Niekedy je dobré spestriť jedálniček, aby to nebolo len o mäse, cestovinách, ryži a zemiakoch. Máme pre vás rýchly a jednoduchý recept – veľmi chutná a výživná polievka z červenej šošovice a mrkvy. Výhodou je to, že červenú šošovicu netreba vopred namáčať, takže je vhodná aj vtedy, keď si zmyslíte na poslednú chvíľu, že by ste chceli na obed nejakú dobrú polievku 🙂
Navyše, strukovinové polievky sú veľmi zdravé. Použili sme aj aromatický koriander, ktorý pomáha upravovať cholesterol, ale účinkuje aj pri hnačkách a menštruačných bolestiach.
Ako možno viete, červená šošovica je výborne stráviteľná, nespôsobuje nadúvanie (na rozdiel od iných strukovín). Obsahuje vyššiu dávku železa a je teda vhodná na zlepšenie krvotvorby. Ďalšie benefity červenej šošovice:
- neobsahuje takmer žiadne tuky, ani cholesterol
- výborný zdroj vlákniny, už jedna šálka obsahuje takmer polovicu dennej potreby
- vysoký obsah bielkovín, viac ako fazuľa či iné strukoviny
- vitamíny skupiny B, vrátane vitamínu B-6, tiamínu a kyseliny pantoténovej
- významný zdroj železa, minerálov a antioxidantov, napr. antokyanín, ktorý pomáha pri ničení voľných radikálov
Recept na polievku z červenej šošovice a mrkvy
Celkom jednoduchý recept na výdatnú polievku, ktorá zachutí najmä veľkým, ale aj malým. Má jemne ázijský nádych. Jej príprava nie je ani zdĺhavá, samotné varenie vám zaberie pár minút. Tak vyskúšajte.
SUROVINY
- 200 g červenej šošovice
- 1 petržlen
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 paradajky
- troška tymiánu
- kúsok zázvoru
- ½ lyžičky mletej kurkumy
- ½ lyžičky mletého koriandru
- ½ lyžičky rímskeho kmínu
- soľ
- olej
- 100 ml kokosového mlieka
- 1 liter zeleninového vývaru
Vyskúšajte ďalšie naše RECEPTY NA POLIEVKY.
POSTUP
Najskôr si pripravte zeleninový vývar. Samozrejme, môžete si aj kúpiť kocku v obchode, ale odporúčame domáci. Nie je to nič zložité a polievka bude určite chutnejšia.
Rozpáľte vo väčšom hrnci olej, vysypte zeleninu a chvíľu restujte. Pridajte 5 kúskov celého nového korenia a 5 kúskov celého čierneho korenia. Zalejte vodou, aby bola všetka zelenina ponorená pod vodou. Zatiaľ nesoľte. Varte na miernom ohni asi hodinu a až na záver dosoľte.
Preceďte cez sitko a získate výborný zeleninový vývar.
Rozpáľte olej v hrnci a opražte na ňom cibuľu nasekanú na malé kúsky. Potom pridajte petržlen a mrkvu nakrájané na malé kúsky. Plus všetko korenie (koriander, kurkumu, soľ, kmín). Túto zmes opekajte pár minút, úplne vám rozvonia kuchyňu.
Potom pridajte červenú šošovicu. Tú stačí prepláchnuť v teplej vode, nemusíte ju predtým namáčať ani variť. Vsypte do hrnca, pridajte nastrúhaný zázvor, tymián a zalejte litrom zeleninového vývaru. Osoľte a nechajte variť asi 10 minút na miernom ohni.
Napokon pridajte paradajky nakrájané na malé kocky. Varte, kým nie je šošovica uvarená a mäkká. To môže byť len pár minúť, tento druh šošovice sa uvarí rýchlo. Do hotovej polievky napokon vlejte deciliter kokosového mlieka a premiešajte. Môžete podávať.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk