Pri takýchto tortách sa nám doslova zbiehajú slinky. Fantastické rozprávkové dezerty, ktoré sa však jednoducho pripravujú a majú naozaj rafinovanú chuť. Napríklad táto banánová torta s kúskami broskyne a marakujovej šťavy… lahoda. Navyše ide o bezlepkovú tortu, čiže bez múky a môžu si ju tak vychutnať všetci, ktorí držia bezlepkovú diétu, celiatici, či ľudia s neznášanlivosťou na pšenicu.
Mimochodom, bezlepkové pečenie vôbec nie je ťažké, ak dodržíte niekoľko pravidiel pri výbere surovín a hygiene v kuchyni. Keďže aj malé množstvo lepku môže pri celiakii vyvolať alergickú reakciu, je veľmi dôležité využívať naozaj len bezlepkové suroviny, ktoré by sa ani nemali skladovať s inými obsahujúcimi lepok.
„Nepoužívajte pomôcky z dreva (napr. valčeky, dosky na krájanie alebo varechy), ak sa používajú aj na prípravu jedál obsahujúcich lepok. V zárezoch sa môže ľahko zachytiť obilie obsahujúce lepok,“ radí Anja Donnermeyerová, ktorá zostavila úžasnú knihu plnú receptov Pečieme bez múky.
Ak hosťom ponúknete lepkové a bezlepkové koláče, nikdy nepoužite na ich krájanie jeden nôž (s výnimkou, keď ho pred krájaním bezlepkových koláčov dôkladne očistíte).
Exotická banánová torta
Príprava nám zaberie zhruba 30 minút a ďalšiu polhodinku samotné pečenie. Na 1 tortovú formu použijeme tieto suroviny:
- 3 vajcia
- 100 g cukru
- 100 ml oleja
- 3 bal. vanilkového pudingu v prášku (na varenie)
- 2 KL kypriaceho prášku do pečiva
- 3 banány
- 400 g sladkej smotany
- 2 bal. stužovača šľahačky
- 1 konzerva broskýň
- 1 bal. čírej tortovej želatíny
- 250 ml marakujovej šťavy
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 180° C. Zmiešame vajcia, cukor a olej, pridáme vanilkový puding v prášku a kypriaci prášok do pečiva. Cesto vlejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a 30 minút pečieme.
- Banány pokrájame na plátky a rozložíme ich na tortu. Sladkú smotanu zmiešame so stužovačom a vyšľaháme. Broskyne pokrájame na kúsky, primiešame do šľahačky a rovnomerne nanesieme na banány.
- Podľa návodu pripravíme želatínu s marakujovou šťavou, nanesieme ju na tortu a necháme v chladničke stuhnúť.
Obmena: Korpus zo suchárov
Tortový korpus môžeme pripraviť aj z 200 g podrvených suchárov (bezlepkových), ktoré zmiešame so 125 g roztopeného masla a 80 g cukru. Masu následne natlačíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Vychladnutý korpus potrieme 100 g zohriateho marhuľového džemu.