22 ovocí, ktoré pomáhajú liečiť a udržiavať vo forme vašu pečeň

LinkedIn

Vedeli ste, že za množstvom bežných ochorení je preťažená pečeň? Tento životodarný orgán nám strpčuje život v mnohých ohľadoch – a nie sú to len najčastejšie medializované rakovina pečene, cirhóza či hepatitída. Zdravá pečeň nám vie zlepšiť spánok, nastoliť rovnováhu cukru v krvi, znížiť krvný tlak, pomáha schudnúť a vďaka zdravej pečeni sme rozvážnejší, pokojnejší a šťastnejší.
Podľa medicínskeho média Anthony Williama, popredného autora New York Times bestsellerov je zdravá pečeň naším spojencom v boji proti starnutiu a ochrancom vo svete plnom nástrah.

„Pečeň je jedným z najvyťaženejších orgánov ľudského tela, pretože ňou vedie krvný obeh. Krv prináša vitamíny, minerály, iné živiny a stavebné kamene z našej stravy, hormóny, kyslík a záškodníkov, ako sú lieky na predpis a drogy; pesticídy, herbicídy a fungicídy; hliník, olovo, meď, ortuť a iné toxické ťažké kovy a patogény spôsobujúce choroby, ako sú vírusy a baktérie. Pečeň musí majstrovsky zvládať oddeľovanie dobrého od zlého, oddeľovanie živín od jedov,“ vysvetľuje A.William vo svojej knihe Záchrana pečene.
Preto je podľa neho nevyhnutné starať sa o tento orgán a dopriať mu jedlo, ktoré pečeň posilňuje, vyživuje a pomáha mu v práci pre celý náš organizmus.
Pripravili sme pre vás prehľad 22 ovocí, ktoré prospievajú pečeni a mali by ste ich zaradiť do svojho jedálnička

 

22 ovocí pre zdravú pečeň

Toto je ovocie, ktoré vám rôznym spôsobom pomôže očistiť sa a okysličovať krv. Hydratuje krv živou vodou, ktorá vylúči, rozpustí a rozoženie tuky a toxíny v pečeni. Doručí dôležité prírodné cukry, napríklad glukózu a fruktózu, do pečene, a dodá krvi tie najkvalitnejšie minerálne soli. A dokáže toho omnoho viac…

1.Ananás

Rozpúšťa žlčové kamene. Obsahuje silnú kyselinotvornú ovocnú kyselinu a chemické zlúčeniny, ktoré veľmi ľahko prenikajú do pečene, kde fungujú ako kefy a odmasťovacie prípravky – očisťujú orgán a vynášajú preč lepkavý a hlienovitý odpad, sliz a vedľajší produkt, ktorý sa môže nahromadiť v pečeni v dôsledku množstva škodlivín.
Ananás môže mať aj trpkú chuť, a preto uprednostňujeme jeho spodné dve tretiny, keďže sú to najsladšie a najvyváženejšie časti tohto ovocia.

ananás pre zdravú pečeň

 

2.Banány

Fruktóza v banánoch je obľúbeným pokrmom pečene. Poskytuje rýchle palivo a zobúdza ospalé bunky, čím zlepšuje ich vynaliezavosť a pracovný výkon. Má upokojujúci vplyv na výstelku tráviaceho traktu a takisto na nervy prepojené s týmto traktom. Navzdory populárnemu názoru banány patria medzi potraviny s najsilnejším antibakteriálnym,  protikvasinkovým a protiplesňovým účinkom.

 

3.Bobuľové ovocie

Je akousi lekárničkou pre pečeň a je plné antioxidantov, ktoré chránia viaceré druhy pečeňových buniek vrátane hepatocytov a Kupfferových buniek, ako aj pečeňové laloky a kapiláry pred infekciou a poškodením toxínmi a patogénmi. Vďaka bobuľovému ovociu je pečeň chránená pred negatívnym vplyvom záškodníkov; mnohé neobjavené antioxidanty obsahujú ochranné látky, ktoré bránia poškodeniu pečeňových buniek.

 

4.Broskyne a nektárinky

Šupka broskýň a nektáriniek sa dokáže lepiť na toxíny a jedy v tráviacom trakte. Táto šupka na seba lepí hlboko uložené nádoby s odpadom, staré a zhnité zvyšky jedla, hlien v tenkom a hrubom čreve a to všetko vynáša z tela von, vďaka čomu sa vytvorí priestor pre priateľské baktérie a mikroorganizmy a takisto sa zlepší vstrebávanie živín. Unikátnosť broskýň a nektáriniek spočíva v tom, že sú kombináciou ovocnej kyseliny, minerálnych solí a cukrov s adstringetnými fytochemickými látkami tesne pri kôstke, ktoré podporujú regeneráciu okolia jadra pečene.

 

5.Citróny a limetky

Podporujú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej, ako aj tvorbu žlče a zvyšujú jej účinnosť. Obsahujú mikrominerálne soli, ktoré odbúravajú patogény, napríklad škodlivé baktérie, plesne, kvasinky a huby, čím pomáhajú chrániť imunitný systém pečene. Citróny a limetky majú vysokú hladinu vápnika, ktorý sa viaže na vitamín C obsiahnutý v nich, a spoločne prichádzajú do pečene – ak je stagnujúca, spomalená alebo stukovatená, preberajú ju k životu a pomáhajú uvoľňovať a rozbíjať tukové bunky.

 

6.Čerešne

Sú bohaté na antokyány, ktoré sa viažu na špecifické škodliviny zo skupiny petrochemikálií uložených hlboko v jadre pečene. Červený pigment čerešní funguje ako odmasťovač, ktorý rozháňa lepkavé toxíny, a tie sa vyplavujú z pečene do žlčníka. Antokyány bránia toxínom opäť sa vstrebávať do pečene a vláknina z dužiny čerešní pomáha vyháňať jedy z tenkého a hrubého čreva.

čerešne pre zdravú pečeň

 

7.Datle

Pre nízku hladinu kyseliny chlorovodíkovej a zníženú tvorbu žlče sa v tráviacom trakte hromadí hlien, ktorý môže spomaliť vstrebávanie živín do krvného obehu. Datle vypudzujú a eliminujú tento hlien, najmä ten, ktorý vyprodukovali patogény, napríklad baktérie a huby v hrubom čreve. „Cukor obsiahnutý v datliach je pre pečeň pokrmom. Sú skvelým zdrojom glukózy pri regenerácii a obnove jej zásob, ktoré umožňujú pečeni maximalizovať výkon jej viac ako 2 000 chemických funkcií,“ vysvetľuje A.William, autor bestselleru Záchrana pečene.

 

8.Figy

Sú to všestranní priatelia a spojenci pečene, na ktorých strávenie sa nevyžaduje priveľa kyseliny chlorovodíkovej a žlčových štiav, čím pečeň odbremeňujú. Zároveň sa však viažu takmer na všetky druhy patogénov a toxínov na svojej ceste tráviacim traktom a odbúravajú ich.

 

9.Granátové jablko

Obsahuje antokyány, ktoré podporujú obnovu pečeňových buniek, a zároveň adstringentnú ovocnú kyselinu, ktorá pomáha rozpúšťať žlčové kamene. Granátové jablká sú výborné na očisťovanie krvných ciev a zlepšujú prietok v pečeňových žilách.
Vyskúšajte náš recept na maškrtu z granátového jablka.

 

10.Hrozno

Hoci sa mnohí stránia hrozna pre jeho vysoký obsah cukrov, mali by sme si to dvakrát zvážiť. Práve tento vysoký obsah cukrov v hrozne pomáha pečeň revitalizovať. Je to potravina dlhovekosti a podporuje vykonávanie každej z tých viac ako 2 000 chemických funkcií. Unikátna ovocná kyselina obsiahnutá v hrozne je skvelým rozpúšťačom žlčových kameňov – myslite na to, keď si budete na ňom najbližšie pochutnávať a nerobte si hlavu z obsahu cukru alebo priberania na hmotnosti.

hrozno pre zdravú pečeň

 

11.Hrušky

Je to ovocie s utišujúcim, upokojujúcim a jemne očistným účinkom, ktoré je ideálne pre nervóznu, zapálenú, stagnujúcu, spomalenú, preťaženú a stukovatenú pečeň. Hrušky takisto blahodarne pôsobia na vyťažené časti pečene, ktoré si občas potrebujú oddýchnuť a schladiť sa.

 

12.Jablká

Obsahujú živú vodu na podporu hydratačných schopností pečene, ktorá ju dokáže ukladať a potom uvoľniť späť do krvného obehu v prípade dehydratácie alebo pri syndróme špinavej krvi. Ovocné kyseliny v jablkách pomáhajú očisťovať pečeň rozháňaním toxického povlaku, ktorý sa nahromadil vnútri skladových priestorov. Jablká dokážu vyhladovať baktérie, kvasinky, plesne a iné huby, ako aj vírusy v tráviacom trakte a pečeni. Výborne rozpúšťajú žlčové kamene.

 

13.Kivi

Ovocná kyselina v kivi rozpúšťa žlčové kamene tak účinne ako žiadna iná látka. V kameňoch vytvára priehlbiny a diery, čím sa oslabuje ich štruktúra a následne sa mrvia. Kivi ponúka aj množstvo iných rôznych živín potrebných pre pečeň.

 

14.Kokos

Zásadným spôsobom pomáha znižovať vírusovú a bakteriálnu záťaž vnútri pečene a v lymfatickom systéme – no len ak sa konzumuje v malých množstvách. Priveľa kokosu vrátane kokosového oleja môže spomaliť funkcie pečene, oneskoriť jej reakcie a znemožniť jej vykonávať svoje povinností.

kokos pre zdravú pečeň

 

15.Lesné čučoriedky

Obsahujú stovky doposiaľ neznámych antioxidantov vrátane rôznych druhov antokyánov. Lesné čučoriedky neobsahujú iba jeden pigment; sú ich desiatky a neboli zatiaľ preskúmané ani preštudované. „Lesné čučoriedky sú pre pečeň ako materské mlieko pre bábätko,“ usmieva sa A.William a v knihe Záchrana pečene vysvetľuje: „Majú schopnosť zachytávať množstvo záškodníkov, ktorých držia, keď opúšťajú pečeň, a to navyše takým spôsobom, akým to nedokáže takmer žiadna iná liečivá potravina. Pigmenty v lesných čučoriedkach sa dokážu dostať hlboko do pečeňových buniek a prechádzať cez bunkové steny a membrány v pečeni, kde šíria svoj modrý pigment. Lesné čučoriedky podporujú fungovanie tráviaceho traktu, sú pokrmom pre dobré baktérie, z čoho má pečeň naozaj úžitok.”

 

16.Mango

Ochladzuje toxickú a preťaženú pečeň, má upokojujúci a utišujúci účinok, vďaka čomu bráni zmršťovaniu tohto orgánu. Žltý až oranžový pigment v mangu je pokrmom pre pečeňové laloky a dodáva energiu hepatocytom a Kupfferovým bunkám, vďaka čomu si dokážu plniť svoje povinnosti. Mango takisto obsahuje unikátnu fytochemickú zlúčeninu, ktorá pomáha imunitnému systému pečene ničiť hniezda baktérií, ktoré tvoria abscesy na pečeni. Spomaľuje aj starnutie a odumieranie buniek a zároveň zlepšuje tvorbu žlče.
Vyskúšajte 3 chutné recepty z manga.

 

17.Marhule

Ponúkajú ľahko vstrebateľný vitamín A, ktorý nezaťažuje pečeň a, naopak, chráni ju pred poškodením buniek. Takisto ponúka prospešnú meď, ktorá dokáže nadviazať na seba toxickú meď v pečeni a vyniesť ju von, čo je vlastne schopnosť nahrádzať podobné prvky v náš prospech. Marhule sú bohaté na antioxidanty, mnohé doposiaľ neobjavené, a takisto sú liekom pre pečeňové bunky. Sú prevenciou starnutia.

 

18.Melóny

Liečivá potravina s veľmi silným očistným účinkom, pretože dokáže hydratovať krv a pomáha zmierňovať stav preťaženej pečene. Kombinácia unikátnej živej vody v melóne so živinami uľahčuje prácu srdcu; melóny rozrieďujú špinavú, toxickú a tukmi zahltenú krv, v dôsledku čoho sa srdce nepreťažuje pri jej pumpovaní. Vďaka tomu má pečeň menej starostí s ochranou srdca a môže sa sústrediť na iné dôležité chemické funkcie, ktoré treba v danej chvíli riešiť.

melón pre zdravú pečeň

 

19.Papája

Ak je tráviaci trakt „vynervovaný“ pre zápal nervov, ktorý spôsobili záškodníci vo výstelke čriev, papája tieto nervy upokojí a zmierni zápal. Zlepší to vstrebávanie živín do krvného obehu na ceste do pečene. Fytochemikálie z červeného pigmentu papáje podporujú pečeňové bunky, ktoré sa stávajú agilnejšími a všestrannejšími, a pečeň tak môže fungovať v optimálnom režime.
Pozrite si, kedy a ako jesť papáju + recept.

 

20.Pitahaya (alebo dračie ovocie)

Červené farbivo v pitahayi s červenou dužinou má regeneračný účinok na pečeň a prebúdza bunky k životu. Pomáha pečeni rýchlejšie tvoriť bunky, vďaka čomu dochádza k jej regenerácii. Toto ovocie je ako fontána mladosti – spomaľuje a zastavuje starnutie pečene, pretože podporuje jadro tohto orgánu, keďže vo väčšine prípadov práve táto časť podlieha ochoreniu, ak sa pridlho neliečilo a zanedbávalo.
Anthony William radí hľadať balenia mrazenej červenej pitahaye v obchodoch s potravinami alebo v internetových obchodoch. Ak sa u vás toto ovocie nedá vôbec zohnať, hľadajte čistý prášok z pitahaye.

pitahaya dračie ovociePrečítajte si tiež
Pitahaya, čiže dračie ovocie chutí aj lieči.

 

21.Pomaranče a mandarínky

Ponúkajú kombináciu vápnika a vitamínu C; ak tieto dva prvky pochádzajú z jedného zdroja, pečeň ich vie využiť lepšie, ako keby pochádzali z rôznych zdrojov. Je to ďalšie úžasné ovocie, ktoré podporuje lepšie vstrebávanie a premenu živín. Pomaranče a mandarínky majú schopnosť mierne rozpúšťať žlčové kamene a ešte väčšmi dokážu vypudiť a rozohnať kal a nánosy v žlčníku, ktoré sa tam dostali po prechode cez pečeňové kanály.
Prečítajte si o týchto citrusových kráskach, ako nás ešte liečia.

 

22.Med a javorový sirup

Med obsahuje kombináciu cukrov, ktoré pečeň zúfalo potrebuje, a vitamínov, minerálov a ďalších živín – stovky z nich ešte lekársky výskum a veda vôbec nezaznamenali. Med má antimikrobiálne vlastnosti – antivírusové, antibakteriálne a antifungicídne účinky, a to všetko v jednom. Keď smeruje do pečene v rozštiepenom a prispôsobenom stave, nesie so sebou ohromnú energiu a dáva jej ihneď všetko, čo potrebuje, v dôsledku čoho sa okamžite posilňuje aj imunitný systém pečene.

Javorový sirup má v sebe skvelú kombináciu cukrov a vysokého obsahu minerálov, ktoré rýchlo putujú do pečene a stávajú sa okamžitým palivom pozostávajúcim z fytoživín. Pre pečeň je to ako infúzia s obsahom toho najlepšieho z oboch svetov: široká škála vitamínov, minerálov a iných živín (mnohé z nich sú doposiaľ neobjavené) v kombinácii s vysokokvalitnými cukrami, z ktorých má pečeň potešenie.

Spracované podľa knihy Anthony William: Záchrana pečene.
Foto: Pixabay, Pexels, Unsplash.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar