Ste nervózni? Máte stres? Pomôže vám horčík

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Existuje objektívny stres a nervozita, keď máte pred sebou ťažkú skúšku, dôležité stretnutie alebo zložité rokovanie. No niekedy ste nervózni, ani neviete prečo. Ste podráždení, cítite stres a nepokoj. Nedokážete sa poriadne sústrediť a padá na vás čoraz väčšia únava. Nevládzete.

Možno vám chýba v tele horčík, ktorý je naozaj nevyhnutný, aby sa v našom organizme uskutočnilo asi 300 dôležitých procesov. Keď máme nedostatok horčíka, niektoré procesy sa zastavia, iné obmedzia a to sa prejavuje na našej nálade, aj celkovej unavenosti. Keďže horčík spotrebúvame na všetky tieto procesy, musíme ho pravidelne prijímať zvonka.

 

Kde horčík nájdete?

Stačí, keď budete pravidelne jesť vlašské orechy, zelenú a listovú zeleninu, obilniny, ale aj sóju, špenát, hrach či kakaový prášok. Tieto suroviny majú dostatok horčíka, ktorý vaše telo neustále potrebuje.
Menej ho nájdete v mlieku a mliečnych výrobkoch, ako aj v mäse.
Do jedálnička tiež zaraďte:

  • banány
  • cereálie a otruby
  • datle
  • brokolicu
  • minerálne vody bohaté na horčík
  • semienka
  • strukoviny

tipy, keď bolia svaly, kĺby alebo kostiPrečítajte si aj
Tipy, keď vás bolia svaly, kĺby alebo kosti.

Katedra výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov (súčasť Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre) robila klinickú štúdiu zameranú na sledovanie množstva horčíka v ľudskom tele. Podľa výsledkov každý tretí Slovák trpí nedostatkom horčíka. Pritom v určitých fázach života ako je tehotenstvo, dojčenie alebo obdobie dospievania, potrebujeme naozaj pravidelný a dostatočný prísun horčíka.
Viac horčíka potrebujú aj športovci, ľudia pracujúci v dlhodobom strese alebo tí, ktorí trpia akútnou pankreatídou. Denne by mali prijímať asi 420 mg horčíka, ktorý je podľa lekára MUDr. Petra Liptáka nesmierne dôležitý napríklad aj pre diabetikov. Ak ho má diabetik málo, nefunguje dobre spracovanie cukrov. Dostatočne nefunguje podľa neho ani spracovanie bielkovín a celkový metabolizmus.

 

Horčík neriešim…

Mnohí ľudia aj tušia, že nemajú dostatok horčíka, no nevenujú tomu pozornosť. Pritom horčík je základný zdroj enzymatických reakcií v našom tele. Takže ak ho nemáme, dochádza napríklad k vzniku srdcovej arytmie, nastupujú svalové kŕče, sťahy a napätie. To všetko sa prenáša aj do pocitov, naladenia a človek sa cíti depresívnejšie ako zvyčajne. Nastupuje nervozita, stres a to všetko spúšťa ďalšie zdravotné problémy.

Stres z nedostatku horčíka spúšťa reťazové reakcie: pobolieva nás hlava, sme náchylnejší na infekcie, máme kožné problémy.
Mení sa aj správanie: sme menej opatrní, máme zlý spánok, neraz prichádzajú sexuálne poruchy, fajčiari cítia väčšiu potrebu fajčiť a zvyšuje sa aj konzumácia alkoholu.
Duševne nie sme fit a máme buď unáhlené rozhodnutia, alebo sme naopak nerozhodní. Sužujú nás obavy, nočné mory a pesimizmus.

semienka ako zdroj horčíka

Ako strácame horčík

Je škoda, že horčík je v súčasnosti akoby v tieni iného minerálneho prvku, vápnika. Pritom obidva sú nesmierne dôležité pre správne fungovanie nášho tela. Pre dobrý vývoj kostí i svalstva.
Vedeli ste, že v jablkách sa dnes vyskytuje o 50% menej horčíka ako to bolo pred tridsiatimi rokmi?
Aj nevhodná príprava jedál ako smaženie, či konzervácia nás oberajú o isté množstvo magnézia. Úpravou múky sa tiež stráca asi 80% horčíka.
Pritom náš organizmus dokáže vstrebať len asi 40% prijímaného horčíka – jeho správne vstrebávanie a následnú využiteľnosť komplikujú tuky, cukry, ale aj voľný vápnik a vláknina.

 

Horčík v tabletkách

Riešením môže byť aj horčík/magnézium v tabletkách. Ako výživový doplnok. Na našom trhu je viacero výrobkov, no vyberajte starostlivo.
Pozor si dajte aj na kombinácie horčíka s inými minerálmi, vitamínmi a stopovými prvkami. Často je to v kombinácii vápnik-horčík-zinok. Vstrebávanie takéhoto horčíka sa zhoršuje, lebo je tam nadbytok vápnika, či zinku. Vstrebávanie horčíka spomaľuje aj železo, fosfor, mangán.
Mnohé doplnky tiež obsahujú prídavné látky ako mlieko, cukor, pšenicu, konzervačné látky alebo glutén, ktoré nie sú zdravé. Odporúčaná dávka horčíka je u dospelých 310 až 420 mg denne zo všetkých zdrojov, teda jedlo, nápoje, výživové doplnky.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.