Predstavte si svoje telo po zime. Dlhé zimné dni, mráz a sneh doslova vyčerpali našu pokožku a celý organizmus. Často sa pridala oslabená imunita a aj strava nebola taká pestrá, ako na jar, či cez leto. To všetko sa zvykne podpísať na našom tele počas zimy a tak nečudo, že s prvými jarnými dňami nás mnohých doslova ničí jarná únava. Sme menej výkonní, energia nám rýchlo dochádza a cítime sa akosi ustato. Bez nálady. Aby náš organizmus zvládol túto zmenu, musí fungovať stopercentne. A k tomu pomôže aj horčík.
Pýtate sa, prečo práve horčík? A čo je na ňom také zázračné?
Možno ste už počuli, že horčík, čiže magnézium je pre ľudí významný a nenahraditeľný prvok. Chráni totiž naše bunky pred oxidačným poškodením a stabilizuje bunkové membrány. Vďaka horčíku sa dostáva cukor do buniek, kde pomáha pri jeho premene na energiu. A to chceme, najmä na jar, keď na nás útočí jarná únava.
Jarná únava a horčík
Počas zimy funguje naše telo akoby v úspornom režime. Menej slnečných lúčov, krátke dni, ako aj zhon z konca a stres zo začiatku roka. To všetko spôsobuje, že sme mnohokrát bez energie, unavení a bez chuti.
Okrem ovocia a zeleniny by sme nemali zabúdať ani na prísun minerálov. Kľúčovým v tomto období je najmä horčík. „Je neoddeliteľnou súčasťou asi 300 dôležitých procesov v našom tele. Jeho príjem pre človeka je preto nenahraditeľný,“ hovorí doktorka Beáta Koréneková z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.
Len čo hladina horčíka klesne, dostaví sa bolesť hlavy, celková únava, nesústredenosť, svalové kŕče a vyššie riziko stresu. Aj pred príchodom jari je preto zvýšený príjem horčíka priam nutnosťou.
„Okrem fyzicky a psychicky náročných situácií sa vyšší príjem horčíka odporúča aj vtedy, keď je organizmus oslabený chorobou či zvýšenou teplotou,“ dodáva doktorka Koréneková. Na jeho každodenné dopĺňanie je preto potrebné myslieť nepretržite.
Kde nájdete horčík?
Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Preto je jeho dopĺňanie stravou veľmi dôležité. Bohaté zásoby horčíka sa nachádzajú napríklad v strukovinách, ako hrach, fazuľa, šošovica a sójové bôby.
Vysoký obsah horčíka je v sezamových, slnečnicových a tekvicových semienkach. Tiež v pšeničných klíčkoch, v ovsených vločkách, v ryži aj v orechoch.
Nájdete ho aj čerstvej listovej zelenine, morských rybách či banánoch.
Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy. Ideálnym zdrojom pre príjem horčíka je preto pitie minerálnych vôd. „Minerálna voda je prirodzeným a dobre dostupným zdrojom minerálov (teda aj horčíka), ktoré dokáže telo efektívne zužitkovať,“ dopĺňa doktorka. Kým zo stravy prijímame 30 až 40 % horčíka, z minerálnej vody je to až 60 % horčíka.
Minerálky s horčíkom
Pre každodenný pitný režim sú najvhodnejšie tzv. stredne-mineralizované minerálne vody s nižšou hladinou sodíka.
Stredne-mineralizovaná minerálna voda Magnesia má unikátne zloženie, aké nemá žiadna iná minerálna voda v Európe. Už na obale vidíte, že obsahuje prírodný horčík, čo je pre naše telo ideálne. Zároveň obsahuje málo sodíka. Čiže vysoký pomer horčíka a nízky pomer sodíka, čím nehrozí riziko presolenia organizmu.
Obsahuje 170 mg horčíka v jednom litri, čo je 45% dennej odporúčanej dennej dávky horčíka a len minimálne množstvo sodíka (6,17 mg/l). To predstavuje v jednej 1,5l fľaši len 0,4% odporúčaného príjmu soli na osobu.
Magnesia tak môže byť súčasťou každodenného pitného režimu a bez akýchkoľvek zdravotných obáv. Pramení v chránenej krajinnej oblasti Slavkovský les, ktorá zaručuje jej prírodnú čistotu. Je vhodná na pravidelné pitie, takže pokojne si ju môžete každý deň postaviť v práci na stôl a popíjať z nej počas celého dňa. Jar privítate s úsmevom a ani neviete ako, postupne dopĺňate potrebné množstvo horčíka do organizmu.
Viac informácií nájdete na www.magnesia.sk.