V obchodoch nájdete na regáloch množstvo tyčiniek, ktoré majú v názve energy, protein ap. Výrobca vám sľubuje množstvo energie, žiadny lepok, či cukor, ale naopak – lepší výkon, menej únavy a povzbudenie mysle.
Pravdou je, že nie vždy ponúka energetická tyčinka to, čo sľubuje. A málokedy si čítame etiketu, lúštime jednotlivé prísady a zložky, aby sme sa správne rozhodli.
Tyčinky s proteínom sú dnes fenomén. Niektoré naozaj zasýtia, pomáhajú budovať svalovú hmotu, majú rôzne príchute a sú aj chutné. Čo tak spraviť si doma energetickú tyčinku, v ktorej budú len prísady podľa vášho gusta, naozaj prírodné a bez prídavných látok?
Recept – energetická tyčinka
Milujeme recepty foodblogerky Lucie Súkeníkovej, ktorej vyšlo už niekoľko knižiek. Najskôr to bolo Moje skvelé jedlo, potom Moje skvelé koláčiky, úžasné recepty nájdete v knihe Recepty našich starých mám a mimoriadne sme si obľúbili knižku Moje najlepšie FIT jedlá. Vyše 140 receptov na zmenu stravovacích návykov a pre zdravší život…a medzi nimi aj recept na skvelú energetickú tyčinku, ktorú vám s Luciou teraz ponúkneme.
Hodí sa na olovrant, alebo desiatu, ktorá je veľmi dôležitá súčasť nášho dňa. Pomáha nám preklenúť hlad medzi raňajkami a obedom. „Ak potrebujete niečo malé na zobnutie, určite sa neuchyľujte k prázdnym kalóriám vo forme napolitánok a keksíkov. Radšej siahnite po niečom zdravšom, bez palmového oleja a ton cukru, napríklad po takýchto energy tyčinkách,” radí Lucia.
Jej energetická tyčinka je naozaj výživná, plná dobrôt, chutná a rýchla na prípravu. A ako hovorí samotný názov, aj plná energie 🙂
SUROVINY
- 4 hrste vlašských orechov
- 4 hrste mandlí
- 4 hrste kešu
- 4 lyžice kokosového oleja
- 4 lyžice kakaa
- 2 lyžice kokosu
- cca 8 ks datlí
- lyžicu hrozienok
- lyžicu sušených brusníc
POSTUP
„Urobila som dve verzie, jednu s kokosom a druhú bez. Dávku som si rozdelila na dve polovice. Preto sú jedny tyčinky bledšie a druhé tmavšie,” odporúča Lucia.
Datle odkôstkujeme a spolu s ostatným sušeným ovocím dáme do mixovacej nádoby. Pridáme orechy, kakao, rozpustený kokosový olej a vypracujeme kompaktnú masu. Tú potom natlačíme do ľubovoľnej misky, či inej nádoby a uhladíme. Dáme stuhnúť do chladničky alebo v zime stačí na chvíľu dať von, aby kokosový olej stuhol a všetko držalo pokope. Tmavšia časť je bez kokosu, bledšia s pridaním kokosu. Necháme stuhnúť.
Potom tyčinky nakrájame na menšie časti, obalíme v papieri a môžeme si ich vziať so sebou, napríklad na lyžovačku či korčule. Rýchly zdroj energie máme vždy poruke. „Odporúčam skladovať v chlade, aby sa kokosový olej nerozpustil,“ odkazuje na záver Lucia Súkeníková.
Mimochodom, kokosový olej býva mierne kontroverznou témou, z času na čas sa objaví v médiách. Faktom však je, že ak ho konzumujete s mierou, určite má skôr pozitívne účinky. Obsahuje totiž veľa vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú kostiam, pleti, zlepšuje videnie, znižuje riziko poškodenia buniek kyslíkovými radikálmi ap.
Prečítajte si tiež
TOP 7 najobľúbenejšie knihy foodblogerov.