Prírodná záhrada v júli.  Bylinky, plodobranie a ježkovia

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Júl považujem u nás za najhorúcejší mesiac v roku.  Leto vrcholí a horúčavy tiež. Zároveň je to pre mňa mesiac spracovania darov zo záhrady.  Všetkými možnými aj nemožnými spôsobmi,“ vysvetľuje Hanka Sekulová, autorka kníh, propagátorka prírodnej záhrady, ktorá takú má aj doma – získala za ňu certifikát Ukážková prírodná záhrada.
Záhradka je naozaj veľmi štedrá.  Aj napriek výkyvom počasia v predchádzajúcich mesiacoch. Naša príroda v záhrade si poradila 🙂

 

Prírodná záhrada v júli

Teplo, teplo a ešte raz teplo.  Zbieram a suším bylinky, presvetľujeme koruny niektorých stromov a kríkov.  Pozbierala som úrodu maku.  Dávam oporu k paradajkám, vyväzujem a zbieram uhorky, oberáme cukiny.  Začínajú dozrievať paradajky.
Oberáme dozrievajúce ovocie.  Každý deň strávim nejaký čas v kuchyni pri hrncoch.  Treba spracovať všetky tie úžasné dary.

Kohútik Junior sa učí kikiríkať.  Hydina prestala znášať vajíčka, je teplo, tak sa preperuje.  Všetku silu potrebuje na výrobu nového perového oblečenia. Všetci v záhrade hľadajú tieň. Kohút Karol stratil chvost, tak je krotký, ako baránok. Stále sa stará o mladého Juniora.

Kohút junior

Kohút Junior – “puberťák”, ktorý rastie ako z vody:-)

Včelia rodinka vyhnala z úľa všetkých včelích samčekov, teda trúdov.  Už sú v tejto chvíli na túto sezónu zbytoční.  Mladé kráľovné budú zasa budúci rok na jar.  Rodinka usilovne stavia, rodia sa nové včielky a zbierajú zásoby na zimu.
Máme zasa nových obyvateľov. Ježkov.  Zachránených súrodencov.

 

Ježkovia v záhrade

Záchranná stanica pre zvieratá pri správe CHKO Záhorie zverejnila pred časom výzvu o zachránených maličkých ježkoch.  V stanici sa ich ujali a vypiplali z nich pekné samostatné ježie mláďatká, vhodné do prírodných priestorov.  Najlepšie záhrad, pretože potrebujú ešte starostlivosť vo forme príbytku a dokrmovania. Okrem toho, že ježko do prírodnej záhrady patrí a máme naozaj pre živé pichliače dosť miesta.

Samozrejme sme sa prihlásili, ako adoptívni rodičia a ujali sme sa dvoch mláďat.  Samičke sme dali meno Ňuf a samček dostal meno Puf.  To podľa toho, ako mi cestou v aute v prepravke stále obaja nespokojne ňuchali a fučali.

V záchrannej stanici nám pripravili aj základ pre budúci ježí domček. Aj s tunelom.

ježko

V stanici mi zvieralo hrdlo pri pohľade na všetky tie zachránené zvieratá. Ľuďom, ktorí namiesto zabíjania naopak zachraňujú, veľakrát vo veľmi provizórnych podmienkach skladám hlbokú poklonu a vďaku.  Vďaku za to, čo všetko robia a ako to robia…

Sovy, myšiaky, jastraby a iné dravce i vtáky s vystreleným okom, krídlom, nohou.  Živé terče, ktoré poslúžili pre niekoho zvrátené potešenie.  Vtáčie mláďatá, vypadnuté z hniezd.  Ježkovia.

Veľmi by som si želala, aby bolo viac ľudí, ktorí prírodu a živé tvory zachraňujú, a naopak menej a menej ľudí, ktorí prírodu a život v nej ničia…
Ďakujem, aj v mene našich dvoch zachránených špendlíkov.
Nufka a Pufko dostali zatiaľ po Juniorovi ohrádku, kým si u nás zvyknú a zasa naopak, kým si na nových obyvateľov zvyknú naši starousadlíci.

Ježí domček sa ešte dočká pokrývky z konárov a lístia.  Taká izolačná prírodná vrstva.  Na zimu aj na teplo.  Pichliače dokrmujeme mačacími granulkami.  O pár dní si ježkovia budú v záhrade hľadať dobroty sami. Vymýšľajú hlavne v noci.  Deň zvyknú prespať, schúlení v domčeku.

Pozrite si VIDEO
Hanka Sekulová a prírodná záhrada v júli:

Bylinky v záhrade

V našej liečivej záhrade je veľmi veľa rôznych liečivých rastlín.  Stromov, kríkov a byliniek.  Je to môj dlhoročný koníček.
Bylinky pre zjednodušenie rozdeľujem na bylinky do kuchyne a na bylinky do domácej lekárničky.

bylinky sušenie

Bylinky už veselo sušíme.

1.Bylinky do kuchyne

Skúsim iba stručne, viac som popísala v mojich knihách.
V našej záhrade medzi najbežnejšie kuchynské považujem rôzne pažítky, cesnaky, saturejku horskú (zmierňuje nadúvanie napríklad v jedlách zo strukovín), šalvie (na tekvice hokaido a je to aj liečivka), tymián (korenie aj liečivka), rozmarín (napríklad na zemiaky a liečivka),  levanduľa (aj do jedla aj do čajov aj proti moliam),  medovka (do šalátov a chutné čaje), palina estragón (korenie), materina dúška (jedlo, čaje), pamajorán (upokojujúce čaje, korenie)…

2.Bylinky do lekárničky

Ľubovník bodkovaný (do čajov na zlepšenie spánku a nálady, liečivé oleje, tinktúry),  echinacea purpurová (posilnenie imunity), nechtík lekársky (čaje, masti), kostihoj lekársky (liečivé masti), valeriána lekárska (spánok, upokojenie),  repík lekársky (hojenie rán), skorocel kopijovitý (kašeľ, celí rany),  rebríček – myší chvost (ženská rastlinka, krvácanie rany), alchemilka žltozelená (ženská rastlinka), mäta pieporná a iné druhy (čaje na trávenie, do jedla, zmrzliny…), rôzne druhy paliny (abrotská, pravá, černobyľ – trávenie, paraziti), púpava lekárska a oman pravý (trávenie, pečeň), ostropestrec mariánsky (pečeň, regenerácia), pŕhľava (celková jarná očista)…

Byliniek máme v záhrade naozaj veľmi veľa, ale toto sú také najzákladnejšie, ktoré sú pre najbežnejšie použitie.

marhule

Plodobranie

V júli sa v našej prírodnej jedlej liečivej lesnej záhradke roztrhlo vrece so všetkým možným ovocím.  Višne, marhule, ríbezle, maliny a začínajú nás bombardovať zo stromu krásne zdravé broskyne. Koncom mesiaca dozrievajú obrovské stĺpovité beztŕňové černice odrody Navaho.

Ovocia a ovocia.  Na všetky spôsoby.  Ako inak, bez chemických jedov, zdravé a plné vitamínov a minerálov. S pridanou hodnotou vloženej prírodnej energie, ktorú naša záhradka zakliala do svojich darov.  Pre nás…

Keď už nevládzeme jesť štedrú úrodu, rozdávame rodine, susedom, známym.  Susedka z domu oproti nám zasa “na revanš” za ovocné misy nosí chutné domáce koláče.  Taká susedská milá výmena.

Len škoda, že sa do tohto zdieľania prebytkov nezapájajú viacerí naši susedia. Hneď by bola sčasti vyriešená “potravinová sebestačnosť”.  No ale pravda, väčšina z nich má okrasné sterilné záhrady. My si tujky a chémiou striekané plody neprosíme…
Ja verím, že časom bude prírodných zdravých záhrad okolo viac a každý sa podelí s tým, čo mu záhradka nadelí 🙂

Spracovanie plodov

Okrem jedenia a rozdávania, samozrejme spracúvam plody rôznymi spôsobmi, ktoré popíšem podrobnejšie v augustovej časti.

ovocná koža

Toto je výsledok – vynikajúca a zdravá ovocná koža. Teraz si pozrite recept a spravte si takú doma:-)

Ovocná koža (recept)

Ovocná koža je výborná zdravá pochutina na zimu.  Je skladná a plná vitamínov a minerálov.  Okrem toho, že je prudko jedlá a veľmi chutná :-).  Potrebujete akurát prebytky zdravého ovocia.

Postup:

  • Ovocie som pomlela alebo rozmixovala na kašu. Najlepšia je hustota detskej výživy. Pokiaľ má ovocie veľa vody (napríklad ríbezle, černice, višne), za­hustila som dreň banánmi v množstve podľa hustoty a chuti. Zrelé banány zároveň kašu aj osladia, bez nutnosti pridávať cukor (alebo med).
  • Plech na pečenie som vystlala papierom na pečenie. Na papier som vyliala rozmixovanú ovocnú kašu, ktorú som rovnomerne rozotrela na hrúbku asi 3/4 cm.
    Plech aj s kožou, môžeme za dobrého počasia (keď pečie slniečko) rovno umiestniť von, kde páli najviac (napríklad balkón, terasa). Pokiaľ nie je dobré počasie a nedá sa využiť slnečná páľava, je možné ovocnú kožu vysušiť aj v trúbe, na 50 – 60 stupňov Celzia. Ale slnko to predsa len urobí bez nákladov na energie, preto je dobré sa do ovocnej kože púšťať, keď je vhodné počasie.
  • Keď je kaša dostatočne vysušená, teda suchá, pripomína kožu, preto ten názov „ovocná koža“. Veľmi ľahko sa dá v takomto stave odlepiť z papiera a následne jednoducho postrihať bežnými nožnicami na menšie kúsky.
  • Postrihané kúsky (strihala som na pásiky) som zavinula do trubičiek.
  • Ovocné trubičky som uskladnila v zaváraninových uzavretých pohároch v komore.

Ovocné trubičky môžete ešte obaliť v mletej škorici, alebo kakaovom prášku.  Získate chutné domáce ovocné cukríky.

ovocná koža

Sušenie ovocnej kože na plechoch.

Ak nemáte záhradku, môžete si ovocie na ovocnú kožu kúpiť, len si dávajte pozor odkiaľ kupujete.  Aby ste nakoniec nemali ovocnú kožu s chemickými prísadami z postrekov, umelých hnojív a transportnej chémie…

Viac o našej prírodnej záhrade, ako aj veľa tipov a receptov, nájdete v knihách Darujme si zdravie z vlastnej záhrady a Darujme si srdce z vlastnej záhrady.

Teším sa na vás v augustovej časti 🙂
Hanka a www.prirodne-zahrady.sk


 


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.