Prírodná záhrada v decembri.  Čerstvé vitamíny, zdravé klíčky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

…všetko v prírode spí, iba my ľudia beháme po obchodoch v predvianočnom a neskôr povianočnom nákupnom šialenstve.  Vo firmách sa uzatvárajú roky, plánuje sa, míňajú sa zdroje, ktoré bolo treba minúť do poslednej minúty a centu. Plánujú sa nové „výzvy“.
„Príroda sa však vôbec nestresuje, pokojne si oddychuje a spí,“ pripomína Hanka Sekulová, autorka kníh o prírodnej záhrade. Prelom rokov príde tak isto, ako po iné roky. Tíško a nenápadne.  Teda ak nepočítam hlučné silvestrovské ohňostroje a petardy, ktoré všetko živé ľaká a nielen v lese.
Prečítajte si a pozrite si VIDEO, ako žije prírodná záhrada v decembri.

„Zamýšľali ste sa niekedy, čo robia tie silné rany niektorých petárd? Ohlušujúce výbuchy dávajú zabrať ľuďom, zvieratám a aj rastlinám.  Pôsobia deštruktívne vo viacerých smeroch. Bez nich a bez sledovania hodiniek by sme si ani neuvedomili, že ten prelom už nastal.  Že tá sekunda sa už preklopila do niečoho nového…“

Príroda to ale vie.  Príroda má svoje vlastné hodinky ukryté v sebe. A preto sa vôbec nestresuje.
Príroda vie, že po noci príde deň, po zime príde jar, jeden mesiac strieda druhý a príroda to cíti, vníma a dokáže sa podľa toho optimálne nastaviť. Ak jej v tom našou bohumilou činnosťou nezabránime…

prírodná záhrada v decembri

Prírodná záhrada v decembri

Na prelome najdlhšej noci a najkratšieho dňa, 21. decembra sa podľa nášho kalendára oficiálne začína zimné ročné obdobie. Je to tiež deň, kedy sa životodarné slnko opäť začína vracať na oblohu.  Stále na dlhší čas, čím so sebou začne prinášať nový život v novom ročnom cykle.  Slnko sa vracia v Slnovrate, čo vedeli dávno naši predkovia. Spolupracovali s prírodou oveľa lepšie ako my dnes.

Posledné roky boli (teda aspoň v našich končinách) Vianoce na blate. Na toto ročné obdobie pomerne teplo.
Tento rok teploty kolíšu, ale väčšinou mrzne.  Aj u nás, v Podunajskej nížine.
Uvidíme, čo prinesú nasledujúce dni (tieto riadky píšem dva dni pred Slnovratom).

V každom prípade, na prelome rokov už v záhradke veľmi nemáme čo oberať. Teda ak nepočítam napadaný sneh z konárov, aby sa pod ťarchou nepolámali 🙂
Ešte stále, kým nie je záhrada schovaná celá pod snehom a veľmi nemrzne, môžeme oberať rôzne vňate: petržlenovú celerovú, mangoldovú.  Spod snehu môžeme vykopať jedlé hľuzy topinamburov. Sú jedny z mála zdrojov čerstvej liečivej zeleniny v zime.

Pozrite si VIDEO
Prírodná záhrada v decembri:

 

V tomto období veľmi výdatne dokrmujem vtáčiky, ktorí okrem rôznych dobrôt povešaných na stromoch našli aj misky so zrnom patriace našej okrasno-úžitkovej hydine.

Keď všade mrzne, vodu v miske pre hydinu treba zabezpečiť, aby sa z nej nestala ľadová plocha.  Vyriešili sme to výhrevnou elektrickou podložkou, na ktorú sme položili nerezovú misku.  Tento zlepšovák u nás funguje už niekoľko rokov. Ľad na čvachtacích hydinových jazierkach treba samozrejme priebežne rozbíjať.

Najdúšik ježko z lesa dostal nad svoj príbytok striešku, aby mu nezatekalo do spálne. Podarilo sa nám ho za mesiac vykŕmiť zo 400 gramov na 570 g. Už mu chýba iba pár gramov na to, aby mohol konečne bezpečne zaspať, ako to robia v zime správny ježkovia v lese.

prírodná záhrada ježko domček

Strieška nad domčekom malého ježka.

Čerstvé vitamíny a minerály v zime

V zime vyťahujeme zo zásob, čo sme si nasušili, nakvasili, naskladali a nazavárali.  To je najzdravšie.  Ako sa hovorí, „čo je doma, to sa počíta“ :-).
Čo sme si v záhrade vypestovali (bez chemických postrekov a hnojív) a uskladnili, tam veľmi presne vieme, že sú to najčistejšie zdroje vitamínov, minerálov, enzýmov, liečivých látok, mikroorganizmov a energie, aké môžeme do našich tiel zdravo vpraviť.
Tiež si môžeme spestriť jedálniček zo záhonov za oknom, kde si v teple domova môžeme pestovať vňate koreňovej zeleniny.  Ako sme to napríklad spravili aj my doma.

 

Zdravé klíčky

A keďže zimné mesiace sú chladivé, potrebujeme jesť hutné zahrievacie jedlá, plné energie a tepla.  Ako napríklad energetizujúca a výživná šošovicová hustá polievka z klíčkov.
Šošovica, fazuľka, hrach, cícer, zrno majú jedno spoločné.  V sušenom stave sa dajú veľmi ľahko a dobre skladovať.  Aj dlhodobo.  Napríklad v zaváraninových pohároch, alebo vreciach.
A veľmi jednoducho sa dajú naklíčiť.  Zasa nám vystačia obyčajné zaváraninové poháre.

Postup ako naklíčiť semená:

  • Semienka, ktoré chceme naklíčiť, najskôr premyjeme pod tečúcou vodou (nie horúcou, ale vlažnou, skôr studenou!).
  • Vodu vylejeme, ale tak, aby nám nevytiekli aj semienka (použijeme napríklad sitko, ruku, sieťku na pohári…)
  • premývame denne dvakrát. O niekoľko dní nám začnú semená klíčiť. Podľa druhu, aký sme použili.

Veľmi rýchlo klíčia napríklad šošovica, alebo fazuľka mungo. Podobne obilie, alebo aj slnečnicové semienka.
Skúšajte, experimentujte, určite si nájdete tie „svoje“, ktoré vám vyhovujú. Cícer a mungo fazuľka po naklíčení chutia skoro ako hrach.

 

Po naklíčení

Semená po naklíčení zmäknú, môžu sa jesť aj surové, alebo ich môžeme použiť do šalátov, polievok, prívarkov, príloh
Klíčky sú taká vitamínovo-minerálna energetická bomba, pretože v klíčku je uložená celá rastlina.  Je to taký štartér, ktorý potrebuje mať na začiatok veľmi veľa síl a energie pre nový život.

Viac o našej prírodnej záhrade, ako aj veľa tipov a receptov, nájdete v knihách Darujme si zdravie z vlastnej záhrady a Darujme si srdce z vlastnej záhrady.

Prajem krásne a zdravé zimné sviatky a nový ročný cyklus plný zdravých plodov, liečivých priestorov a udržateľného bytia v súlade s prírodou a sebou samými 🙂

P.S. Prosím, nezabudnite sa tešiť z posledného veselého dňa v roku s ohľadom na nič netušiacu spiacu prírodu :-).
Hanka a www.prirodne-zahrady.sk.

prírodná záhradaPozrite si všetky časti
seriálu o Prírodnej záhrade.


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.