Džem z ružových lupienkov | Jednoduchý a lahodný RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Máte na záhrade ruže? Červené, žlté, ružové…určite sa tešíte z pohľadu na ne. Ale čo tak vyskúšať džem z ružových lupienkov? Ochutnali ste už také niečo?
Pritom je to celkom jednoduché, len pár surovín a samozrejme ružové lupene. Takýto džem z okvetných lístkov ruže síce nájdete aj v niektorých obchodoch, 200 gramový pohár vás vyjde na 5-6 eur, ale prečo si neurobiť vlastný, domáci? Navyše ak je to taký jednoduchý recept? 🙂

Ruže v parfumérii i v kuchyni

Isto viete, že ruže sú dôležitou súčasťou parfumov. Ale napríklad v Indii ich kuchári používajú aj na varenie, predovšetkým na prípravu dezertov. Ružová voda, ružový sorbet, fálúdá a ružová zmrzlina získavajú svoju opojnú chuť z okvetných lístkov červených a ružových ruží.
To platí aj pre špeciálny džem z ružových lupienkov, ktorý sa nazýva gulkand  a pochádza z hindského slova pre ružu – guláb.

Každá rodina má svoj vlastný recept na džem z ružových lupienkov. My vám ponúkame recept od spisovateľky Alka Joshi, ktorá sa narodila v indickom štáte Rádžasthán a píše nádherné príbehy z prostredia Indie. Autentické, o prírode, ľuďoch a samozrejme aj o jedle.
„Tento džem je od mojej mamy,“ vysvetľuje Alka. „Jej džem bol taký chutný, že sme ho zhltli, len čo bol hotový, a nikdy sme sa nepozastavili nad tým, kde brala okvetné lístky ruží (rástli na našom dvore?), kedy ich natrhala (skoro ráno, pokryté rosou?) alebo ako tú pochúťku pripravila. Jednoducho sme sa jedného dňa vrátili domov zo školy a ako zázrakom tam bola. A chutila božsky.“

džem z ružových lupienkov

Džem z ružových lupienkov

Tak ako väčšina indických jedál, aj gulkand má okrem lahodnej chuti a vône aj blahodarné účinky. Možno ste nevedeli, ale džem z ružových lupienkov pomáha znižovať kyslosť v tele, dodáva energiu a pomáha v boji proti kožným nepríjemnostiam, ako sú pľuzgiere, akné a vrásky. Tak poďme ho spoločne vyskúšať, tu je recept:

SUROVINY

  • 1 čistý pohár na džem so vzduchotesným viečkom
  • 50 gramov červených alebo ružových okvetných lístkov ruží, umytých, usušených a nasekaných (používajte len okvetné lístky ruží, ktoré neboli postriekané insekticídmi)
  • 200 gramov bieleho cukru (alebo kandisu)
  • 1⁄2 čajovej lyžičky drvených kardamómových semienok (nepovinné)

POSTUP

recept postupDno pohára vysypeme nasekanými okvetnými lístkami. Zasypeme vrstvou cukru a postup opakujeme, kým nespotrebujeme všetky okvetné lístky a cukor. V tejto fáze môžeme podľa chuti pridať drvené kardamómové semienka.

recept postupPohár pevne uzavrieme viečkom. Na 7 až 10 dní ho umiestnime na slnko. Každý deň premiešame obsah pohára čistou lyžicou. Ružové lupienky začnú pomaly vlhnúť.
V posledný deň džem premiešame a uložíme do chladničky. Mal by vydržať rok.

Takýto džem z ružovým lupeňov si môžete vychutnávať na hriankach, zmrzline, v mlieku alebo len tak z pohára. Niektorí ľudia ho pridávajú do pánu, obľúbeného indického občerstvenia a osviežovača dychu, ktorý sa vyrába z betelových listov, betelových orechov, limetkovej pasty, kardamómu, kokosu, fenikla a iných korenín.

ruža a liečivé receptyVyskúšajte tiež
Ruža. Liečivé recepty na ružový med, olej, čaj či ocot.

Spracované podľa knihy Parfumérka z Paríža od Alky Joshi.
Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.