Energetická tyčinka na desiatu, či olovrant. Výživná a chutná – domáci RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

V obchodoch nájdete na regáloch množstvo tyčiniek, ktoré majú v názve energy, protein ap. Výrobca vám sľubuje množstvo energie, žiadny lepok, či cukor, ale naopak – lepší výkon, menej únavy a povzbudenie mysle.
Pravdou je, že nie vždy ponúka energetická tyčinka to, čo sľubuje. A málokedy si čítame etiketu, lúštime jednotlivé prísady a zložky, aby sme sa správne rozhodli.

Tyčinky s proteínom sú dnes fenomén. Niektoré naozaj zasýtia, pomáhajú budovať svalovú hmotu, majú rôzne príchute a sú aj chutné. Čo tak spraviť si doma energetickú tyčinku, v ktorej budú len prísady podľa vášho gusta, naozaj prírodné a bez prídavných látok?

 

Recept – energetická tyčinka

Milujeme recepty foodblogerky Lucie Súkeníkovej, ktorej vyšlo už niekoľko knižiek. Najskôr to bolo Moje skvelé jedlo, potom Moje skvelé koláčiky, úžasné recepty nájdete v knihe Recepty našich starých mám a mimoriadne sme si obľúbili knižku Moje najlepšie FIT jedlá. Vyše 140 receptov na zmenu stravovacích návykov a pre zdravší život…a medzi nimi aj recept na skvelú energetickú tyčinku, ktorú vám s Luciou teraz ponúkneme.

Hodí sa na olovrant, alebo desiatu, ktorá je veľmi dôležitá súčasť nášho dňa. Pomáha nám preklenúť hlad medzi raňajkami a obedom. „Ak potrebujete niečo malé na zobnutie, určite sa neuchyľujte k prázdnym kalóriám vo forme napolitánok a keksíkov. Radšej siahnite po niečom zdravšom, bez palmového oleja a ton cukru, napríklad po takýchto energy tyčinkách,”  radí Lucia.
Jej energetická tyčinka je naozaj výživná, plná dobrôt, chutná a rýchla na prípravu. A ako hovorí samotný názov, aj plná energie 🙂

SUROVINY

  • 4 hrste vlašských orechov
  • 4 hrste mandlí
  • 4 hrste kešu
  • 4 lyžice kokosového oleja
  • 4 lyžice kakaa
  • 2 lyžice kokosu
  • cca 8 ks datlí
  • lyžicu hrozienok
  • lyžicu sušených brusníc

 

POSTUP

recept postup„Urobila som dve verzie, jednu s kokosom a druhú bez. Dávku som si rozdelila na dve polovice. Preto sú jedny tyčinky bledšie a druhé tmavšie,” odporúča Lucia.
Datle odkôstkujeme a spolu s ostatným sušeným ovocím dáme do mixovacej nádoby. Pridáme orechy, kakao, rozpustený kokosový olej a vypracujeme kompaktnú masu. Tú potom natlačíme do ľubovoľnej misky, či inej nádoby a uhladíme. Dáme stuhnúť do chladničky alebo v zime stačí na chvíľu dať von, aby kokosový olej stuhol a všetko držalo pokope. Tmavšia časť je bez kokosu, bledšia s pridaním kokosu. Necháme stuhnúť.

recept postupPotom tyčinky nakrájame na menšie časti, obalíme v papieri a môžeme si ich vziať so sebou, napríklad na lyžovačku či korčule. Rýchly zdroj energie máme vždy poruke. „Odporúčam skladovať v chlade, aby sa kokosový olej nerozpustil,“ odkazuje na záver Lucia Súkeníková.

Mimochodom, kokosový olej býva mierne kontroverznou témou, z času na čas sa objaví v médiách. Faktom však je, že ak ho konzumujete s mierou, určite má skôr pozitívne účinky. Obsahuje totiž veľa vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú kostiam, pleti, zlepšuje videnie, znižuje riziko poškodenia buniek kyslíkovými radikálmi ap.

knihy foodblogerPrečítajte si tiež
TOP 7 najobľúbenejšie knihy foodblogerov.

energetická tyčinka recept


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.