút vyprážania. Čiže do hodinky máte 6 porcií. Môžete si churros urobiť cez víkend ako sladké raňajky, alebo pre návštevu ako zaujímavý dezert, prípadne len tak ako maškrtu po obede.
SUROVINY
Na churros
- 60 ml mlieka
- 30 g masla
- 60 g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 4 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli
- olej
Na omáčku
- 100 g horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
Vyskúšajte aj recept na
Kokosovo-čokoládové kocky.
POSTUP
Príprava omáčky. Nasekanú čokoládu zalejte horúcou, ale nie vriacou smotanou na šľahanie. Vymiešajte postupne na hladkú omáčku. Nechajte vychladnúť a potom ešte vmiešajte nastrúhanú pomarančovú kôru.
Príprava churros. Dajte mlieko do hrnca a priveďte ho k varu, dajte maslo a štipku soli. Naraz vsypte múku a poriadne premiešajte.
Varte. Kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca.
Cesto potom preložte do misy a po jednom zašľahávajte vajíčka. Šľahajte, kým nezískate hladké cesto. Nechajte trochu vychladnúť.
Potom vezmite cukrárske vrecko s hviezdicovou špičkou, naplňte ho a nastriekajte na plech vystlaní papierom na pečenie pásy dlhé asi 5 cm.
V hrnci rozpáľte olej na 170 stupňov Celzia a churros vyprážajte 3 až 4 minúty do zlatista. Preložte na papier, nechajte odkvapkať a ešte horúce ich obaľujte v zmesi cukru a škorice.
Napokon podávajte s pripravenou čokoládovou omáčkou…ale pokojne si môžete uľahčiť prácu a použite nutelu, slowtellu alebo iný orieškový krém😊
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com