S pomalým nástupom jesene a chladnejšieho počasia prichádzajú aj prvé nádchy či prechladnutia. A ako viete, ideálne je zvýšiť príjem cibule či cesnaku, ktoré posilňujú imunitu a pôsobia antibakteriálne. Tak čo keby ste si pripravili poctivú polievku, ktorá urobí dobre vášmu organizmu? Krémová cesnaková polievka z pár surovín, ktorá je aj rýchlo hotová.
Mimochodom, cesnak je právom korunovaný ako prírodné antibiotikum so svojimi antibakteriálnymi látkami. Podporuje správne trávenie tým, že ničí škodlivé baktérie či parazity v čreve. Zároveň napomáha k správnemu fungovaniu krvného obehu.
Krémová cesnaková polievka
Cesnaková polievka sa dá pripraviť v rôznych podobách. Či už z pečeného cesnaku, za pomoci silného zeleninového vývaru alebo ako rýchla polievka bez krémového základu. Dnes si pripravíme veľmi jemnú no zároveň silnú krémovú cesnačku spolu s chrumkavými chlebovými krutónmi. Ak doma práve nemáte starý chlieb, môžete namiesto neho použiť aj francúzsku bagetu.
SUROVINY
Polievka:
- 4 veľké zemiaky
- 7 veľkých strúčikov cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- ½ veľkého póru
- 120g Lučiny alebo iného čerstvého syra
- 1PL olivového oleja
- 1PL masla
- 1,5 litra vody
- mleté čierne korenie
- soľ
Krutóny:
- straší chlieb
- olivový olej
Prečítajte si tiež
Cesnak- Liečivé účinky, domáci tipy a recept na cesnakový olej.
POSTUP
V stredne veľkom hrnci si zohrejeme polievkovú lyžicu masla a oleja, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu s pórom a smažíme, kým cibuľa zosklovatie. Pridáme na plátky nakrájané 4 strúčiky cesnaku a na miernom plameni minútku pražíme.
Tento základ zalejeme vodou, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, mleté čierne korenie a soľ. Prikryté pokrievkou varíme na miernom ohni, dokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a vrátime ju späť na plameň. V malej miske si s pár lyžicami vody z polievky rozmiešame Lučinu a vlejeme ju do polievky.
Do polievky na záver pridáme pretlačené zvyšné 3 strúčiky cesnaku. Polievku varíme ešte minútku a potom ju odstavíme z plameňa.
Na prípravu krutónov si nakrájame chleba na menšie kocky. Na panvici rozpálime olivový olej a krutóny na ňom na nízkom plameni pražíme za častého premiešania. Krutóny sú najchrumkavejšie, keď ich pražíme na nízkom plameni dlhšiu dobu.
Polievku môžeme doladiť aj trochou nastrúhaného syra.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka