Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny | Praktický prehľad

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Kyselina je doslova jed pre bunky,“ povedal svojho času významný rakúsky lekár Franz Xaver Mayr, ktorý rozpracoval základy teórie trávenia už v roku 1900. Prekyslený organizmus je pôvodcom mnohých zdravotných ťažkostí a ochorení. Kyslé potraviny naozaj ničia naše bunky, telo funguje horšie, cítime sa unavení, zničení, niektorí mávajú kŕče. Väčšina potravín, ktoré jeme, tvorí v našom tele kyseliny alebo zásady. Je dobré vedieť, ktoré na nás ako pôsobia, aby sme si vedeli vytvoriť správny jednálniček.

Podľa amerického mikrobiológa a nutricionistu Roberta Younga „prekyslenie ľudského organizmu spôsobuje premnoženie mikroorganizmov, ktoré sú naozaj zodpovedné za celý rad zdravotných problémov.“
Podľa MUDr. Alžbety Béderovej z Poradne zdravia patria ku kyselinotvorným potravinám napríklad mäso, tvaroh, syry, pasterizované mlieko, maslo, cukor či limonády. Vhodné je podľa nej nekonzumovať priveľa takýchto potravín, pre rovnováhu v tráviacom trakte odporúča napríklad aj probiotické výrobky, ktoré zlepšujú črevnú mikroflóru.

kyselinotvorné a zásadotvorné potravinyNižšie ponúkame prehľadné rozdelenie na kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny. Uľahčí vám stravovanie, ktoré by malo byť také, aké si vyžaduje vyvážená acidobáza. „Nemusíte ale konzumovať len zásady. Konzumovať kyselinotvorné jedlá, ako mäso, vajcia, obilniny môžete aj naďalej, ich podiel by však rozhodne nemal presiahnuť 20 % vašej celkovej výživy,“ upozorňuje doktorka Eva-Maria Kraske, autorka knihy Acidobázická rovnováha.
Takže pomer 80:20 v prospech zásaditých potravín.
Neobávajte sa, nemusíte teraz jesť iba zásadotvorné potraviny.
Ak popri stravovacích prehreškoch budete dbať o dostatočný prívod zásaditých zložiek, vaša acidobáza by mala byť vyvážená (ľahko to zistíte pH testom moču).

 

Prehľadné rozdelenie

ikona receptZELENINA, HUBY a PLODY

Zásadité potraviny

  • baklažán
  • brokolica
  • bylinky
  • cesnak
  • cibuľka jarná
  • cukina
  • cvikla
  • čakanka
  • čierny koreň (hadí mor španielsky)
  • endívia, čerstvá (šalát)
  • fazuľa biela, sušená
  • fazuľka, skorá, struky
  • fenikel
  • hríby (dubáky)
  • chren
  •  kaleráb, buľvový
  • kapusta hlávková biela
  • kapusta kyslá
  • karfiol
  • klíčky/výhonky
  • kuriatka (huby)
  • mangold
  • morské riasy
  • mrkva
  • petržlen
  • pór
  • púpava
  • rebarbora
  • reďkev biela
  • reďkev čierna
  • reďkovka
  • šalát hlávkový
  • šalát ľadový
  • špenát, čerstvý
  • tekvica
  • topinambury
  • uhorky, surové
  • zeler stonkový
  • zemiaky

 

Viac-menej neutrálne

  • cibuľa
  • hrášok zelený
  • kapusta hlávková červená
  • kel hlávkový
  • kel kučeravý
  • paprika
  • rajčiaky
  • šampiňóny
  • špenát, varený
  • valeriánka (poľný šalát)

 

Kyslé potraviny

  • artičoky
  • hrach, sušený
  • kel ružičkový
  • kukurica
  • šošovica
  • zelenina konzervovaná

zelenina

 

ikona receptORECHY, SEMENÁ

Zásadité

  • lieskovce
  • mandle
  • slnečnicové jadrá
  • tekvicové jadrá

 

Viac-menej neutrálne

  • gaštany
  • kešu
  • pistácie
  • vlašské orechy

 

Kyslé

  • arašidy
  • ľanové semienka
  • sezamové semienka

orechy a semená

 

ikona receptMLIEKO, MLIEČNE VÝROBKY, VAJCIA

Zásadité

  • cmar
  • čerstvo nadojené („zo dvora“)
  • sójové mlieko
  • srvátka
  • vajcový žĺtok

 

Viac-menej neutrálne

  • jogurt
  • kefír
  • maslo
  • smotana čerstvá

 

Kyslé

  • crème fraîche
  • čerstvý syr
  • kýška
  • mlieko plnotučné trvanlivé
  • mozzarella
  • parmezán
  • slepačie vajcia
  • smotana kyslá
  • smotana plnotučná trvanlivá
  • syry
  • topený syr
  • tvaroh

mlieko

 

ikona receptOVOCIE

Zásadité

  • ananás
  • avokádo
  • banány
  • broskyne
  • citróny
  • čerešne
  • černice
  • čučoriedky
  • egreše
  • grep
  • hrozno
  • hrušky
  • jablká
  • jahody
  • kivi
  • maliny
  • mandarínky
  • mango
  • marhule
  • melón
  • mirabelky
  • ovocie sušené
  • pomaranče
  • ríbezle
  • slivky

ovocie

 

ikona receptNÁPOJE

Zásadité

  • čaj bylinkový
  • čaj čierny, dlho lúhovaný
  • minerálka tichá

 

Viac-menej neutrálne

  • obilninová káva

 

Kyslé

  • alkoholické, napríklad pivo, víno
  • čierny čaj, krátko lúhovaný
  • káva
  • minerálky s oxidom uhličitým
  • sladké limonády, koly a pod.

víno

 

ikona receptMÄSO A RYBY

Kyslé

  • baranina
  • bažant
  • bravčové
  • hovädzina
  • husacina
  • jahňacina
  • kačacie
  • králičie
  • kuracina
  • morka
  • morské mäkkýše
  • ryba
  • srna
  • šunka
  • teľacina
  • zajac

prekyslenie organizmuPrečítajte si tiež
Prekyslený organizmus. Dajte si na to pozor.

ikona receptOBILNINY A ZRNÁ

Zásadité

  • pohánka
  • sójová múka

 

Viac-menej neutrálne

  • amarant
  • celozrnná ryža
  • celozrnné produkty
  • celozrnný chlieb
  • čierny chlieb
  • jadierka surové
  • kornflejky, nesladené
  • proso
  • pšeničné klíčky

 

Kyslé

  • biely chlieb
  • cestoviny
  • jačmeň
  • knäckebrot
  • konzumný tmavý chlieb
  • lupáčiky
  • maizena (kukuričný škrob)
  • múka pšeničná výberová
  • ovsené vločky
  • pečivové výrobky
  • pšenica lúpaná
  • pšeničná krupica
  • pšenično-ražný chlieb
  • ryža lúpaná

Problematikou prekyslenia organizmu sa venujú viacerí odborníci. Spomeňme napríklad známeho nemeckého terapeuta a liečiteľa Kurta Tepperweina (jeho kniha Omladzujúce odkyslenie), v úvode článku spomínaný Robert Young a jeho Zázračné pH, Odkyslenie tela v 10 krokoch od Patrizie Pfisterovej alebo kniha Acidobázická rovnováha.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.