7 krokov, ako sa stať géniom. Stravujte sa ako Leonardo da Vinci

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už ste určite počuli, že STE TO, ČO JETE. A vedci i lekári to už veľakrát potvrdili – zloženie stravy, jej pravidelnosť a vyváženosť výrazne ovplyvňujú naše zdravie. A nielen to fyzické, ale aj našu psychiku.
Otázkou teda je, či môže vhodne zvolená strava pomôcť aj nášmu mozgu. Aby sme podporili genialitu, ktorú máme v sebe (naozaj, nebuďte skromní, máte ju aj vy 🙂 ) Sú napríklad známe typy potravín, ktoré nám škodia a ničia náš mozog.
No existuje spôsob stravovania, ktorý by robil opak a podporoval váš mozgový potenciál? Skúste to ako Leonardo da Vinci – prinášame vám základné pravidlá, ktorých sa držal a ktoré mu vraj pomáhali.

 

Stravujte sa ako Leonardo da Vinci

Leonardo da VinciV kombinácii s aeróbnymi kondičnými cvičeniami, posilňovaním a cvičeniami na ohybnosť vám k dlhšiemu, šťastnejšiemu a vyrovnanejšiemu životu dopomôže aj zdravá strava. „Hoci rôzne módne výstrelky v stravovaní prichádzajú a odchádzajú, existujú isté fundamentálne pravdy o rozumnom jedení, ktoré sú overené časom a odolajú aj vedeckej kritike,” tvrdí uznávaný autor Michael J.Gelb vo svojej knihe Mysli ako Leonardo da Vinci.
Pútavo v nej ukazuje, čo treba robiť, ak chcete využiť svoj mozgový potenciál naplno. Predstavuje 7 krokov, ako sa stať géniom. Je to naozaj inšpiratívna kniha s množstvom príkladov, rád, návodov – viac si o nej prečítajte nižšie.

Teraz už poďme na zásady Leonarda da Vinci, ako sa správne stravovať. Ako vegetarián a vynikajúci kuchár veril, že striedma strava je kľúč k zdraviu a pocitu pohody. Nabádal, aby ste jedli len vtedy, keď to telo potrebuje. Keď po jedle vstanete, poriadne sa vystrite. Neležte s bruchom dohora ap.

 

vitruviánsky mužVyhľadávajte potraviny, ktoré sú čerstvé, prírodné a neupravované. Leonardo si nemusel dávať pozor na to, aby sa vyhýbal príliš upraveným potravinám a jedlu s množstvom pridaných látok. My to nemáme také jednoduché.

vitruviánsky mužJedzte veľa vlákniny. Surová a mierne varená zelenina, obilniny, strukoviny a iné potraviny bohaté na vlákninu boli základnou zložkou Leonardovej stravy. Tieto potraviny čistia a trénujú tráviaci trakt, udržiavajú ho aktívny a zdravý.

vitruviánsky mužVyhýbajte sa prejedaniu. Leonardo radil: „Večerajte striedmo.“
Naučte sa prestať jesť pred tým, ako sa začnete cítiť sýti. Bude vám lepšie a pravdepodobne sa dožijete vyššieho veku. Mnoho experimentov doktorov McCaya, Masara či iných ukázalo, že potkany, ktoré sú trochu nedoživené, žijú dvakrát dlhšie než tie, ktoré sa prežierajú.

vitruviánsky mužPite dostatočné množstvo vody. Žiadne tradičné talianske stolovanie sa nezaobíde bez mnohých fliaš čistej minerálky. Osemdesiat percent tela tvorí voda a musíte ju pravidelne dopĺňať, aby vaše telo dokázalo vyplavovať toxíny a regenerovať bunky. Nech sú potraviny bohaté na vodu (zelenina a čerstvé ovocie) pevnou súčasťou vášho každodenného stolovania. Ak ste smädní, pite čistú (pramenitú alebo filtrovanú) vodu a čerstvé ovocné alebo zeleninové šťavy. Vyhýbajte sa kolovým a iným ochuteným nápojom. Sú plné rôznych prídavných látok a zbytočných kalórií.

jedlá, ktoré zlepšia náladuPrečítajte si tiež
Tieto jedlá vám zlepšia náladu a vyčaria úsmev na tvári.

 

vitruviánsky mužMinimalizujte príjem pridanej soli a cukru. Vyvážená strava vám poskytne dostatok prírodnej soli a cukrov. Priveľa soli môže viesť k vysokému tlaku a iným chorobám. Priveľké dávky cukru narúšajú váš metabolizmus a zapĺňajú vaše telo zbytočnými kalóriami. Nedajte sa zlákať krátkodobou energiou, ktorú zdanlivo ponúka sladká desiata. Ak budete pozorní, všimnete si, že po tomto krátkom príleve energie zvyčajne rýchlo nasleduje pokles vitality. Snažte sa neprisáľať a necukriť si jedlo. Prinajmenšom jedlo ochutnajte pred tým, ako to urobíte.

vitruviánsky mužZnížte príjem tukov, minimalizujte obsah nasýtených tukov v strave. Používajte zdravé oleje lisované za studena, ako napríklad olivový olej (Leonardov obľúbený), repkový olej, ľanový olej, a úplne vylúčte margarín.

vitruviánsky mužJedzte len mäso zvierat z voľného výbehu, aj to s mierou. „Majster da Vinci bol vegetarián. Jeho najobľúbenejším každodenným jedlom bola polievka minestrone, pozostávajúca zo zeleniny, z fazule a ryže alebo cestovín. Ak si však dáte mäso, odporúčaným maximom je jedna porcia mäsa denne. Vyhýbajte sa konzumácii zvierat, ktoré boli kŕmené rastovými hormónmi, antibiotikami a inými toxickými látkami,” vysvetľuje Michael J.Gelb vo svojej knihe.

Stravujte sa pestro.
Pestrá strava je vyváženejšia a chutnejšia.

vitruviánsky mužK večeri si doprajte trochu vína. Leonardo odporúčal s mierou piť k jedlu víno. Ostro kritizoval nadmerné pitie a opitosť. Štatistiky ukazujú, že striedma konzumácia alkoholu (definovaná ako maximálne dva poháre vína alebo dve pivá denne) podľa všetkého predlžuje priemerný život o dva roky. Existujú aj významné dôkazy, že každodenné zdržanlivé pitie červeného vína k jedlu zlepšuje cirkuláciu krvi a môže pomôcť pri prevencii srdcových chorôb. Samozrejme, ako vedel už majster Leonardo, nadmerné pitie má opačný efekt – skracuje život a ničí nervový systém.

vitruviánsky mužVychutnávajte jedlo. Náhlivé napchávanie zvyčajne vedie k výberu málo hodnotných potravín a následne k problémom s trávením. Namiesto toho sa prinúťte sadnúť si a každé jedlo vychutnať. Vytvorte si – tak ako majster da Vinci – esteticky príjemné prostredie, teda pekné miesto s kvetmi na stole, a i to najjednoduchšie jedlo pekne naservírujte. Príjemná atmosféra a nenáhlivé vychutnanie jedla zlepší vaše trávenie, vyrovnanosť a kvalitu života.

vitruviánsky mužNajdôležitejšie je pred každým jedlom počúvať svoje telo a na základe toho sa rozhodnúť, čo chcete jesť. Ako zdôrazňoval da Vinci:
„Jedenie v rozpore s tým, na čo má človek chuť, škodí zdraviu.”
Ak si nie ste istí, predstavte si, ako sa budete cítiť po tom, čo zjete jedlo, ktoré zvažujete. Pred jedlom si dajte chvíľu pauzu a sústreďte svoju pozornosť na daný okamih. Vychutnajte vôňu, chuť a textúru každého kúska.

ako posilňovať mozogPrečítajte si tiež
Posilňovanie mozgu – zvýšte si výkonnosť.

 

O knihe Mysli ako Leonardo da Vinci
Mysli ako Leonardo da VinciNáš mozog je oveľa lepší, než si myslíme, tvrdí autor knihy Michael J.Gelb.
Pravdepodobne podceňujeme svoje vlastné schopnosti. Sme obdarení prakticky bezhraničným kreatívnym potenciálom a schopnosťou učiť sa. 95% toho, čo vieme o schopnostiach ľudského mozgu, sme sa dozvedeli v posledných dvadsiatich rokoch. Školy, univerzity a korporácie len začínajú uplatňovať pochopenie ľudského potenciálu, ktoré sa postupne dostáva na povrch.
Gelb má detailne naštudovaný život a dielo Leonarda da Vinci. V knihe Mysli ako Leonardo da Vinci postupne krok za krokom vysvetľuje, ako kresliť podľa poznámok tohto veľmajstra, učiť sa z jeho vynálezov a umeleckých diel. Ukazuje, ako efektívnejšie riešiť problémy, myslieť kreatívnejšie a lepšie sa vyjadrovať.
Tiež učí, ako si užívať svet okolo seba, pretože presne to robil slávny Leonardo.

Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.