Potraviny, ktorým by ste sa mali určite vyhýbať!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Určite už dobre viete, čo by ste mali jesť, aby ste sa zdravo stravovali. Existujú však potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, pretože obsahujú transmastné kyseliny a tie sú pre vaše telo mimoriadne nebezpečné. Najmä ak už trpíte nejakou chorobou, napríklad ischemickým ochorením srdca.

Transmastné kyseliny totiž môžu podľa výskumu Harvardovej univerzity (december 2009) spôsobiť poruchu rytmu a náhle zastavenie srdca. Zvyšujú zlý cholesterol a znižujú ten dobrý HDL cholesterol.
„Čoho sa treba báť?“ pýta sa doktor Igor Bukovský v knihe Sendviče na zdravie. „Určite nie margarínov od renomovaných výrobcov. Naopak, lacné margaríny, tvrdé margaríny, tuky na pečenie, keksy, dobošky, plnené oplátky, lacné čokolády, pomfritky ap. Obsahujú viac ako 4 gramy transmastných kyselín na 100 g výrobku alebo tuku v ňom obsiahnutom.“

potraviny

Potraviny, ktorým sa vyhnite!

Tu je zoznam surovín a potravín, ktorým sa radšej vyhýbajte. Sú potenciálne najväčším zdrojom nebezpečných transmastných kyselín.
Mimochodom, všetko, čo obsahuje „stužený pokrmový tuk“ alebo „čiastočne stužený tuk“ je riziko!

  • Stužené tuky a maslá: najhoršia forma tuku je jedlý rastlinný tuk, stužený pokrmový tuk. Margaríny ako Palmarin, Linco Family, Hera, Olé, Visa ap. Vyhýbajte sa lacným margarínom, tukom na pečenie, tukovým nátierkam, krémovým plnkám.
  • Sušené polotovary na prípravu koláčov, palaciniek, dressingov ap. Tiež instantné polievky.
  • Fast food ako hamburger, cheesburger, vyprážané hranolčeky, vyprážané kura a rôzne mäsové hmoty. Vyhnite sa aj obľúbeným fornetti a iným výrobkom z lístkového cesta.
  • Mrazené jedlá: rybie prsty, pizza, hotové jedlá, koláče, torty, lístkové cesto, vafle.
  • Pekárenské a cukrárenské výrobky: keksy, dobošky, tukom plnené oplátky, koláče a sušienky, šišky, krémové zákusky, tortily, výrobky z lístkového cesta.
  • Lacné čokolády – rôzne kvázi čokoládové, jogurtové, jahodové polevy.
  • Čipsy a krekry, ak nie je na obale uvedený bezpečný zdroj tuku.
  • Cereálie – najmä tie lacné, rafinované a nezdravé raňajkové cereálie. Lacné cereálne tyčinky (najmä tie s polevou). Popcorn s obsahom tuku.
  • Rôzne omáčky, zmrzliny, pudingy a dressingy.

potraviny pre dobrú náladuPrečítajte si aj
16 potravín pre dobrú náladu.

Transmastné kyseliny sú naozaj nebezpečné, pretože podporujú vznik ochorení ako ateroskleróza, ischemická choroba srdca, cukrovka, steatóza pečene, degeneratívne ochorenie nervového systému, nádorové ochorenia ap.
Prirodzene, vždy záleží od množstva, takže ak si občas dáte malú cereálnu tyčinku, lebo jej neviete odolať, ok. Pozor však na rozloženie – poviete si, že si dáte tyčinku raz za mesiac-dva, ale v tom mesiaci si dáte aj hamburger, po ceste do práce si kúpite fornetti, po obede z rybích prstov si doprajete malú čokoládku s jahodovou polevou a večer si v knihe dáte popcorn. Pomedzi to zopár krekrov, ráno na chlieb margarín…a keď toto všetko spočítate, je tam neuveriteľné množstvo nebezpečných transmatsných kyselín.
Takže  neučičíkajte sa, že si dáte niečo len občas, ale vždy myslite na všetky rizikové suroviny a potraviny.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.