Aj vy máte občas pocit, akoby sme zabúdali na pomaranče a mandarínky? Na ich cenné liečivé účinky, na ich lahodnú chuť, a viac siahame po rôznych „novinkách“ ako pomelo, hurmi kaki, či granátové jablko…
Možno ste vedeli, že ľudia žijúci na severe trpeli kedysi počas zimy akútnym nedostatkom vitamínu C, horčíka a draslíka. Dôvod?
Na jednej strane žili počas roka najmä z mliečnych výrobkov, vajec, obilia, mäsa. Na strane druhej jedli veľmi málo zeleniny a ešte menej ovocia.
„Pred tým, ako sa kamiónová preprava stala súčasťou moderného života, ľudia z malých miest sa zhromažďovali pred vlakmi, ktoré údajne prevážali vzácne debničky s pomarančmi z juhu. No ak v nich aj boli citrusy, väčšina z nich sa dostala do bohatých rodín a ku popredným občanom mesta. Keď sa nejaký zatúlaný pomaranč dostal do rúk chudobnejšieho občana, mal cenu zlata,“ popisuje Anthony William, autor úspešnej knihy Liečivá sila potravín.
Prečítajte si o liečivých účinkoch pomarančov a mandarínok, v čom všetkom nám pomáhajú a na záver pridáme 2 rýchle recepty na lahodné zdravé nápoje.
Zázračné pomaranče a mandarínky
Pravdou je, že ľudia si v minulosti cenili pomaranče za to, čím sú: zázračným ovocím. Dnes však akoby stratili cenu. Stali sa pre nás takmer všedným ovocím a mnohí sa obávajú alergií na citrusy. Zubári zasa varujú pred ovocnou kyselinou, ktorá poškodzuje zubnú sklovinu.
Je to naozaj tak?
Nenechajte sa oklamať. Pomaranče a ich príbuzné mandarínky obsahujú veľa koenzýmu glutatiónu, ktorý sa aktivuje vďaka vysokému obsahu flavonoidov a limonoidov. V tomto smere ešte prebieha medicínsky výskum, no odborníci sa zhodujú: pomaranče a mandarínky významne prispievajú k liečbe epidémie chronických chorôb 21. storočia.
Glutatión, flavonoidy a limonoidy totiž zaháňajú vírusy, chránia telo pred poškodením radiáciou a deaktivujú toxické ťažké kovy v organizme.
Podľa MUDr. Alžbety Béderovej z Poradne zdravia je dobré posilňovať imunitu počas zimy práve pravidelnou konzumáciou citrusov ako sú pomaranče a mandarínky. Už jeden pohár čerstvo vytlačeného džúsu pokryje potrebnú dennú dávku.
MUDr. Igor Bukovský zasa radí zaradiť pomaranče do tzv. predplesovej kúry ako snack dopoludnia.
Citrusové krásky, ktoré liečia
Pomaranče a mandarínky sú obrovským zdrojom bioaktívneho vápnika, ktorý nikde inde nenájdete, upozorňuje odborník A.William. Telo tento vápnik ihneď vstrebáva, čo znamená, že tieto citrusové krásky pomáhajú pri regenerácii zubov a nepoškodzujú ich. Obsah ovocnej kyseliny v nich nie je deštrukčný. Skôr pomáha tým, že rozpúšťa obličkové a žlčníkové kamene.
Toto citrusové ovocie je životobudičom a malo by byť základom nášho jedálneho lístka.
Pomáhajú pri liečbe mnohých ochorení – spomeňme aspoň pár: ochorenie ďasien, obličkové kamene, streptokoková faryngitída, úzkosť, depresia, artérioskleróza, rakovina žalúdka a čriev, akné, hypertenzia, lupus, vírus herpes simplex 1 a 2, ale tiež syndróm karpálneho tunela, zápal šliach, prechladnutie a hrčky.
Viac než len vitamín C
Mnohí ľudia zjednodušujú prínos pomarančov a mandarínok len na zdroj vitamínu C.
Omyl. Obsahuje aj vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, železo a antioxidanty. Tu je pár liečivých účinkov tohto ovocia, kvôli ktorým sa ho oplatí zaraďovať pravidelne do jedálnička:
- podporuje trávenie vylučovanie žlče
- chráni bunky pred radikálmi a posilňuje imunitu
- detoxikuje a má antiseptické účinky
- pomaranč čistí tráviaci trakt, zlepšuje pravidelnú stolicu, pôsobí proti zápche
- mandarínka potláča plynatosť, rieši problémy s pálením záhy a vracia chuť do jedla
- funguje ako prevencia pred rakovinou, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, pred vznikom osteoporózy ap.
- pomaranče zlepšujú kvalitu nechtov, vlasov a pokožky
- majú pozitívne účinky na nervovú sústavu
- prečisťujú steny ciev od nadbytočného tuku
- potláčajú pocity únavy, zahmlené videnie, slabosť a melanchóliu
Pravidelná konzumácia pomôže aj pri zvonení a bzučaní v ušiach, pocitoch mravčenia alebo chvenia v tele, pri stuhnutosti, opare na ústach, ťažkostiach s prehĺtaním aj pri dýchaní. Pomaranče zmierňujú hemoroidy.
Prečítajte si tiež
12 tipov, ako využiť ošúpanú kôru z pomaranča.
2 RECEPTY
Lahodný pomarančový nápoj
Z pomarančov (alebo mandarínok) sa dá pripraviť naozaj všeličo. Skúste však úplne jednoduchý pomarančový (alebo mandarínkový) nápoj.
Do mixéru vložte olúpaných 5 pomarančov, 3 nastrúhané mrkvy, asi 3dcl vody, lyžičku medu, pridajte štipku škorice a dôkladne rozmixujte.
Myslite tiež na to, že veľa účinných látok sa nachádza v bielej šupke pod oranžovou kôrou. Takže neolúpte pomaranč úplne „dohola“, nechajte tam aj tú bielu šupku.
Mimochodom, pomaranče majú nízku kalorickú hodnotu, takže sú vhodné aj pri chudnutí. Vitamín C zlepšuje metabolizmus v tele a zabezpečuje spaľovanie tukov.
Mandarínkový punč
Chystáte párty alebo večierok pre známych? Pripravte im skvelý domáci punč z mandarínok.
Vyšťavte 8 mandarínok a dajte do hrnca. Prilejte 2 dcl bieleho vína, 1dcl jablkového džúsu, 2 klinčeky, 2 lyžice cukru a jednu celú škoricu. Priveďte skoro k varu a odstavte hneď zo sporáka. Potom nalejte do pohárov a ozdobte plátkom mandarínky.