Jednoduché detské minestrone. Recept, ktorý si zamilujete

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Malé deti nemusia vždy polievky. Nechutia im, možno si obľúbia jednu, nanajvýš dve… ale pokiaľ “netreba”, tak nechcú. Pritom polievka je pre ich správny vývin mimoriadne dôležitá. Odporúča ich aj odborníčka na výživu, doktorka Kateřina Cajthamlová, ktorá tvrdí – polévka je grunt.
Existujú výživné polievky, bohaté na živiny ako je šošovicová či gulášová polievka, ktorá sa dá zjesť s chlebom na večeru. “Polievky rozhodne do zdravého a pestrého jedálnička patria. A to aj v súvislosti s pitným režimom, ktorý majú ľudia v dnešnej dobe ťažkosti dodržiavať,” tvrdí odborníčka.
Máme pre vás recept na detské minestrone, ktoré výborne zasýti, obsahuje veľa vitamínov a živín. Zachutí dospelým aj deťom, ako hovorí názov, a nie je vôbec zložitá na prípravu.

 

Recept na detské minestrone

Tento recept je pomerne rýchly, čas varenia je do pol hodinky, príprava 10-15 minút, takže stíhate na obed, aj keď si spomeniete pred jedenástou 🙂
A propos, minestrone je tradičná talianska polievka, ktorá je pokladom ich kuchyne. Regionálne sa mierne odlišuje výsledná verzia – napríklad rímska obsahuje hnedú fazuľu, toskánska verzia zasa fazuľu bielu. Ide však o silnú zeleninovú polievku, do ktorej môžete dať rôzne druhy zeleniny – podľa svojej chuti.
Jej história siaha až do rímskych čias, kedy pozostávala najmä z prísad ako cibuľa, šošovica, kapusta, cesnak, fazuľa, mrkva, špargľa, huby a repa.

Suroviny

  • 4 lyžice červenej šošovice
  • 1,5 dl paradajkového pretlaku
  • 2 mrkvy
  • 2 malé petržleny
  • ½ kalerábu
  • menšia cuketa
  • 4 ružičky karfiolu
  • 2 kúsky brokolice
  • 2 lyžice bulguru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • ligurček alebo klasická vegeta

Vyskúšajte aj ďalšie NAŠE RECEPTY.recept na arašidové košíčky

POSTUP

recept postupČervenú šošovicu vopred namočte do vody, asi na polhodinu.
Koreňovú zeleninu si nakrájajte na malé kúsky, prepláchnite ju a potom na oleji opražte strúčiky cesnaku. Pridajte šošovicu, zarestujte a následne pridajte koreňovú zeleninu, kaleráb a zalejeme pretlakom. Chvíľu povarte, aby pretlak zosladol.

recept postupPotom zalejte potrebným množstvom vody(približne 1,5 – 2 litre), pridajte štipku soli a ligurčeka a vegety. Môžete dať aj štipku kari, mletej rasce, podľa chuti a preferencií.
Cuketu,  karfiol a brokolicu pridávajte až neskôr, asi po 10 až 15 minútach varenia. Tie sa totiž varia kratšie, takže sa nerozvaria. Takisto neskôr pridajte bulgur.

recept postupAk chcete pridať hrášok, stačí 5 minút pred koncom varenia. Celkovo polievku varíme 20 až 30 minút. Môžete časť polievky odobrať, rozmixovať tyčovým mixérom a vzniknutý krém opäť pridať k polievke, čím ju pekne zahustíte.
Pri podávaní si môže každý osobitne prisoliť, keďže deťom príliš nesolíme. Pridajte parmezán.
Dobrú chuť!

detské minestrone recept


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.