„Kyselina je doslova jed pre bunky,“ povedal svojho času významný rakúsky lekár Franz Xaver Mayr, ktorý rozpracoval základy teórie trávenia už v roku 1900. Prekyslený organizmus je pôvodcom mnohých zdravotných ťažkostí a ochorení. Kyslé potraviny naozaj ničia naše bunky, telo funguje horšie, cítime sa unavení, zničení, niektorí mávajú kŕče. Väčšina potravín, ktoré jeme, tvorí v našom tele kyseliny alebo zásady. Je dobré vedieť, ktoré na nás ako pôsobia, aby sme si vedeli vytvoriť správny jednálniček.
Podľa amerického mikrobiológa a nutricionistu Roberta Younga „prekyslenie ľudského organizmu spôsobuje premnoženie mikroorganizmov, ktoré sú naozaj zodpovedné za celý rad zdravotných problémov.“
Podľa MUDr. Alžbety Béderovej z Poradne zdravia patria ku kyselinotvorným potravinám napríklad mäso, tvaroh, syry, pasterizované mlieko, maslo, cukor či limonády. Vhodné je podľa nej nekonzumovať priveľa takýchto potravín, pre rovnováhu v tráviacom trakte odporúča napríklad aj probiotické výrobky, ktoré zlepšujú črevnú mikroflóru.
Nižšie ponúkame prehľadné rozdelenie na kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny. Uľahčí vám stravovanie, ktoré by malo byť také, aké si vyžaduje vyvážená acidobáza. „Nemusíte ale konzumovať len zásady. Konzumovať kyselinotvorné jedlá, ako mäso, vajcia, obilniny môžete aj naďalej, ich podiel by však rozhodne nemal presiahnuť 20 % vašej celkovej výživy,“ upozorňuje doktorka Eva-Maria Kraske, autorka knihy Acidobázická rovnováha.
Takže pomer 80:20 v prospech zásaditých potravín.
Neobávajte sa, nemusíte teraz jesť iba zásadotvorné potraviny.
Ak popri stravovacích prehreškoch budete dbať o dostatočný prívod zásaditých zložiek, vaša acidobáza by mala byť vyvážená (ľahko to zistíte pH testom moču).
Prehľadné rozdelenie
ZELENINA, HUBY a PLODY
Zásadité potraviny
- baklažán
- brokolica
- bylinky
- cesnak
- cibuľka jarná
- cukina
- cvikla
- čakanka
- čierny koreň (hadí mor španielsky)
- endívia, čerstvá (šalát)
- fazuľa biela, sušená
- fazuľka, skorá, struky
- fenikel
- hríby (dubáky)
- chren
- kaleráb, buľvový
- kapusta hlávková biela
- kapusta kyslá
- karfiol
- klíčky/výhonky
- kuriatka (huby)
- mangold
- morské riasy
- mrkva
- petržlen
- pór
- púpava
- rebarbora
- reďkev biela
- reďkev čierna
- reďkovka
- šalát hlávkový
- šalát ľadový
- špenát, čerstvý
- tekvica
- topinambury
- uhorky, surové
- zeler stonkový
- zemiaky
Viac-menej neutrálne
- cibuľa
- hrášok zelený
- kapusta hlávková červená
- kel hlávkový
- kel kučeravý
- paprika
- rajčiaky
- šampiňóny
- špenát, varený
- valeriánka (poľný šalát)
Kyslé potraviny
- artičoky
- hrach, sušený
- kel ružičkový
- kukurica
- šošovica
- zelenina konzervovaná
ORECHY, SEMENÁ
Zásadité
- lieskovce
- mandle
- slnečnicové jadrá
- tekvicové jadrá
Viac-menej neutrálne
- gaštany
- kešu
- pistácie
- vlašské orechy
Kyslé
- arašidy
- ľanové semienka
- sezamové semienka
MLIEKO, MLIEČNE VÝROBKY, VAJCIA
Zásadité
- cmar
- čerstvo nadojené („zo dvora“)
- sójové mlieko
- srvátka
- vajcový žĺtok
Viac-menej neutrálne
- jogurt
- kefír
- maslo
- smotana čerstvá
Kyslé
- crème fraîche
- čerstvý syr
- kýška
- mlieko plnotučné trvanlivé
- mozzarella
- parmezán
- slepačie vajcia
- smotana kyslá
- smotana plnotučná trvanlivá
- syry
- topený syr
- tvaroh
OVOCIE
Zásadité
- ananás
- avokádo
- banány
- broskyne
- citróny
- čerešne
- černice
- čučoriedky
- egreše
- grep
- hrozno
- hrušky
- jablká
- jahody
- kivi
- maliny
- mandarínky
- mango
- marhule
- melón
- mirabelky
- ovocie sušené
- pomaranče
- ríbezle
- slivky
NÁPOJE
Zásadité
- čaj bylinkový
- čaj čierny, dlho lúhovaný
- minerálka tichá
Viac-menej neutrálne
- obilninová káva
Kyslé
- alkoholické, napríklad pivo, víno
- čierny čaj, krátko lúhovaný
- káva
- minerálky s oxidom uhličitým
- sladké limonády, koly a pod.
MÄSO A RYBY
Kyslé
- baranina
- bažant
- bravčové
- hovädzina
- husacina
- jahňacina
- kačacie
- králičie
- kuracina
- morka
- morské mäkkýše
- ryba
- srna
- šunka
- teľacina
- zajac
Prečítajte si tiež
Prekyslený organizmus. Dajte si na to pozor.
OBILNINY A ZRNÁ
Zásadité
- pohánka
- sójová múka
Viac-menej neutrálne
- amarant
- celozrnná ryža
- celozrnné produkty
- celozrnný chlieb
- čierny chlieb
- jadierka surové
- kornflejky, nesladené
- proso
- pšeničné klíčky
Kyslé
- biely chlieb
- cestoviny
- jačmeň
- knäckebrot
- konzumný tmavý chlieb
- lupáčiky
- maizena (kukuričný škrob)
- múka pšeničná výberová
- ovsené vločky
- pečivové výrobky
- pšenica lúpaná
- pšeničná krupica
- pšenično-ražný chlieb
- ryža lúpaná
Problematikou prekyslenia organizmu sa venujú viacerí odborníci. Spomeňme napríklad známeho nemeckého terapeuta a liečiteľa Kurta Tepperweina (jeho kniha Omladzujúce odkyslenie), v úvode článku spomínaný Robert Young a jeho Zázračné pH, Odkyslenie tela v 10 krokoch od Patrizie Pfisterovej alebo kniha Acidobázická rovnováha.