Stopové prvky. Prečo ich potrebujete, v čom pomáhajú a kde ich hľadať?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sme to, čo jeme. S tým určite budete súhlasiť – dokázali to vedci, výživoví odborníci i lekári. Naša strava by mala byť vyvážená, s potrebnými vitamínmi a tiež stopovými prvkami, aby naše telo dokázalo správne fungovať.
Nedostatok stopových prvkov a vitamínov sa totiž často prejavuje chronickou únavou, tráviacimi ťažkosťami, hnačkami, búšením srdca, apatiou, zhoršovaním pamäti, zníženou schopnosťou sústredenia, svalovými kŕčmi, úzkosťou, nepokojom, nepokojným spánkom.
Na čo sú dobré stopové prvky? Ktoré sú vlastne pre naše zdravie potrebné a ako nám pomáhajú? A kde ich nájdeme, ak potrebujeme niektorý z nich doplniť?

 

Stopové prvky – ako pomáhajú a kde ich hľadať

Prinášame vám prehľad tých najzákladnejších – 17 stopových prvkov. Dozviete sa, v ktorých potravinách nájdete vápnik, železo, či zinok. Ktorý prvok chráni pred alergiami a astmou. Že síra je dôležitá pre naše nervy a sodík zasa čistí krv.
Prehľadne a stručne.

1. Horčík

Horčík, teda magnézium, je veľmi dôležitý, lebo jeho nedostatok v organizme spôsobuje mnohé zdravotné ťažkosti.
„Horčík chráni nervovú sústavu, posilňuje mozog, priaznivo pôsobí na celé telo, odstraňuje následky stresu, likviduje chronickú únavu, podporuje prekrvenie srdca, odstraňuje svalové kŕče, detoxikuje ľudský organizmus, zbavuje ho ťažkých kovov a toxických látok,“  vysvetľuje Viola Haršániová v knihe Bylinková lekáreň.

Naše telo potrebuje prírodný horčík, ktorý obsahujú: pohánka, orechy, lieskovce, mandle, cesnak, cibuľa, pór, mak, sezam, listová zelenina, kapusta, kel, karfiol, brokolica, grapefruit, pomaranče, kukurica, špaldová pšenica a múka, pšeničné klíčky, jačmenné krúpy.

jačmenné krúpy stopové prvky

2. Draslík

Dodáva telesnú silu, zabraňuje svalovým kŕčom, zabezpečuje pružnosť svalstva, správnu činnosť pečene, posilňuje srdce, stabilizuje krvný tlak, pomáha pri odvodňovaní tela a pomáha zvládať stresové situácie.
Obsahujú ho: orechy, púpava lekárska, žerucha, kapusta, karfiol, kel, brokolica, kaleráb, cesnak.

3. Fluór

Podporuje imunitný systém, posilňuje kosti, šľachy, zubnú sklovinu, vplýva na vitalitu tela.
Obsahujú ho: kapusta, karfiol, kel, brokolica, kaleráb, rajčiny, špenát, zemiaky, žerucha.

4. Fosfor

Posilňuje centrálnu nervovú sústavu, celú nervovú sústavu, kosti, zuby, rast vlasov.
Obsahujú ho: pšenica, raž, špaldová pšenica a múka, jačmeň, jačmenné krúpy, ovos, ovsené vločky, kukurica, orechy, cibuľa, cesnak, fazuľa, šošovica, bôb, cícer, pór, slanina.

5. Chlór

Čistí krv, pomáha odstraňovať z tela škodlivé látky.
Obsahujú ho: rajčiny, reďkovka, červená repa (cvikla), kokos, kokosová múčka.

6. Chróm

Znižuje cholesterol, predchádza cukrovke, pomáha pri liečbe cukrovky.
Obsahujú ho: špaldová pšenica, pšeničné klíčky, orechy, kvasnice, syry, mäso.

7. Jód

Je veľmi dôležitý pre normálnu činnosť štítnej žľazy, ktorá pôsobí na látkovú výmenu, teda metabolizmus, zabraňuje ochoreniu žliaz, posilňuje imunitu, pomáha z tela vylučovať toxické látky a jedy.
Obsahujú ho: cesnak, cibuľa, mrkva, rajčiny, špenát, pomaranče, ananás, z morských rýb najmä losos a treska.

losos a stopové prvky

8. Kobalt

Podporuje vytváranie hemoglobínu.
Obsahujú ho: žltá cibuľa, listová zelenina, púpava lekárska, živočíšna pečeň.

9. Kremík

Dodáva koži vláčnosť. Ovplyvňuje kvalitu a lesk vlasov, posilňuje sluch, zuby, ovplyvňuje pružnosť svalov.
Obsahujú ho: jačmeň, jačmenné krúpy, ovos, ovsené vločky, špenát, kapusta, karfiol, kel, brokolica, kaleráb, rajčiny, jahody, figy.

10. Mangán

Vplýva na kvalitu pamäti, telo chráni pred alergiami, astmou, stimuluje látkovú výmenu v svaloch, vplýva na kvalitu a pružnosť ciev.
Obsahujú ho: orechy, lieskovce, mandle, listová zelenina, žerucha, obilné klíčky, špaldová pšenica, raž, špenát, kapusta, karfiol, kel, brokolica, petržlen, marhule, jahody, pomaranče.

11. Meď

Je dôležitá na vývoj kostí, vplýva na životnosť a kvalitu červených krviniek, posilňuje imunitu, mozog, nervy.
Obsahuje ju: suchá fazuľa, suchý hrach, bôb, cícer, špaldová pšenica, raž, ovos, ovsené vločky, pohánka, listová zelenina, červená kapusta, červená repa (cvikla).

12. Selén

Chráni bunky, podporuje vývoj a kvalitu svalov, vplýva na kvalitu pokožky, podporuje a posilňuje imunitu, neutralizuje olovo a ťažké kovy.
Obsahujú ho: slanina, bravčová masť, cesnak, cibuľa, reďkovka, chren, pohánka, jedlé gaštany, jahody, špaldová pšenica, raž, ovos, ovsené vločky, kapusta.

kapusta a stopové prvky

13. Síra

Posilňuje nervy, mozog, dodáva telu vitalitu, vplýva na psychiku.
Obsahujú ju: kapusta, kel, karfiol, brokolica, kaleráb, cibuľa, chren, jedlé gaštany, reďkovka.

14. Sodík

Podporuje činnosť celého tráviaceho systému, znižuje kyseliny, zabraňuje kvaseniu, čistí krv.
Obsahujú ho: červená repa (cvikla), zeler, mrkva, petržlen, paštrnák, zelené uhorky, kyslá smotana, orechy, jahody, ovos, ovsené vločky, cesnak.

15. Vápnik

Tvorí základ kostry, zubov, spevňuje ich a chráni, urýchľuje hojenie rán, dodáva telu vitalitu, silu, vytrvalosť, likviduje kyseliny, udržiava svalové napätie.
Obsahujú ho: cibuľa, cesnak, pór, biely mak a všetky ostatné druhy maku, stokráska obyčajná, repík lekársky, mlieko, syry, škrupiny z domácich vajec, marhule, brusnice, listová zelenina, surové zemiaky, slanina.

liečivé ovocie pre zdravú pečeňPrečítajte si tiež
22 ovocí, ktoré pomáhajú liečiť pečeň.

 

16. Zinok

Dôležitý je pre normálnu činnosť prostaty. Ovplyvňuje pohlavný vývoj, vplýva na nervovú sústavu, podporuje čistenie pečene, podporuje liečenie rán a kožných ochorení a má blahodarný vplyv na imunitu.
Obsahujú ho: tekvica (všetky druhy), tekvicové jadierka, cesnak, orechy, mandle, lieskovce, slnečnica, kapusta, kel, kaleráb, karfiol, brokolica, listová zelenina, hrušky, jablká.

17. Železo

Dôležité je pre červené krvinky, viaže kyslík, ovplyvňuje výkonnosť organizmu, dodáva vitalitu a telesnú energiu.
Obsahujú ho: červená kapusta, červená repa (cvikla), cesnak, špenát, púpava lekárska, hlávkový šalát, pŕhľava dvojdomá, černice, čierne ríbezle, čučoriedky, plody bazy čiernej, plody bazy chabzdovej, rajčiny, slivky, hrozno, surové zemiaky, pečeň, slanina.

Ak vás zaujíma táto téma – ktoré stopové prvky a vitamíny sú pre naše telo nevyhnutné, zalistujte si v knihe Bylinková lekáreň. Viola Haršániová v nej ponúka množstvo dobrých rád a receptov. Od alchemilky obyčajnej až po zlatobyľ. Prírodné recepty na kašeľ, zápal hrdla, rôzne obklady a odvary, recepty na zníženie cholesterolu ap.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.