Hokkaidový koláč s čokoládou (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hokkaido je úžasná nenáročná a chutná zelenina, z ktorej sa dá pripraviť naozaj všeličo. Hokkaidové lupienky, slaný dezert, polievku, nanuky, alebo tento hokkaidový koláč s čokoládou. Je to bezlepkový recept, takže si pochutia aj ľudia s celiakiou. Navyše táto tekvica pomáha vyplavovať toxíny z tela a prospieva nám aj vďaka svojej oranžovej farbe, čiže obsahu betakaroténu.

Hokkaido obsahuje veľa vitamínov, železa, vápnika aj horčíka. V semienkach sa nachádza zinok, aj iné látky, ktoré pozitívne pôsobia na vlasy, nechty, pokožku, ale aj prostatu. Čo ste možno nevedeli, dužina má močopudné aj žlčopudné účinky. Dokonca pomáha proti hlístam, škrkavkám a mrliam.

hokkaido tekvicaTekvica hokkaido je nenáročná na pestovanie, ale poriadne sa rozlieza. Čiže pri sadení jej nechajte naozaj veľký priestor. Zbierajte len zrelé plody, ktoré spoznáte podľa obschnutej drevnatej stopky. Keď ju správne uskladníte na chladnejšom a suchom mieste, dokáže vydržať aj niekoľko mesiacov. Ale tak dlho nečakajte 🙂
Hokkaido má naozaj veľa predností, nemá typickú tekvicovú chuť a jej dužina nie je taká vodnatá. Skvele sa hodí napríklad na grilovanie, ako príloha, či súčasť koláčov. Jeden taký máme od Patra Planietu a Zuzany Markovej. Ich knižka Pečieme s láskou je plná zdravých a chutných pohladení pre naše mlsné jazýčky 🙂

 

Hokkaidový koláč s čokoládou

Suroviny:

  • 200 g BIO kukuričného kuskusu
  • 8 PL BIO agávového sirupu
  • 600 ml filtrovanej vody
  • štipka himalájskej soli – pár zrniečok

 

Poleva:

  • 100 g BIO čokolády
  • 4 PL BIO agávového sirupu
  • 1 uvarená stredne veľká tekvica hokkaido
  • 600 ml filtrovanej vody
  • 10 g práškového agaru
  • 1 ČL BIO mletej škorice

torta s čerešňamiPozrite si aj ďalšie RECEPTY.

POSTUP:

  1. Kuskus dáme variť do vody spolu s agávovým sirupom a so štipkou soli. Keď začne vrieť, znížime plameň a varíme 2 – 4 minúty.
  2. Potom kuskus preložíme do tortovej formy jemne vytretej kokosovým olejom, zarovnáme ho a dobre utlačíme.
  3. Do studenej filtrovanej vody nasypeme agar (používa sa ako rastlinná náhrada živočíšnej želatíny, vyrába sa z rias a má 8x väčšiu želírovaciu schopnosť a viaceré pozitívne účinky na náš organizmus). Pridáme škoricu, pridáme agávový sirup, uvarené nakrájané hokkaido a za stáleho miešania privedieme do varu.
  4. Keď zmes začne vrieť, varíme ju 1 – 3 minúty, potom ju rozmixujeme a prelejeme na kuskusový korpus, ktorý posýpame čokoládovými kúskami, a necháme ho vychladnúť.

hokkaidový koláč


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.